Ei met ui eiersalade

lunch, sausjes, moesjes en smeersels, budget, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Jullie hebben ondertussen een tijdje niet meer van me gehoord! Allereerst: Sorry! Zoals je weet is De Kleine Huisjes een uit de hand gelopen hobby omdat ik gewoonweg veel te veel ideëen heb en meteen voor me zie hoe iets eruit kan zien.

Dit overkomt me regelmatig, waardoor mijn aandacht en energie zich soms verplaatst. Zo heb ik vorig jaar een coworkingstudio in Eindhoven geopend (lees hier hoe foodblogger @foodieseindhoven het vond om bij ons te werken!) en zijn Kaylee en ik samen een nieuw project gestart genaamd LINK notebook. Je kunt je vast voorstellen hoe er in deze periodes weinig creativiteit overblijft voor me om die in het eten te stoppen.

Een tijd geleden had ik het zelfs zo druk met werk dat ik vergeten was boodschappen te doen! Met 2 eieren in hand ben ik de voorraadkast gaan doorzoeken en besloot ik uiteindelijk dit lekkere ei met ui recept te maken.

Uiteindelijk uiteindelijk kostte het me zelfs nog 1,5 maand om het recept uit te schrijven en hier te plaatsen! Bizar voor zo’n simpel recept!

Ei met ui eiersalade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper naar smaak

Lekker op een broodje met een blaadje sla of op een toastje!

Bereiding:

  1. Kook de eieren 6 minuten
  2. Snipper de ui ondertussen
  3. Laat na het koken de eieren schrikken, laat ze even afkoelen en pel ze dan
  4. Prak het ei in een schaaltje met de ui en mayonaise door elkaar
  5. Verdeel de salade over je broodje of zet de lekkere zelfgemaakte eiersalade met toastjes op tafel!

Geïnspireerd door: Smulweb

 

Kip-preischotel met geitenkaas

HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, SNEL

Sinds enige tijd ontvang ik van boerschappen.nl een boodschappenpakket. Ik kan je hier zelf meer over vertellen, maar ze omschrijven het zelf al zo geweldig op hun website:

Boerschappen rijdt dagelijks langs tientallen boeren in de regio en maakt hier boodschappenboxen in verschillende variaties van. De boeren waar wij mee samenwerken zijn kleinschalig, hebben onmetelijk veel liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Deze liefde gaat ver, en eindigt bij de puurste en lekkerste Boerschappen die wij dagelijks voor jou ophalen.

Boerschappen bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen geen preventieve antibiotica of groeihormonen en er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd. En uiteraard zijn Boerschappen altijd super vers omdat we ze in de ochtend voor jou ophalen. Daarnaast supporten we hiermee kleinschalige lokale boeren en krijgen zij een eerlijke prijs voor hun – met liefde geproduceerde – producten.

Lees verder

Spaghetti met tomaat en basilicum

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL, BUDGET

Oké, oké, oké. Challenge accepted. Let the games begin. Ik zie dat Jordan, Tilaï en Arantja alles uit de kast hebben getrokken om een lekker recept te maken. Slim, maar ik gooi het even helemaal over een andere boeg. Gewoon een lekker simpel recept, met alles wat je (lees: ik) standaard in huis hebt. Goede ingrediënten, snel gemaakt en heerlijk! Officieel heb ik het de ‘spaghetti met tomaat en basilicum’ genoemd, maar in mijn hoofd is het de ‘super simpele spaghetti’.

Het aller-aller belangrijkste bij dit recept is dat je echt verse tomaten en verse basilicum gebruikt. Vooral de basilicum moet (en dat zeg ik niet vaak) vers zijn. Alleen de geur van verse basilicum zorgt er vaak al voor dat ik sta te watertanden in de keuken.

Eén belangrijk puntje. Zelf ben ik altijd wel van het aanpassen van de recepten. Als ik iets niet in huis heb, dan pak ik toch gewoon iets anders? Soms pakt dat heel goed uit, andere keren wat minder. Bij dit recept is de sweet chili écht essentieel. Het geeft de pasta een lekkere zoetpittige smaak. Een smaak die je zeker niet kunt bereiken met gewone chili.

