Vietnamese Kippenvleugeltjes

HAPJE, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

Langzaam maar zeker begin ik te beseffen hoe graag ik kip maak: kipspiesjes, chicken wings, kipfilet in salades en zelfs hele kippen. In veel gevallen moet ik nog zelf op onderzoek uit, aangezien ik gewoon heerlijke recepten online heb gevonden die ik graag namaak, zoals deze kipshoarma.

Ik werd me afgelopen weekend pas echt bewust van hoeveel kip ik eet, toen ik in de supermarkt 3 verschillende soorten kip afrekende (kipfilet, kippenvleugeltjes voor dit recept en kippendijtjes voor een heerlijke risotto). En door alle associaties die in ons collectieve geheugen over donkere mensen en kip, kon ik niet anders dan denken aan deze video van stand up comedian Dave Chappelle.

Over die vooroordelen gesproken, ik zal deze zomer vast wel een lekkere Watermeloen cocktail met jullie delen 😉

Maar dit zijn geen gewone kippenvleugeltjes, dit zijn Vietnamees gekruide kippenvleugeltjes! Sinds lactose- en tarwevrij eet springt de Aziatische keuken er voor mij uit, en hierdoor breng ik tegenwoordig van alles op smaak met sojasaus, ketjap of sambal. En hoewel ik dat in dit recept ook doe, moet ik toegeven dat het niet super Vietnamees is, aangezien ik ook het gruwelijk Britse worchester(shire)saus gebruik. Dus eigenlijk is het meer een fusion-gerecht, en ligt het misschien wat meer in Kaylee‘s straatje haha!

Goed, tijd voor het recept!

vietnamese kippenvleugeltjes-pinterest

Vietnamese Kippenvleugeltjes

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken
Ingrediënten:

  • 12 kippenvleugeltjes
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el Worchestershiresaus
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 250℃
  2. Droog de kippenvleugeltjes met keukenrol en doe ze in een diepe schaal. Druppel er olijfolie, peper en zout overheen en gooi ze om zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
  3. Bedek de bakplaat met aluminiumfolie. Creëer hoger opstaande randen. Er komt veel vocht uit de kip. Dit zorgt ervoor dat je bakplaat niet al te vies wordt en het vocht er niet af druipt. Je kunt ook een pan of andere bak, geschikt voor in de oven gebruiken.
  4. Leg de kip op de bakplaat en bak ze voor 23 minuten in de oven. Zorg ervoor dat ze allemaal netjes naast elkaar liggen. Dit zorgt ervoor dat ze allemaal gelijk afbakken.
  5. Maak de saus terwijl de kip bakt. Roer de 2 el ketjap manis, 1 el sambal oelek en 1 el Worchestershiresaus door elkaar.
  6. Was de diepe schaal die je eerder hebt gebruikt uit zodat er geen rauwe kip resten in zitten. Doe de kip na het bakken in deze schaal en voeg ongeveer tweederde van de saus toe. Gooi ze om zodat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
  7. Leg de kip terug op de bakplaat en bak voor 8 minuten.
  8. Haal de kip uit de oven, druppel de rest van de saus eroverheen.

“Zip it up, and zip it out!”

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.