kip in chili en sojamarinade

Kip in Chili- en Sojamarinade

HoofdgerechtBijgerecht, Lactosevrij, Glutenvrij

Ik ben me nu een tijdje meer gaan verdiepen in de Aziatische keuken. Ik kende het alleen van de “Chinees”, waar alles vettig was en doordrenkt met saus. Later ontdekte ik en vele Nederlanders met mij de wereld van de wok en werden er ook nog eens een lading aan sushi restaurants geopend (hier in het centrum van Tilburg is volgens mij ondertussen de zesde geopend, maar mij hoor je niet klagen!).

Het zelf koken van niet al te moeilijke Aziatische gerechten kende ik dus nog niet (behalve sporadisch een snel wokje), maar toen ik bijna geen melkproducten meer mocht werden veel van mijn favoriete keukens – waaronder Italiaans, Frans & Mexicaans – een stuk minder interessant. Dus toen ik lactosevrije gerechten uit ging zoeken, kwam ik al snel bij de Aziatische keukens terecht, met veel gerechten gebaseerd op soja. And what do you know? Ik kwam erachter dat ik heel veel van soja houd! Sojamelk doet me niet zoveel, hoewel het een aangename variant is in gerechten met melk, maar van sojabonen en sojasaus kan ik geen genoeg krijgen!

homemade asian foodfest

Wat doe je als je met je neef en nichten naar een foodfestival wil, maar het regent? Dan organiseer je er zelf één!

Zo kwam ik ook bij een variant op dit recept terecht, wat ik meteen samen met Kaylee heb uitgeprobeerd (groot succes)! Toen we later een keer met de nichtjes (en Jordan!) gingen koken, heb ik het ook gemaakt en viel het wederom bij iedereen in de smaak. Maar dat is ondertussen alweer een jaar geleden! En sinds Kaylee het recept met een vriendin heeft gedeeld, heeft zij al een paar keer gevraagd waar het recept blijft. Nou Muriëlle, hier issie dan eindelijk!

Tip: Een lekker hoofdgerecht gevonden, maar mag (of lust) je één aspect ervan niet? Zoek dan eens in de bijgerechten naar een onderdeel dat je wel lekker lijkt en experimenteer daar mee!

Glutenvrije tip: Het is betwistbaar of sojasaus glutenvrij is. Er zit namelijk zo weinig tarwe in dat het niet te testen schijnt te zijn (oftewel gluten-arm?). De meeste mensen hebben er geen last van (ik overigens wel), maar wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zoek dan toch even de glutenvrije variant in de supermarkt.

kip-in-chili-en-sojamarinade_pinterest

Kip in Chili- en Sojamarinade

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 250 ml water
  • 200 g basterdsuiker
  • 185 ml azijn
  • 80 ml glutenvrije sojasaus
  • 80 ml oestersaus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl gember(poeder)
  • 1 el chili (peper)
  • 800 g kipfilet
  • 400 g wokgroenten
  • Optioneel voor de grote eters: 50 g mihoen per persoon (mihoen is niet glutenvrij!, dus je kunt ook 50 g extra groenten bakken)

Bereiding:

  1. Zet een pan met het water op het vuur en voeg de basterdsuiker toe. Laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
  2. Verwarm de oven voor op 180℃.
  3. Voeg de chili, azijn, sojasaus, oestersaus, gember en knoflook toe. Kook tot het een siroop is. Hou de siroop warm door het op laag vuur te laten staan. Het is niet erg als het zachtjes doorkookt.
  4. Snijd de kip tot hapgrote stukken.
  5. Bedek een braadslee of ovenschaal groot genoeg voor alle kip met bakpapier. Verdeel de kip over de braadslee en schenk de helft van de siroop erover.
  6. Plaats in de oven voor 15 minuten.
  7. Optioneel: Zet water op het vuur voor de mihoen.
  8. Draai de kipstukjes om en schenk de rest van de siroop erover. Zet terug in de oven voor nog 15 minuten.
  9. Optioneel: Kook mihoen voor 3-4 minuten. Spoel de mihoen kort(!) af met koud water en laat 10 minuten staan.
  10. Kook de wokgroenten in een wok.
  11. Optioneel: Verdeel de mihoen over de diepe borden.
  12. Verdeel de groenten over de borden, leg de kipstukjes erop en schenk er 2 el van de siroop over.

Geïnspireerd door: Simply Delicious

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.