Ei met ui eiersalade

lunch, sausjes, moesjes en smeersels, budget, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Jullie hebben ondertussen een tijdje niet meer van me gehoord! Allereerst: Sorry! Zoals je weet is De Kleine Huisjes een uit de hand gelopen hobby omdat ik gewoonweg veel te veel ideëen heb en meteen voor me zie hoe iets eruit kan zien.

Dit overkomt me regelmatig, waardoor mijn aandacht en energie zich soms verplaatst. Zo heb ik vorig jaar een coworkingstudio in Eindhoven geopend (lees hier hoe foodblogger @foodieseindhoven het vond om bij ons te werken!) en zijn Kaylee en ik samen een nieuw project gestart genaamd LINK notebook. Je kunt je vast voorstellen hoe er in deze periodes weinig creativiteit overblijft voor me om die in het eten te stoppen.

Een tijd geleden had ik het zelfs zo druk met werk dat ik vergeten was boodschappen te doen! Met 2 eieren in hand ben ik de voorraadkast gaan doorzoeken en besloot ik uiteindelijk dit lekkere ei met ui recept te maken.

Uiteindelijk uiteindelijk kostte het me zelfs nog 1,5 maand om het recept uit te schrijven en hier te plaatsen! Bizar voor zo’n simpel recept!

Ei met ui eiersalade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper naar smaak

Lekker op een broodje met een blaadje sla of op een toastje!

Bereiding:

  1. Kook de eieren 6 minuten
  2. Snipper de ui ondertussen
  3. Laat na het koken de eieren schrikken, laat ze even afkoelen en pel ze dan
  4. Prak het ei in een schaaltje met de ui en mayonaise door elkaar
  5. Verdeel de salade over je broodje of zet de lekkere zelfgemaakte eiersalade met toastjes op tafel!

Geïnspireerd door: Smulweb

 

Kip-preischotel met geitenkaas

HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, SNEL

Sinds enige tijd ontvang ik van boerschappen.nl een boodschappenpakket. Ik kan je hier zelf meer over vertellen, maar ze omschrijven het zelf al zo geweldig op hun website:

Boerschappen rijdt dagelijks langs tientallen boeren in de regio en maakt hier boodschappenboxen in verschillende variaties van. De boeren waar wij mee samenwerken zijn kleinschalig, hebben onmetelijk veel liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Deze liefde gaat ver, en eindigt bij de puurste en lekkerste Boerschappen die wij dagelijks voor jou ophalen.

Boerschappen bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen geen preventieve antibiotica of groeihormonen en er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd. En uiteraard zijn Boerschappen altijd super vers omdat we ze in de ochtend voor jou ophalen. Daarnaast supporten we hiermee kleinschalige lokale boeren en krijgen zij een eerlijke prijs voor hun – met liefde geproduceerde – producten.

Lees verder

Gin Jewel

drankje, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Gin is momenteel natuurlijk een drankje dat heel veel grond heeft gewonnen in populariteit. Maar wisten jullie dat het typisch Engelse drankje Gin komt van het oerhollandse Jenever? Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik meteen “Ginever”, ja, ik zie wel hoe de ene naam uit de ander is voortgekomen. *eind hersenspinsel*

Het is in Londen terecht gekomen toen onze Willem van Oranje het Verenigd Koninkrijk in de Middeleeuwen bezette. Het werd ontzettend populair omdat iedereen het mocht brouwen, het in de arme buurten veiliger was om Gin te drinken dan het besmette water én het was goedkoper dan bijna elke andere drank. Kun je voorstellen hoe iedereen er bijna constant dronken bij liep haha. Zou de spreuk “op je gezondheid” daar vandaan komen? 😉

Uiteraard smaakte het toen heel anders. Ondertussen is de kwaliteit van het drankje en natuurlijk ook de prijs weer gestegen. Het meest populair met tonic lijkt het me niet nodig om hier een recept van online te zetten, maar met een andere drank is het natuurlijk wel leuk om dit met jullie te delen! Vooral als hij mooi gegarneerd wordt.