Spaghetti met tomaat en basilicum

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • spaghetti
  • 3 a 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein handje basilicum (gescheurd/gesneden)
  • 2 tl sweet chili poeder
  • olie
  • geschaafde amandelen (optioneel)

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en snijd versnipper het.
  2. Bak de knoflook in olie op een laag vuur licht goud bruin.
  3. Voeg de chilipoeder en basilicum toe. (Voor de lekkerste smaak: plet de basilicum ook eerst in je hand voordat je hem verscheurd/versnippert)
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Blijf af en toe roeren.
  5. Kook de spaghetti al dente.
  6. Doe de spaghetti in de pan bij de andere ingrediënten.
  7. Als je geschaafde amandelen hebt, bak je die nu goudbruin in een droge pan.
  8. Schep de spaghetti op en garneer met amandelen.

Pompoen Spaghetti

hoofdgerecht, budget

Normaal gesproken probeer ik bijna nooit nieuwe recepten uit als mensen voor het eerst komen eten. Met dit recept maakte ik een uitzondering toen mijn nieuwe buurmeisje kwam eten en dat heeft goed uitgepakt!

Lees verder

Uienringen met bierbeslag

hapje, budget, lactosevrij, vegetarisch

Voor dit recept moeten we even terug in de tijd. Het is er namelijk zo eentje die ik al vanaf het begin wil posten, maar waarvan het er steeds maar niet komt. De eerste keer dat ik hem noemde? 20 september 2015 om precies te zijn!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg! #fried #onion #rings #onionrings #bucketloads #dekleinehuisjes #uienringen
september 20, 2015

Uiteindelijk was het Tilaï die me eraan herinnerde dat deze wel echt op de blog moest komen! Ze was namelijk op zoek naar leuke recepten voor Sinner Sunday, en dacht dat de uienringen niet konden omdat ze al op de site stonden. Toen ze zag dat dit helemaal niet het geval was, was dit natuurlijk een verplicht recept voor Sinner Sunday, maar wel with a twist 😉

Op die bewuste middag heb ik nog wat geklooid met het recept, maar uiteindelijk is het gelukt. En het heerlijke eindresultaat vind je hier! Nu kun je ze zelf ook zo mooi en lekker maken als ik!

deze uienringen zijn nog niet helemaal gelukt

“Kijk. Soms wil iets gewoon niet lukken. Je probeert van alles en je komt er maar niet uit! Zie het resultaat hierboven 😅 En dan… besef je dat je de uienringen eerst in bloem moet dippen om het mengsel goed te laten pakken! Scoooore!”
– Arantja
#uienringen #onions #onionrings #badbatch #bloem #flower #wheatfree #lactosefree #lactosevrij #tarwevrij #beerbattered #bier #sinnersunday
october 15, 2017

Uienringen

  • Aantal personen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 375 g speltbloem
  • 1 geklopt ei
  • een handje verse peterselie
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 flesje bier (het liefst stout, maar je kunt ook gewoon bier gebruiken)
  • 3 grote uien
  • frituurolie (ik gebruik altijd zonnebloemolie)
  • keukenpapier (om uit te lekken)

Bereiding:

  1. Snijd de uien in ringen.
  2. Mix in een lage schaal 250 g bloem, de peterselie, knoflookpoeder, peper en zout.
  3. Schenk al roerend langzaam het bier erbij tot er een dik beslag ontstaat.
  4. Vul de frituur met olie zodat de uienringen helemaal ondergedompeld kunnen worden zonder de bodem te raken en zet de pan aan. Zet de temperatuur niet te hoog, dan kun je het niet meer bijhouden of wordt het beslag niet helemaal gefrituurd.
  5. Dip de uienringen omstebeurt in de bloem die je over hebt en doe ze in de pan. Let op! Ze mogen elkaar en de bodem niet raken.
  6. Draai elke uienring één keer om.
  7. Haal de ringen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertip: Heerlijk met deze snelle Rocoto saus!

