Rode bietensoep

Rode Bietjessoep met Uitjes

VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Dit is een receptje wat ik een tijdje geleden heb gemaakt, maar waar ik nog altijd aan terug denk! Dus dit lijkt me een goede eerste post om met iedereen te delen! Ik ben tegenwoordig helemaal verslaafd aan gekarameliseerde uitjes, en ik kan iedereen aanraden om 4 of 5 uitjes tegelijk te maken. Het is super simpel, maar het duurt wel lang om die mooie bruine kleur en zoete smaak te krijgen. Als het niet lukt, kun je altijd een klein schepje suiker toevoegen! Een andere ontdekking waar ik nog vaak gebruik van maak is het gebruiken van de blender om soepjes te maken. In mijn blender kan ik de warme soep zonder problemen doen.

Ik heb deze soep als hoofdgerecht gegeten, maar wel 2 keer opgeschept met een salade erbij. In een kleinere portie lijkt me dit een heerlijk vega voorgerecht!

Veel plezier en eet smakelijk alvast!

 

rode-bietjessoep-met-gekaramelliseerde-uitjes

Rode bietjessoep met gekarameliseerde uitjes

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4 grote bieten ( ik heb voorgekookte gebruikt) *
  • 1 wit uitje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 240 ml water
  • honing
  • olijfolie
  • zout & peper

* als je verse bietjes gebruikt duurt het recept iets langer, het recept is waarschijnlijk nog lekkerder met verse ovengeroosterde bietjes (1 uur in de oven)

Bereiding:

Gekarameliseerde uitjes

  1. Snij de ui in grove reepjes van ongeveer 3 cm lang, en doe ze in een verwarmde koekenpan met een flinke scheut olijfolie
  2. Fruit het uitje en schep regelmatig om, als de uitjes een bruine kleur hebben, laat je ze nog verder karameliseren op een laag vuurtje met de deksel op de pan
  3. Schep de uitjes regelmatig om gedurende 20-30 minuten
  4. De uitjes zijn klaar als ze goudbruin zijn en lekker ruiken!

Bietjes soep

  1. Snij de bietjes in blokjes
  2. Fruit een klein beetje van de ui en de knoflook in een diepe pan
  3. Voeg de bietjes en het water toe en laat het ongeveer 10 minuutjes sudderen
  4. Laat het mengsel even afkoelen en pureer dan met een staafmixer of doe het in een blender
  5. Voeg het sap van 1 sinaasappel toe en meng het geheel
  6. Doe de soep terug in de pan en voeg een theelepel honing toe en kruid naar smaak met zout en peper
  7. Serveer de soep warm met de gekarameliseerde uitjes bovenop en een schijfje sinaasappel voor de garnering

Bon apetite!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.