Snijbonchi (Gestoofde snijbonen)

hoofdgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

 

Snijbonchi is één van mijn favoriete recepten uit de Antilliaanse keuken. Dus hierbij wil ik jullie laten meegenieten van aangepaste mijn versie!

Dit gerecht is origineel gestoofde snijbonen met geitenvlees en rijst. Maar deze keer heb ik het gemaakt met rundervlees en mijn saus is gebaseerd op het eerdere recept van Jordan!

In full disclosure, eigenlijk moet er nog een halve paprika in dit gerecht (tegelijk toevoegen met de tomaat), maar paprika vind ik echt niet lekker en dat zal je dus bij mij thuis niet terugzien! Voor de rest van de wereld, go ahead!

Als je het vlees een dag van te voren maakt, stop dan bij stap 5 en voeg de volgende dag de aardappels en snijbonen toe! De smaak wordt dan extra intens.

Gestoofde snijbonen

  • Aantal personen: 3 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • runderlap (450 gr)
  • 1/2 tomaat
  • 4 el ketjap
  • 1 el suiker
  • 70 g tomatenpurree
  • 4 á 5 aardappels
  • 400 gram snijbonen
  • 1 hete peper (liefst madame jeanette)
  • Rijst
  1. Fruit de helft van de fijngesneden ui en 1 teentje knoflook
  2. Snijd de runderlap in stukjes van ongeveer 2x2cm en voeg toe aan de ui en knoflook
  3. Stoof de runderlap ongeveer 90 minuten in ruim water
  4. Fruit de rest van de knoflook en ui
  5. Voeg de ui, tomaat, ketjap, suiker, peper en tomatenpuree toe en stoof het geheel nog een 30 minuten door
  6. Schil en snijd de aardappels in kwarten en snij de snijbonen in reepjes van 2 cm
  7. Voeg de laatste ingrediënten toe en stoof het geheel nog ongeveer 45 minuten tot de aardappels en bonen zacht zijn!
  8. Serveer met rijst

Pindasoep

voorgerecht, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Er zijn een heleboel ingrediënten die behoorlijk onderschat worden. Zo heb je de vergeten groenten, waaronder schorseneren, mierikswortel, snijbiet en pastinaak, die ondertussen gelukkig veel meer bekendheid hebben gekregen. Blijkbaar hebben we jarenlang boerenkool onderschat als je ziet hoe het in de VS “ontdekt” is als superfood (zie Kale) en er de gekste recepten mee gemaakt worden.

En een derde opvallend onderschat ingrediënt is wat mij betreft de pinda!

Antilliaanse pindakoekjes genaamd Panseiku

Panseiku zijn typisch Antilliaanse gesuikerde pindakoekjes. Deze verkochten we in de zomer van 2016 op onze allereerste FeelGood Market!

Zelf hou ik ontzettend veel van pinda’s. Als er bij een speciale gelegenheid een bakje gezouten pinda’s op tafel staat, dan zal die zo leeg zijn. Ik maakte vorig jaar speciaal voor de FeelGood Market Antilliaanse pindakoekjes (panseiku). En toen we klein waren gingen we op Curacao, als we bij oma waren, een aantal deuren verderop vaak ijsjes halen. Toen ik het pinda ijsje ontdekte (ja echt, pinda ijs!!) wilde ik nooit meer iets anders! Voor mij is de pinda dan ook echt een associatie met Curacao, zo ook deze Creoolse Pindasoep.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit recept al een tijdje op mijn recepten-bucketlist staat, en ik heb hem nu eindelijk ook weten te maken! Het is vooral een fijn recept als je een meergangen menu op tafel wil zetten, want na het opzetten van de bouillon heb je bijna een uur de tijd om je hoofdgerecht voor te bereiden. Ik raad een ovengerecht aan die je in de oven schuift zodra de soep klaar is. Zo heb je tijd om de soep rustig met je gasten mee te eten, voordat je weer de keuken in duikt!

Tip: Voor een nog meer vullend recept kun je een vlees variant maken door de bouillon te trekken van 1 kg kippenbouten. Nadat de bouillon een uur heeft getrokken schep je de kippenbouten eruit, trek je het vlees van de botten en doe je deze terug in de pan!

