Ayaka

LUNCH, HOOFDGERECHT, HAPJEGLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

Bij het eind van het jaar horen voor mij Ayaka’s! Dit zijn pakketjes van maismeel en kip gevouwen in een bananenblad! Normaal bestellen we deze altijd, omdat het wel even wat werk is om te maken ! Maar voor ons kerstdiner ben ik de uitdaging aan gegaan om zelf ayaka’s te maken!

Begin december worden de bestellingen gedaan, en tussen de 10e en 15e worden ze vaak geleverd. Mam bestelt altijd bij een familievriend, en die zijn (vind ik) eigenlijk het lekkerste. Maar omdat ik al jaren niet op Curaçao was geweest met kerst, is het toch leuk om zelf uit te proberen. Je kunt ook in Nederland ayaka’s bestellen, but I like a challenge!

Dit jaar ben ik lekker op Curaçao in december, dus eet ik lekker elke dag ayaka als lunch. Totdat ze op zijn natuurlijk… Eigenlijk is het gewoon een specialiteit voor kerst en oud en nieuw. Bij het kerstdiner is het best wel vullend, dus je kunt het ook juist eten tussen de brunch en het diner door, als lunch of als hapje tijdens oud en nieuw buffet.

Het recept voor de kip is mijn eigen interpretatie, gebaseerd op wat mijn vader vaak gebruikt bij kippenpootjes. Ik zou lekker veel gestoofde kip maken, want het is ook lekker met rijst of op een broodje! Voor de healthy fans, of alvast in verband met de goede voornemens, ook met quinoa en salade is het een lekkere afwisseling van de standaard kipfilet!

Bon pasku, vrolijk kerstfeest!

ayaka

Ayaka

  • Aantal personen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten voor de kip: 

  • 350 gram kip
  • 200 ml water
  • 2 el ketjap
  • 2 el ketchup
  • 2 tl kerriepoeder
  • komijnpoeder
  • zout & peper

Ingrediënten voor de ayaka: 

  • 200 gram maismeel
  • 150 ml water
  • bananenblad*
  • zilveruitjes
  • rozijnen
  • eventueel: paprika, olijven en/of hete pepers

Bereiding: 

  1. Stoof de kip in het water met de kruiden totdat het uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 2-3 uur.
  2. Meng het maismeel met water, voeg extra meel of water toe zodat het een papperig deeg wordt.
  3. Knip een stuk bananenblad (ongeveer 20 cm breed) af en leg in het midden een schep maisdeeg en spreid het uit.
  4. Leg de vulling in het midden van het deeg en bedek het met nog een schepje deeg.
  5. Vouw de bananen bladeren dicht en vouw er voor de bescherming nog een bananenblad omheen. Bind er touwtjes omheen om het geheel, om het geheel bij elkaar te houden.
  6. Gaar de pakketjes een uur in kokend water en eet ze warm op.

Om te bewaren kun je ze gekookt in de vriezer leggen en  nogmaals een kwartiertje koken.

*te koop bij de versafdeling van de toko

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.