Zelfgemaakte Pizza

HOOFDGERECHT

 

Hier achter de schermen bij de Kleine Huisjes hebben we regelmatig gesprekken over in welke categorie recepten thuis horen. Zijn pannenkoeken bijvoorbeeld ontbijt, lunch of avondeten? Horen soepen in de categorie voorgerecht, hoofdgerecht, of eet je deze misschien ook als lunch? En eet je wentelteefjes eigenlijk in de ochtend of in de middag? Bij deze zelfgemaakte pizza weet ik in ieder geval zeker dat het bij avondeten thuis hoort. Ook al vind ik het ook heerlijk als ik ‘s ochtends nog een stukje over heb!

En dat vinden de Brothers Green ook met hun 4 Course Pizza: een pizza waar je een hele dag van kunt eten. Dat houdt in dat het ontbijt, lunch, avondeten en een toetje ineen is. Is die pizza nog een beetje te ambitieus voor je? Dat vind ik niet zo gek. Bij mijn recept heb ik me dan ook tot een pizza voor het avondeten beperkt.

Het belangrijkste bij het maken van het deeg is het kneden van het deeg. Als je dit niet goed doet krijg je een hele harde en dichte bodem. Dat is niet de bedoeling. We willen juist een lekkere luchtige bodem! Maar hoe doe je dat? Sla het deeg telkens dubbel en duw het vervolgens weer naar buiten.

Tip: Nog een tip voor als je deze pizza gaat maken: zorg er voor dat je nog niet al te veel honger hebt. Toen ik dit recept maakte hadden Marten en ik allebei behoorlijk honger. Terwijl de pizza in de oven zat kwam ineens de geur aanzetten. “Wooowh, meeeeen, honger!” zei Marten uit het niets. Zoals je op het filmpje ziet zijn we ook een aantal keren gaan kijken of de pizza niet al klaar was. We hadden zo’n honger! Hij ging dus ook erg snel op deze keer.

Zelfgemaakte pizza!

Zelfgemaakte pizza

Ingrediënten:

  • 500 g patentbloem
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gist (7g)
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl oregano
  • strooikaas
  • 2 rode uien
  • potje groene olijven
  • pakje salami
  • een handjevol champignons
  • een blikje ananas

Bereiding:

  1. Doe de gist in een kommetje. Voeg 300 ml lauwwarm water toe en roer er even goed doorheen.
  2. Meng de bloem en het zout in een kom.
  3. Maak in het midden een kuiltje en schenk daar de olijfolie in met de 2 tl oregano.
  4. Meng het geheel door elkaar. Dit kun je doen met deeghaken, maar ook met je handen.
  5. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten.
  6. Laat het deeg 2 uur op kamertemperatuur rijzen in een kom bedekt met een vochtige theedoek.
  7. Snijd ondertussen de rode ui.
  8. Verwarm de oven voor op 180 C.
  9. Haal na twee uur het deeg uit de kom. Verdeel het deeg in twee delen.
  10. Bestuif het werkblad met meel en rol het deeg met een deegroller uit tot een ronde pizzabodem. Maak een mooie opstaande rand.
  11. Bestrijk de bodem met een ruime hoeveelheid tomatensaus.
  12. Bestrooi de pizza met kaas.
  13. Bekleed de pizza met de ui, champignons, ananas, olijven en salami.
  14. Bestrooi de pizza met nog een beetje kaas (kaas is goed!).
  15. Bak de pizza in de oven voor ongeveer 30 minuten. Maar, houd de pizza goed in de gaten. Mijn oven is namelijk een beetje onbetrouwbaar.
  16. Enjoy, you’ve earned it!

 

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.