Gevulde Pompoensoep

HOOFDGERECHT, VEGETARISCH

 

Ik ben al een tijdje opzoek naar een soepje dat ik zelf kan maken die niet te waterig is. Na een tijdje had ik er geen zin meer in dus vergat ik het. Een paar weken later moest ik naar de kapper. Eenmaal aangekomen kreeg ik een heerlijke pompoensoep voorgeschoteld.

In eerste instantie durfde ik niet te vragen hoe hij het gemaakt heeft maar uiteindelijk besloot ik het toch te vragen. Hij gaf een simpel antwoord. Hij zei letterlijk dat ik alle ingrediënten moest koken in water tot het klaar was. Dat vond ik natuurlijk veel te makkelijk dus ben ik op onderzoek gegaan. Na een paar recepten bestudeerd te hebben besloot ik zelf te experimenten. Het is me in 1 keer gelukt om de soep te maken zoals ik het voor me zag. Sinds dat moment moet ik bijna elke week deze soep maken voor mijn vriendin! Hieronder vind u het recept!

gevulde-pompoensoep

Pompoensoep

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 250 gram zoutvlees (laat dit voor de vegetarische versie weg)
  • 1 flespompoen (middelgroot tot klein)
  • 2 uien
  • 5 aardappels
  • 2 zoete aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 wortels
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel kip kruiden
  • 70 g tomatenpuree
  • 1 zakje (175ml per zak) drinkbouillon van kip met tuinkruiden (optioneel)
  • 1 a 2 theelepels maizena (optioneel)
  • staafmixer
  • soeppan

Bereiding:

  1. Snijd het zoutvlees in stukjes en kook die stukjes 20 minuten lang in een pan met water. Hoe meer water hoe minder zout het vlees wordt.
  2. Snijd de pompoen door midden met een scherp mes, schep de zaadjes eruit met een lepel en schil eventueel de pompoen. Als de pompoen te hard is dan kook je de pompoen in een pan voor ruim 15 minuten. Dit maakt de pompoen zacht.
  3. Schil in de tussentijd de aardappels, zoete aardappels, uien, knoflook en wortels. Als je het ook in stukken snijdt maakt dat het makkelijker om het geheel te pureren verder in het proces.
  4. Verwarm je soeppan met een eetlepel olijfolie en fruit de knoflook en uien. (Er moet minimaal 2 liter of meer in de soeppan passen.)
  5. Voeg kort hierna de pompoen, wortels en 1 eetlepel kerrie. Schep het geheel om.
  6. Nadat het geheel is omgeschept voeg je de aardappels en zoete aardappels toe.
  7. Vervolgens voeg je 1 liter water toe aan de pan. De ingrediënten mogen net niet helemaal onder water staan.
  8. Dit geheel breng je aan de kook en nadat het kookt verlaag je het vuur zodat het water zachtjes gaat borrelen.
  9. Voeg het zakje drinkbouillon toe en laat het geheel minimaal 15 minuten borrelen.
  10. De ingrediënten moeten net zo lang koken tot ze zowat uit elkaar vallen. In het algemeen duren de wortels het langst om zacht te worden dus test vooral de wortels. Als deze zacht zijn dan is de rest ook zacht en haal je de pan van het vuur af.
  11. Voeg 70g tomatenpuree toe en pureer alles met een staafmixer.
  12. Als je het geheel te dik vind kun je beetje voor beetje kokend water toevoegen tot je de dikte goed vind. Als het te waterig is voeg je 1 theelepel maizena toe en roer je verder. Dit laatste herhaal je tot de soep dik genoeg is.
  13. Als het mengsel mooi glad is proef je het geheel en voeg je eventueel zout en peper toe. Pas als je de smaak goed vind voeg je het zoutvlees toe.
  14. Eventjes roeren en vervolgens de soep in kommen scheppen!

Tip: Ben je vegetarisch, dan hoef je alleen het zoutvlees weg te laten!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.