Yucca-frietjes

bijgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Een paar weken terug waren Kaylee, Arantja en ik bij een salsa festival hier in Eindhoven!

Het was een gezellige, dansende zondag middag met heerlijke eettentjes. Bij food festivals, of gewoon festivals met food, of gewoon alles food-gerelateerd… probeer ik altijd nieuwe dingen uit te proberen! Deze keer was er een Peruaans tentje waar ik mijn zinnen op had gezet. Daar hebben we heerlijke yucca (cassave) frietjes gegeten met allemaal lekkere dips! Dit was dan ook de inspiratie voor de komende recepten, mijn variatie op sinner-sunday, frietjes met een Latijns-Amerikaanse twist.

Yucca-frietjes

  • Aantal personen: hoeveel frietjes kan je op
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote cassave
  • frituurolie
  • eventueel kruiden en zout

Bereiding:

  1. Snijdt de cassave als frietjes
  2. Kook de cassave frietjes 5 minuten in een grote pan met water
  3. Giet de frietjes af en frituur ze in delen goudbruin
  4. Serveer met kruiden en/of sausjes

Sticky Chicken

bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

De woonkeuken. Het epicentrum van mijn domein. Het grootste oppervlak in mijn huis. Alles wat enigszins belangrijk is in mijn wereld is een succes dankzij dit stukje techniek. Niet alleen moet er ruimte zijn om te koken, er moet ruimte zijn om alles klaar te zetten, langs elkaar af te kunnen om iets te pakken én mee te kijken (en fotograferen)! Genoeg licht is essentieel. Ook moet er genoeg servies zijn: genoeg messen, presenteerbordjes, bakken, allerlei schalen en pannen. Toch kom je er iedere keer weer achter dat je altijd wel iets mist. Wie heeft er bijvoorbeeld nou een puree stamper in huis? Je gaat me nu niet vertellen dat jij die één hebt hè! Ik geloof er niks van 😉 Gelukkig zijn we creatief genoeg om het leuk op te lossen!

Lees verder

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Gevulde champignons

Bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, snel, vegetarisch

 

Eén van mijn favoriete dingen om te doen is koken voor anderen. Nu ik eindelijk mijn eigen appartement heb en er mensen ook normaal kan ontvangen (lees: ik heb eindelijk een woonkamer en een degelijke eettafel!!!(!!!)) doe ik dit ook graag. Ook al is het appartement nog niet helemaal af. Waardoor het nogal snel een zooitje kan worden. Maar dat terzijde!

gelukkig is de achtergrond een beetje onscherp 😉

Maar, dan moet ik ook wel even helemaal eerlijk wezen. Mijn appartement zal nooit af zijn! Als creatieve soul raak ik snel uitgekeken op dingen en zie ik altijd weer nieuwe richtingen waar ik in wil. Om een beetje te voorkomen dat ik alle kanten op vloog heb ik een paar jaar enthousiast gepind en heb ik alles dat ik wilde kopen eerst gecheckt met het board dat van toepassing was. Goed, dat ging best lekker en het is nu een samenhangend geheel waarin zelfs mijn hondjes vacht niet vloekt (omg reeaallyyy?!).

Terug naar de eettafel. Je kunt je voorstellen dat het belangrijkste in mijn huis de plek is waar ik eet en eten maak. Ik heb dan ook vol trots op Instagram met jullie wat foto’s ervan gedeeld. En nu dan eindelijk het eerste nieuwe recept vanuit mijn mooie appartementje: gevulde champignons.

Afgelopen zomer hebben we (meer dan) eens een grote barbecue georganiseerd. Toen een vriend van Kaylee wilde helpen, maar alle ingrediënten zo goed als op was, ging hij de hele keuken doorzoeken om nog iets lekkers te kunnen maken. Uiteindelijk stuitte hij op champignons, en hij besloot ze te vullen. Samen zijn we verder gaan zoeken naar ingrediënten die mogelijk lekker waren in de champignons. Je kunt je voorstellen dat we niet veel verder kwamen dan een smeerbare kaas en restjes groenten. Toen werd onze creativiteit al helemaal op de proef gesteld! En zoals te verwachten was het goed mislukt! Gelukkig had iedereen al genoeg gegeten (althans dat zeiden ze) en hebben we de champignons regelrecht de vuilnisbak in kunnen gooien.