Zelf was ik een hele tijd best benieuwd naar de drank, maar het leek me echt totaal niet lekker! Je hoort het met tonic te drinken, en mijn opa dronk altijd tonic, en dat was suuuuper bitter! Nee dank je dus! Toen het populairder werd dacht ik, laat ik het toch eens proberen. En verkocht was ik! Later ging ik ook nog met collega’s naar een Gin proeverij en nu heb ik uiteraard een super verfijnde smaak en ben ik (ervarings)-expert hahaha!

Goed, tijd voor het recept!

Gin Jewel

  • Aantal personen: 1
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 50 ml Gin
  • 10 ml vlierbloesem siroop
  • 10 ml limoensap
  • 60 ml troebele appelsap
  • ijsklontjes

Bereiding:

  1. Schud alle ingrediënten, bij voorkeur in een cocktailshaker (lekker makkelijk).
  2. Schenk het al filterend van het ijs uit in een mooi whiskey glas of ander wijd glas dat gevuld is met vers ijs.
  3. Garneer met een appel schilletje en een takje munt.

Yucca-frietjes

bijgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Een paar weken terug waren Kaylee, Arantja en ik bij een salsa festival hier in Eindhoven!

Het was een gezellige, dansende zondag middag met heerlijke eettentjes. Bij food festivals, of gewoon festivals met food, of gewoon alles food-gerelateerd… probeer ik altijd nieuwe dingen uit te proberen! Deze keer was er een Peruaans tentje waar ik mijn zinnen op had gezet. Daar hebben we heerlijke yucca (cassave) frietjes gegeten met allemaal lekkere dips! Dit was dan ook de inspiratie voor de komende recepten, mijn variatie op sinner-sunday, frietjes met een Latijns-Amerikaanse twist.

Yucca-frietjes

  • Aantal personen: hoeveel frietjes kan je op
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote cassave
  • frituurolie
  • eventueel kruiden en zout

Bereiding:

  1. Snijdt de cassave als frietjes
  2. Kook de cassave frietjes 5 minuten in een grote pan met water
  3. Giet de frietjes af en frituur ze in delen goudbruin
  4. Serveer met kruiden en/of sausjes

Sticky Chicken

bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

De woonkeuken. Het epicentrum van mijn domein. Het grootste oppervlak in mijn huis. Alles wat enigszins belangrijk is in mijn wereld is een succes dankzij dit stukje techniek. Niet alleen moet er ruimte zijn om te koken, er moet ruimte zijn om alles klaar te zetten, langs elkaar af te kunnen om iets te pakken én mee te kijken (en fotograferen)! Genoeg licht is essentieel. Ook moet er genoeg servies zijn: genoeg messen, presenteerbordjes, bakken, allerlei schalen en pannen. Toch kom je er iedere keer weer achter dat je altijd wel iets mist. Wie heeft er bijvoorbeeld nou een puree stamper in huis? Je gaat me nu niet vertellen dat jij die één hebt hè! Ik geloof er niks van 😉 Gelukkig zijn we creatief genoeg om het leuk op te lossen!

Lees verder

Snijbonchi (Gestoofde snijbonen)

hoofdgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

 

Snijbonchi is één van mijn favoriete recepten uit de Antilliaanse keuken. Dus hierbij wil ik jullie laten meegenieten van aangepaste mijn versie!

Dit gerecht is origineel gestoofde snijbonen met geitenvlees en rijst. Maar deze keer heb ik het gemaakt met rundervlees en mijn saus is gebaseerd op het eerdere recept van Jordan!

In full disclosure, eigenlijk moet er nog een halve paprika in dit gerecht (tegelijk toevoegen met de tomaat), maar paprika vind ik echt niet lekker en dat zal je dus bij mij thuis niet terugzien! Voor de rest van de wereld, go ahead!

Als je het vlees een dag van te voren maakt, stop dan bij stap 5 en voeg de volgende dag de aardappels en snijbonen toe! De smaak wordt dan extra intens.

