Strata

ONTBIJT

 

Laatst was ik me aan het vervelen op het werk. Toevallig stond er een kookprogramma op de televisie en pikte ik hier en daar wat mee. Het programma trok steeds meer mijn aandacht totdat ik er op een gegeven moment echt voor ging zitten. Op dat moment was Jamie Oliver bezig met een gerecht genaamd Strata. Hij maakte het natuurlijk veel te snel waardoor ik niet kon onthouden wat hij precies deed. Maar de naam van het recept heb ik opgeslagen in mijn notities zodat ik het niet zou vergeten.

Toen ik thuis kwam verveelde ik me weer en besloot ik maar verschillende Strata recepten op te zoeken en daarmee te experimenteren. Ik heb hier en daar wat overgenomen uit andere recepten en heb er mijn eigen draai aan gegeven. Mijn vriendin en ik waren de eerste keer dat ik het maakte aangenaam verrast! Tijdens het samenstellen van ons kerstmenu, heb ik het voor de tweede keer geprobeerd. Mijn nichten waren zeer tevreden erover en vonden dat het recept klaar was om met jullie te delen! Hier komt ‘ie..

strata

Strata

  • Aantal personen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • handje spekblokjes
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepels zwarte peper
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 3 sneetjes brood (in stukjes)
  • 100g geraspte mozzarella
  • 2 glaasjes melk (150 ml)
  • 2 eetlepels mosterd

Bereiding:

  1. Bak de gesneden ui in de olijfolie op gemiddeld vuur voor 5 minuten.
  2. Voeg ½ theelepels zout, ¼ theelepels zwarte peper en ¼ theelepels nootmuskaat toe. Roer dit mengsel voor een minuut en haal de pan van het vuur af.
  3. Verdeel de helft van de sneetjes brood over de bodem van een ingeboterde ovenschaal.
  4. Verdeel de helft van het uienmengsel over het brood.
  5. Bedek het brood en het mengsel met de helft van de geraspte mozzarella.
  6. Verdeel het laatste 1,5 sneetje brood over de mozzarella. Bedek het laagje brood met het resterende uienmengsel en bedek dit mengsel met de overgebleven mozzarella.
  7. Klop 4 eieren met 150ml melk, 2 eetlepels mosterd, ½ theelepels zout en ¼ theelepels peper in een grote schaal.
  8. Schenk de geklopte mix evenredig over de ovenschaal met brood, uien en kaas.
  9. Bedek de schaal met plastic folie en laat de schaal in de koelkast staan voor minimaal 8 uur. (Zo kan het brood de andere ingrediënten absorberen.)
  10. Na minimaal 8 uur haal je de Strata uit de koelkast en laat je het voor 30 minuten staan op kamer temperatuur.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  12. Haal het plastic folie van de schaal af en leg de schaal dus onbedekt in het midden van de oven.
  13. Laat de schaal in de oven voor 45 tot 55 minuten totdat de Strata goudbruin is.
  14. Als de Strata goudbruin is haal je de schaal uit de oven en laat je de Strata 5 minuten afkoelen op kamer temperatuur voordat je het serveert.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.