Voor deze champignons ben ik wel eens goed gaan zitten en kwam ik al snel tot dit eindresultaat: makkelijk, snel, goedkoop en lekker. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Gevulde Champignons

  • Aantal personen: ongeveer 10 als bijgerecht, 20 als hapje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1000 gram grote champignons
  • 150 gram kruidenkaas
  • 2 gegrilde paprika’s uit pot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200℃.
  2. Haal de stammen uit de champignons. Dit doe je makkelijker door de stam te draaien terwijl je trekt. Dan breken ze sneller in hun geheel en komt er geen mes (of frustratie) bij kijken.
  3. Vul de champignons tot de rand met kruidenkaas. Leg ze in een ovenschaal of op een ovenplaat met bakpapier.
  4. Snijd de gegrilde paprika’s verdeel over de champignons.
  5. Verhit de champignons 10 minuten in de oven.
watermeloen salade geinspireerd door uitpaulineskeuken.nl

Watermeloen salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, SNEL, VEGETARISCH

 

Toen ik twee maanden geleden mijn verjaardag vierde wilde ik eens een barbecue organiseren op een andere manier dan normaal. Geen ladingen vlees, stokbrood en een paar salades, maar 2 complete hoofdgerechten en 1 bijgerecht. Ik koos voor een echt Amerikaanse hamburger, een Mexicaanse hotdog (lekker met guacamole en hot sauce!) en een salade met watermeloen.

watermeloensalade1

Sommigen keken me in het begin een beetje gek aan. Want ‘waar zijn de sausjes?’ en ‘waarom zet je niet alles gewoon in schaaltjes op tafel?’ Maar toen ze het eindresultaat zagen en proefden ging iedereen overstag!

Voor deze avond heb ik een heleboel inspiratie opgedaan op internet, en deze heerlijke watermeloen salade heb ik dankzij één van mijn favoriete bloggers: Uit Pauline’s Keuken. Normaal post ik geen recepten die ik bijna één op één heb overgenomen van andere bloggers, maar voor dit recept heb ik een uitzondering gemaakt.

En dat is echt wel de moeite waard! Ik bedoel, zelfs mijn hond vindt het lekker!

 

Tip: Ik heb voor mezelf de helft gemaakt, wat betekent dat ik nog een halve watermeloen over had. Hiervan heb ik een heerlijke cocktail gemaakt met prosecco en munt! Zou zonde zijn om weg te gooien 😉

watermeloensalade_pin

Watermeloen Salade

  • Aantal personen: 4 lunchgerechten, 8 voor-/bijgerechten
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 watermeloen
  • 150 g blokjes fetakaas (of witte kaas)
  • 1 rode ui
  • 150 g rucola
  • crema di balsamico (balsamico dressing)

Bereiding:

  1. Verdeel de rucola over de schaal
  2. Snijd de watermeloen in stukjes van ongeveer 1×2 cm en verdeel over de sla
  3. Snijd de ui in kwart ringen en verdeel deze en de fetakaas ook over de salade
  4. Druppel de balsamico over de salade.
gepofte & gevulde aardappel

Gepofte en gevulde aardappel met ei

 

