arroz moro met kip en zoetzure komkommer

Arroz Moro met kip en zoetzure komkommer

HOOFDGERECHT, LACTOSEVRIJ

 

Jullie zullen er vast wel over gehoord hebben. Pokemon Go! Ook ik speel dit spel inmiddels. Laatst was ik dus aan het spelen op mijn balkon, (ik woon boven een pokestop), en ik was de tijd volkomen vergeten. Mijn vriendin was bijna klaar met werken en er moest nog gekookt worden! Ik besloot dus iets te maken waarbij ik niet lang in de keuken hoefde te staan. Toen besefte ik dat Arroz Moro het enige recept is dat ik al kende die aan mijn eisen voldeed! Arroz Moro is een creools recept en staat ook bekend als de Surinaamse Moksie Alesi oftewel gemixte rijst met bonen.

arroz moro_pin

Arroz moro met honing gemarineerde kip, zoetzure komkommer en bakbanaan.

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 400g kidneybonen
  • 3 kopjes rijst
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 madame jeannette peper
  • 3 el kipkruiden
  • 10 el zoete ketjap
  • ½ komkommer
  • 2 kopjes natuurazijn
  • 3 el suiker
  • 1 rijpe bakbanaan
  • 3 el olijfolie
  • 4 kippenvleugels
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • 1 el honing

arroz moro_bereiding

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Leg de 4 kippenvleugels in een ovenschaal.
  3. Pak vervolgens een kleine pan waar je 1 el honing, 6 el zoete ketjap en 2 teentjes knoflook in doet.
  4. Zet deze pan op het vuur en wacht totdat dit mengsel kookt.
  5. Wanneer dit mengsel kookt, haal je het van het vuur af en giet je het over de kippenvleugels heen. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en leg deze in de oven voor 30 minuten.
  6. Kook vervolgens 3 kopjes rijst in een pan of rijstkoker.
  7. In de tussentijd snijd je 1 ui, 4 teentjes knoflook, 1 madame jeannette peper, ½ komkommer in stukjes en 1 rijpe bakbanaan in schijven.
  8. Zet een pan op middelmatig vuur en doe hier 1 el olijfolie in. Fruit de ui en 2 teentjes knoflook.
  9. Wanneer de ui en knoflook gefruit zijn, doe je ½ madame jeannette peper, 1 blikje tomatenpuree, 4 el zoete ketjap, 3 el kipkruiden en 400g kidneybonen (inclusief het vocht).
  10. Roer dit mengsel en laat dit voor 5 minuten sudderen.
  11. In de tussentijd pak je weer een kleine pan en doe je hier 2 kopjes natuurazijn, 3 el suiker en ½ madame jeannette peper in. Zet dit op het vuur totdat het mengsel kookt.
  12. Doe alvast de stukjes komkommer in een schaal. Wanneer het mengsel met natuurazijn kookt, giet je dit over de komkommer heen en laat je het voor 5 minuten intrekken.
  13. Tegen de tijd dat je klaar bent met de komkommer moet de andere pan met de kidneybonen al genoeg gesudderd hebben. Doe alle gekookte rijst in de pan en roer heel goed todat alle rijst bruin is en zet het vuur uit.
  14. Pak nu een koekenpan en doe hier 2 el olijfolie in. Zet die pan op middelmatig vuur en leg hier de schijfjes bakbanaan in.
  15. Keer de schijfjes bakbanaan regelmatig om totdat ze mooi bruin zijn. (Als het vuur te hoog staat dan zullen de bananen sowieso aanbranden en als het vuur te laag staat zullen de bananen niet van kleur veranderen).
  16. Inmiddels zijn er ongeveer 30 minuten voorbij en zal de kip in de oven klaar zijn. Haal de schaal eruit en draai de stukjes kip om.
  17. Laat de oven aan staan en leg de schaal weer in de oven voor 30 minuten.
  18. Wanneer de kip bijna klaar is begin je alvast de rest op te scheppen en eventueel op te warmen.
  19. Eet smakelijk!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.