karni stoba met rijst

Karni Stoba (Stoofvlees)

HOOFDGERECHT, BUDGET, LACTOSEVRIJ

 

Een maand of twee geleden was ik op Curaçao. Ik verbleef in een appartement en mijn vriendin was niet mee. Dit hield natuurlijk in dat ik absoluut niet van plan was te koken. Hoewel dit op dat moment een goed plan leek, besefte ik dat het vrijwel onmogelijk was om een week lang niet te koken en alsnog gezond te eten. Gelukkig was ik vrijwel altijd met mijn oudste neef op stap die daar opgegroeid is. Hij liet me alle goede tentjes zien waar creoolse gerechten geserveerd werden.

Dit heeft me erg geïnspireerd omdat ik steeds vaker bezig ben met het ontdekken van mijn cultuur. Allereerst heb ik Karni Stoba genomen. Dit gerecht heeft mij zodanig verrast dat ik dit stukje van mijn cultuur per direct met jullie moest delen. Het heeft wel even tijd gekost om mijn persoonlijke formule te optimaliseren maar met veel trots kan ik dit nu aan jullie presenteren!

karni stoba_pin

Karni Stoba (Stoofvlees)

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 600g rundersoepvlees
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ madame jeannette peper
  • 1 el kipkruiden
  • 4 el zoete ketjap
  • 1 el suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • 200g doperwten

IMG_0638verkleind

Bereiding:

  1. Doe al het vlees in een (soep)pan met koud water en zet dit op het vuur.
  2. Laat het water goed koken totdat er een schuimlaagje ontstaat. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  3. Verwijder alle schuim en verlaag het vuur zodat de temperatuur net onder het kookpunt ligt.
  4. Laat dit zo op het vuur staan voor 75 minuten.
  5. Snijd in de tussentijd de paprika, ui, knoflook, madame jeannette peper en tomaat in stukjes.
  6. 5 Minuten voordat het stoofvlees klaar is, rul je de ui en knoflook in een pan met 1 el olijfolie op middelmatig vuur. Zorg ervoor dat alle ingrediënten in die pan passen.
  7. Wanneer de ui een beetje van kleur veranderd, voeg je de paprika, tomaat, madame jeannette, kipkruiden, zoete ketjap, suiker, zwarte peper, doperwten en tomatenpuree toe en roer dit goed.
  8. Schep het stoofvlees uit de pan met water, voeg deze toe aan de andere ingrediënten, roer nogmaals en voila! Als je het vlees nog niet smaakvol genoeg vindt, laat je alles even sudderen in de pan.
  9. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met witte rijst.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.