Bijgerecht, Budget, Glutenvrij

Volgens mij hebben we nog nooit echt uitgelegd waarom we deze blog eigenlijk bij houden. We vinden het natuurlijk allemaal gewoon heel erg leuk om te koken, maar voor mij is er nog een reden. Ik heb qua koken en eten namelijk echt verschillende periodes. Er zijn bepaalde ingrediënten die ik een tijdje heel graag eet, maar op een gegeven moment wordt dat minder en dan vergeet ik ze weer. Eén van die ingrediënten is boursin. En het was hoog tijd om daar weer eens mee te koken! Lees verder

kip in chili en sojamarinade

Kip in Chili- en Sojamarinade

HoofdgerechtBijgerecht, Lactosevrij, Glutenvrij

Ik ben me nu een tijdje meer gaan verdiepen in de Aziatische keuken. Ik kende het alleen van de “Chinees”, waar alles vettig was en doordrenkt met saus. Later ontdekte ik en vele Nederlanders met mij de wereld van de wok en werden er ook nog eens een lading aan sushi restaurants geopend (hier in het centrum van Tilburg is volgens mij ondertussen de zesde geopend, maar mij hoor je niet klagen!). Lees verder

Biet-venkel Salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, VEGETARISCH

Ik vond prachtige gemixte bietjes in de Albert Heijn XL van de week! De mix bestaat uit gele, rood-witte en rode bietjes! Daar wilde ik natuurlijk iets mee doen!

IMG_2729Wist je dat bietjes 5 verschillende voedingsstoffen bevatten? Namelijk koolhydraten, eiwitten, antioxidanten en vezels! Superfood out of the ground! Nog een leuk feitje is dat één van de antioxidanten, betacyanine, de kleur geeft aan de bietjes. En dit helpt ook nog voor het verminderen van het risico op hart en vaatziekten! En voor de sporters onder ons, bietensap schijnt te helpen tegen spierpijn! Die moet ik zelf nog even uitproberen deze week…

Dit recept is een heerlijke zomersalade van bietjes met frisse venkel en blauwe kaas. Lekker bij de barbecue of te eten als een lekkere lichte lunch.

Tip: als je niet van blauwe kaas houdt, vervang deze dan voor geitenkaas!

biet-venkel salade

biet-venkel salade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote rauwe bietjes (ong. 500 g)
  • 100 gram fijngesneden venkel
  • 25 gram blauwe kaas
  • 2 tl balsamico-azijn
  • olijfolie
  • zout & peper

Bereiding:

  1. Was de bietjes grondig en besprenkel ze met water en olijfolie.
  2. Bak de bietjes 30-40 minuten in de oven (180 graden).
  3. Snijd ondertussen de venkel fijn en verkruimel de blauwe kaas.
  4. Zodra de bietjes gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze ongeveer 15 minuten afkoelen.
  5. Pel de bietjes en snijd ze in partjes.
  6. Besprenkel de partjes met balsamico azijn en een klein beetje zout, peper en olijfolie naar wens.
  7. Meng de bietjes, venkel en kaas en serveer direct!

Smakelijk!

Broccoli Quiche

HOOFDGERECHT, bijgerecht, hapjeVEGETARISCH

 

Arantja vroeg me laatst of ik een gerecht wilde maken dat met Pasen te maken heeft. De meeste mensen die me kennen weten dat ik niet van de feestdagen ben, dus ik wist absoluut niet wat ik moest bedenken. Ik ging ervan uit dat een gekookt eitje niet helemaal de bedoeling was en ging ik dus op zoek naar leuke gerechten online. Na wat sites afgegaan te zijn kwam ik een broccolitaartje tegen. Vervolgens heb ik wat basis ingrediënten opgezocht en ben ik weer eens gaan experimenteren. Na het resultaat met eigen ogen gezien te hebben moet ik zeggen dat het absoluut de moeite waard is om het zelf te proberen!

Update: Voor een diner voor 14 personen heeft Tilaï deze quiche als mini variant gemaakt. Omdat ze zo in de smaak vielen hebben wij dit recept aangepast, zodat je het ook zelf kan maken als bijgerecht of hapje!

Lees verder

Rozemarijn Bolletjes

BIJGERECHT, HAPJEBUDGET, VEGETARISCH

 

Ik houd eigenlijk helemaal niet van brood. De mensen die mij kennen weten dat. Vooral niet van boterhammen… Van verse bolletjes, croissantjes en warm stokbrood houd ik daarentegen dan wel weer! Toen Arantja vertelde dat ze zelf brood wilde maken zei ik meteen dat ik ook mee wilde doen.

Lees verder