Pindasoep

voorgerecht, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Er zijn een heleboel ingrediënten die behoorlijk onderschat worden. Zo heb je de vergeten groenten, waaronder schorseneren, mierikswortel, snijbiet en pastinaak, die ondertussen gelukkig veel meer bekendheid hebben gekregen. Blijkbaar hebben we jarenlang boerenkool onderschat als je ziet hoe het in de VS “ontdekt” is als superfood (zie Kale) en er de gekste recepten mee gemaakt worden.

En een derde opvallend onderschat ingrediënt is wat mij betreft de pinda!

Antilliaanse pindakoekjes genaamd Panseiku

Panseiku zijn typisch Antilliaanse gesuikerde pindakoekjes. Deze verkochten we in de zomer van 2016 op onze allereerste FeelGood Market!

Zelf hou ik ontzettend veel van pinda’s. Als er bij een speciale gelegenheid een bakje gezouten pinda’s op tafel staat, dan zal die zo leeg zijn. Ik maakte vorig jaar speciaal voor de FeelGood Market Antilliaanse pindakoekjes (panseiku). En toen we klein waren gingen we op Curacao, als we bij oma waren, een aantal deuren verderop vaak ijsjes halen. Toen ik het pinda ijsje ontdekte (ja echt, pinda ijs!!) wilde ik nooit meer iets anders! Voor mij is de pinda dan ook echt een associatie met Curacao, zo ook deze Creoolse Pindasoep.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit recept al een tijdje op mijn recepten-bucketlist staat, en ik heb hem nu eindelijk ook weten te maken! Het is vooral een fijn recept als je een meergangen menu op tafel wil zetten, want na het opzetten van de bouillon heb je bijna een uur de tijd om je hoofdgerecht voor te bereiden. Ik raad een ovengerecht aan die je in de oven schuift zodra de soep klaar is. Zo heb je tijd om de soep rustig met je gasten mee te eten, voordat je weer de keuken in duikt!

Tip: Voor een nog meer vullend recept kun je een vlees variant maken door de bouillon te trekken van 1 kg kippenbouten. Nadat de bouillon een uur heeft getrokken schep je de kippenbouten eruit, trek je het vlees van de botten en doe je deze terug in de pan!

Pindasoep

  • Aantal personen: 6 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 l water
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • een behoorlijke scheut ketjap
  • sambal naar smaak (ik doe er 4 tl bij)
  • 8 el ongezouten pinda’s & een handje voor de garnering
  • 375 g taugé
  • lekker voor erbij: geroosterd brood, emping of kroepoek

Bereiding:

  1. Trek een stevige bouillon van de piment, laurier, bouillonblokjes, en water.
    Laat de bouillon minimaal 1 uur trekken.
  2. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  3. Als de bouillon bijna klaar is, snijd de de ui en knoflook klein, fruit deze totdat ze licht gekleurd zijn en voeg toe aan de bouillon.
  4. Laat de bouillon zachtjes koken en roer de pindakaas lepel voor lepel door de bouillon. Schenk de kokosmelk, ketjap en sambal erbij en roer goed door.
  5. Voeg de gehakte pinda’s toe en laat de soep nog 10 minuten indikken.
  6. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe.
  7. Rooster het brood.
  8. Garneer met de overgebleven pinda’s en emping/kroepoek.

Geïnspireerd door: Elle EtenChicks Love Food en leukerecepten.nl

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.