Gehaktbrood

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ

Mijn geweldige nichtjes kwamen met het idee om een kerstmenu samen te stellen. Uiteraard wist ik absoluut niet wat ik moest maken totdat Arantja zei dat we enkel nog ovenschalen misten. Hoewel ik absoluut geen ervaring heb met ovenschalen (tot aan twee jaar geleden had ik niet eens een oven), ben ik twee maanden geleden toevallig gaan experimenteren met Meatloaf (gehaktbrood). Dat gerecht komt erg vaak voor in films die ik kijk dus besloot ik zelf maar eens een keer gehaktbrood te maken. Nadat ik het bereid had, wist ik meteen dat ik het recept met jullie moest delen! Gelukkig heb ik het voor mezelf bewaard tot nu toe, want het past precies in het kerstmenu! (Hey dat rijmt!)

gehaktbrood

Gehaktbrood

  • Aantal personen: 4-6
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 kruidnagels
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 3 el char siu saus
  • versgemalen peper naar smaak
  • 2 eieren
  • 125 ml melk of water
  • 1 bouillonblokje
  • 50 g aardappelpuree mix
  • 1 eetlepel boter (om in te vetten)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng het gehakt met 1 eetlepel zoete ketjap, 2 kruidnagels, 1/2 theelepels nootmuskaat, 3 eetlepels char siu saus en peper.
  3. Breek de 2 eieren in een kommetje, klop ze los en houd de eieren even opzij.
  4. Verwarm de 125ml melk of water en los het bouillonblokje hierin op. Wanneer de melk een beetje kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je geleidelijk de aardappelpuree toe terwijl je roert.
  5. Roer vervolgens het mengsel van gehakt, met de aardappelpuree en de eieren in een kom.
  6. Vet een ovenschaal in met boter en schep het gehaktmengsel in de schaal.
  7. Schuif de ovenschaal in de oven en laat het gehaktbrood in 30-45 minuten gaar worden.
Tip: Op de foto heb ik een vierkante schaal gebruikt. Het resultaat is veel beter als het mengsel in een langwerpige schaal (zoals een cakevorm) geschept wordt.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.