Surinaamse Bami

hoofdgerecht, budget, vegetarisch

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat nieuws gepost heb. Ik zal eerlijk bekennen dat mijn inspiratie een poosje ver te zoeken was. Dit komt denk ik door het feit dat er dagelijks gekookt wordt voor mij. Op een dag kwam ik thuis en was er geen eten. Ik had twee keuzes: eten afhalen of weer eens een keertje voor het aanrecht staan. Voor het eerst in een lange tijd heb ik besloten om het juiste te doen en te gaan koken! In eerste instantie wilde ik bami afhalen dus besloot ik deze zelf eens een keer te proberen. Dit gerecht heb ik drie keer in dezelfde week bereid en gegeten omte ontdekken wat ik het beste recept vond!

Surinaamse Bami

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 500g spaghetti
  • 3 maggiblokjes
  • 1 ui
  • 1 el 5-spices poeder
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ madame jeannette peper
  • 5 el kipkruiden
  • 5 el zoete ketjap
  • 3 el zoute ketjap
  • 1 el gember
  • 1 blad laurier
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • 3 L water

Bereiding:

  1. Breng een ruime pan met 3L water aan de kook met 3 maggiblokjes. Wanneer het water kookt doe je alle spaghetti in de pan. (Het liefst breek ik alle slierten doormidden zodat die minder lang zijn.)
  2. Kook de spaghetti vervolgens gaar. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten.
  3. Snijd in de tussentijd de ui, knoflook en madame jeannette peper in stukjes.
  4. Wanneer de spaghetti gaar is, hou je ongeveer 50ml van het “spaghettivocht” apart en laat je de rest van het water uitlekken.
  5. Fruit de ui en knoflook in een grote wok pan met olijfolie.
  6. Verlaag de temperatuur en voeg hier de zwarte peper, 5-spices poeder, kipkruiden, laurier, gember, tomatenpuree, spaghettivocht, zoete ketjap en zoute ketjap aan toe.
  7. Voeg de spaghetti toe en roer het geheel goed zodat alle spaghettislierten donker worden door de ketjap.

Dit gerecht wordt meestal geserveerd met kip. Zin in een zoet gekruide kip of mag hij wat meer spicy zijn? Probeer deze recepten eens!

Rocoto saus

sauzen en meer, budget

 

Vorige keer schreef ik over de yucca frietjes bij het salsa festival Alegría in Eindhoven, en bij frietjes horen sausjes!

Dit is een pittig sausje voor bij onion rings, (yucca) frietjes en andere snacks. Maar als je te veel hebt gemaakt, geen zorgen; dit is ook een ideaal sausje voor een simpele pasta op een simpele maandag. Ik heb het uitgeprobeerd met penne, groenten, sausje in een ovenschotel met een laagje kaas er overheen!

rocoto-saus

  • Aantal personen: 1 bakje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 rode peper
  • 150-200 gram roomkaas naturel (afhankelijk hoe pittig je wilt)
  • eventueel peper en zout

Bereiding:

  1. Rooster de peper 20 minuten in de oven op 180 graden
  2. Snijdt de peper open en verwijder de zaadjes, snij de peper in reepjes
  3. Blend de peper en roomkaas tot een romige saus

Yucca-frietjes

bijgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Een paar weken terug waren Kaylee, Arantja en ik bij een salsa festival hier in Eindhoven!

Het was een gezellige, dansende zondag middag met heerlijke eettentjes. Bij food festivals, of gewoon festivals met food, of gewoon alles food-gerelateerd… probeer ik altijd nieuwe dingen uit te proberen! Deze keer was er een Peruaans tentje waar ik mijn zinnen op had gezet. Daar hebben we heerlijke yucca (cassave) frietjes gegeten met allemaal lekkere dips! Dit was dan ook de inspiratie voor de komende recepten, mijn variatie op sinner-sunday, frietjes met een Latijns-Amerikaanse twist.

Yucca-frietjes

  • Aantal personen: hoeveel frietjes kan je op
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote cassave
  • frituurolie
  • eventueel kruiden en zout

Bereiding:

  1. Snijdt de cassave als frietjes
  2. Kook de cassave frietjes 5 minuten in een grote pan met water
  3. Giet de frietjes af en frituur ze in delen goudbruin
  4. Serveer met kruiden en/of sausjes