Pindasoep

  • Aantal personen: 6 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 l water
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • een behoorlijke scheut ketjap
  • sambal naar smaak (ik doe er 4 tl bij)
  • 8 el ongezouten pinda’s & een handje voor de garnering
  • 375 g taugé
  • lekker voor erbij: geroosterd brood, emping of kroepoek

Bereiding:

  1. Trek een stevige bouillon van de piment, laurier, bouillonblokjes, en water.
    Laat de bouillon minimaal 1 uur trekken.
  2. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  3. Als de bouillon bijna klaar is, snijd de de ui en knoflook klein, fruit deze totdat ze licht gekleurd zijn en voeg toe aan de bouillon.
  4. Laat de bouillon zachtjes koken en roer de pindakaas lepel voor lepel door de bouillon. Schenk de kokosmelk, ketjap en sambal erbij en roer goed door.
  5. Voeg de gehakte pinda’s toe en laat de soep nog 10 minuten indikken.
  6. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe.
  7. Rooster het brood.
  8. Garneer met de overgebleven pinda’s en emping/kroepoek.

Geïnspireerd door: Elle EtenChicks Love Food en leukerecepten.nl

kaasballetjes op tafel

Kaasballetjes

HAPJE, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Het zal ondertussen wel duidelijk zijn dat wij het ontzettend leuk vinden om te koken! We koken niet alleen graag voor onszelf, maar ook voor vrienden en familie. Maar bovenal vinden wij het leuk om anderen blij te maken, en eten is dan toch vaak het beste medium heb ik ervaren. Lees verder

karni stoba met rijst

Karni Stoba (Stoofvlees)

HOOFDGERECHT, BUDGET, LACTOSEVRIJ

 

Een maand of twee geleden was ik op Curaçao. Ik verbleef in een appartement en mijn vriendin was niet mee. Dit hield natuurlijk in dat ik absoluut niet van plan was te koken. Hoewel dit op dat moment een goed plan leek, besefte ik dat het vrijwel onmogelijk was om een week lang niet te koken en alsnog gezond te eten. Gelukkig was ik vrijwel altijd met mijn oudste neef op stap die daar opgegroeid is. Hij liet me alle goede tentjes zien waar creoolse gerechten geserveerd werden.

Dit heeft me erg geïnspireerd omdat ik steeds vaker bezig ben met het ontdekken van mijn cultuur. Allereerst heb ik Karni Stoba genomen. Dit gerecht heeft mij zodanig verrast dat ik dit stukje van mijn cultuur per direct met jullie moest delen. Het heeft wel even tijd gekost om mijn persoonlijke formule te optimaliseren maar met veel trots kan ik dit nu aan jullie presenteren!

Lees verder

arroz moro met kip en zoetzure komkommer

Arroz Moro met kip en zoetzure komkommer

HOOFDGERECHT, LACTOSEVRIJ

 

Jullie zullen er vast wel over gehoord hebben. Pokemon Go! Ook ik speel dit spel inmiddels. Laatst was ik dus aan het spelen op mijn balkon, (ik woon boven een pokestop), en ik was de tijd volkomen vergeten. Mijn vriendin was bijna klaar met werken en er moest nog gekookt worden! Ik besloot dus iets te maken waarbij ik niet lang in de keuken hoefde te staan. Toen besefte ik dat Arroz Moro het enige recept is dat ik al kende die aan mijn eisen voldeed! Arroz Moro is een creools recept en staat ook bekend als de Surinaamse Moksie Alesi oftewel gemixte rijst met bonen.

Lees verder

Ayaka

LUNCH, HOOFDGERECHT, HAPJEGLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

Bij het eind van het jaar horen voor mij Ayaka’s! Dit zijn pakketjes van maismeel en kip gevouwen in een bananenblad! Normaal bestellen we deze altijd, omdat het wel even wat werk is om te maken ! Maar voor ons kerstdiner ben ik de uitdaging aan gegaan om zelf ayaka’s te maken! Lees verder

bonchi met funchi

Bonchi

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ

 

Om eerlijk te zijn is Bonchi het eerste gerecht dat ik ooit bereid heb. Als kleine jongen ben ik verliefd geraakt op dit gerecht dankzij mijn oma. Op mijn verjaardag kreeg ik dit altijd te eten. Helaas woont zij op Curaçao en ik in Nederland dus  moest ik het maar voor mezelf leren maken! Nu is het tijd om het met jullie te delen. Dit is overigens wel mijn variant van het gerecht!

Lees verder

pastechi tuna

Pastechi di Karni

HAPJE, BUDGET, GLUTENVRIJ

De eerste keer dat ik pastechi at kan ik me niet meer herinneren. Volgens Arantja wilden we toen we vroeger klein waren op vakantie elke dag wel pastechi halen bij het kraampje in Willemstad. Ook dat kan ik me niet meer herinneren. Ik kan er wel uit afleiden dat het hartige hapje al jaren deel is van mijn leven en eigenlijk niet alleen van het mijne. Op feestjes werd het ook standaard gemaakt door tantes. Binnen no time was het dan op en eigenlijk gaat dat nog steeds zo. Lees verder