Homemade Sambal

Sauzen en meer, budget, lactosevrij, snel

In deze hete zomertijd heb ik soms toch nog zin in pittig eten! Ik heb me laten vertellen dat door pittig eten je metabolisme tijdelijk versneld, waardoor je lichaam beter kan afkoelen. Dus dat.

Ik had aan het begin van dit jaar de challenge voor mezelf om geen kookboeken meer te kopen, maar iedere maand iets uit mijn kookboeken te maken! Tot nu toe is dat gelukt, en als kers op de taart heb ik voor mijn verjaardag 3 nieuwe kookboeken gekregen (#loophole). Voor 1 van de recepten van afgelopen maand had ik rawits peper nodig, maar toen zat ik nog met de rest van het pakje (+/- 15 pepers)… Uit dit overschot is onderstaande (zeer pittige) experiment ontstaan!

Tip: het is altijd slim om bij het werken met pepers handschoentjes te gebruiken. Mocht je die niet hebben kan je ook boterhamzakjes gebruiken als bescherming!

Home made Sambal

  • Aantal personen: 1/2 klein potje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 15 rawits pepers
  • 1 gele adjuma peper
  • 2 teentje knoflook
  • 1 ui in blokjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel trassi*
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Was een glazen potje en zet deze een paar minuten in een hete oven om te drogen.
  2. Snijd de pepers, ui en knoflook grof en doe deze in de blender.
  3. Voeg de ketjap, suiker en trassi pulseer tot een gladde massa.
  4. Fruit de sambal 5 minuten in een wok met hete olie.
  5. Schep de sambal in een potje en laat deze afkoelen* Trassi is een gedroogde garnalenpasta, te koop in de toko

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.