Gestoofde snijbonen

  • Aantal personen: 3 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • runderlap (450 gr)
  • 1/2 tomaat
  • 4 el ketjap
  • 1 el suiker
  • 70 g tomatenpurree
  • 4 á 5 aardappels
  • 400 gram snijbonen
  • 1 hete peper (liefst madame jeanette)
  • Rijst
  1. Fruit de helft van de fijngesneden ui en 1 teentje knoflook
  2. Snijd de runderlap in stukjes van ongeveer 2x2cm en voeg toe aan de ui en knoflook
  3. Stoof de runderlap ongeveer 90 minuten in ruim water
  4. Fruit de rest van de knoflook en ui
  5. Voeg de ui, tomaat, ketjap, suiker, peper en tomatenpuree toe en stoof het geheel nog een 30 minuten door
  6. Schil en snijd de aardappels in kwarten en snij de snijbonen in reepjes van 2 cm
  7. Voeg de laatste ingrediënten toe en stoof het geheel nog ongeveer 45 minuten tot de aardappels en bonen zacht zijn!
  8. Serveer met rijst

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Frisse groene smoothie

drankje, ontbijt, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Vorige week had ik lekkere verse andijvie uit de tuin van mijn oma! Er gaat niks boven eigen geoogste groenten, dus ik dacht laat me een lekkere andijvie stamppot maken met spekjes. Helaas was ik iets te enthousiast met mijn zout gehalte waardoor het eten veel te zout was!

Tilai met de frisse andijvie smoothie na haar workout!

Na wat googlen leek het me het beste om dezelfde portie stamppot nog een keer te maken maar dan zonder zout en die twee te mengen. Zo gezegd, zo gedaan, maar dan wel met andijvie van de supermarkt erbij (bummer)… Wie weleens andijvie koopt weet dat de krop best wel groot kan zijn, dus ik zat met nog een halve krop andijvie, en daar is dit recept uit voort gekomen!

Nu het weer lekker is, heeft iedereen zin in koude drankjes en ik vind het zelf altijd leuk om bijvoorbeeld na het sporten ook iets gezonds te hebben. Dit is mijn frisse andijvie smoothie met citroen en mandarijn! Don’t be afraid and enjoy!

Frisse groene smoothie met andijvie

Frisse groene smoothie

  • Aantal personen: 2 kleine of 1 grote smoothie
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 handen gewassen en gesneden andijvie
  • 1 mandarijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 400 ml kokosmelk

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer alles
  2. Voeg eventueel een schepje honing toe
  3. Verdeel over de glazen, et voila!

 

Pindasoep

voorgerecht, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Er zijn een heleboel ingrediënten die behoorlijk onderschat worden. Zo heb je de vergeten groenten, waaronder schorseneren, mierikswortel, snijbiet en pastinaak, die ondertussen gelukkig veel meer bekendheid hebben gekregen. Blijkbaar hebben we jarenlang boerenkool onderschat als je ziet hoe het in de VS “ontdekt” is als superfood (zie Kale) en er de gekste recepten mee gemaakt worden.

En een derde opvallend onderschat ingrediënt is wat mij betreft de pinda!

Antilliaanse pindakoekjes genaamd Panseiku

Panseiku zijn typisch Antilliaanse gesuikerde pindakoekjes. Deze verkochten we in de zomer van 2016 op onze allereerste FeelGood Market!

Zelf hou ik ontzettend veel van pinda’s. Als er bij een speciale gelegenheid een bakje gezouten pinda’s op tafel staat, dan zal die zo leeg zijn. Ik maakte vorig jaar speciaal voor de FeelGood Market Antilliaanse pindakoekjes (panseiku). En toen we klein waren gingen we op Curacao, als we bij oma waren, een aantal deuren verderop vaak ijsjes halen. Toen ik het pinda ijsje ontdekte (ja echt, pinda ijs!!) wilde ik nooit meer iets anders! Voor mij is de pinda dan ook echt een associatie met Curacao, zo ook deze Creoolse Pindasoep.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit recept al een tijdje op mijn recepten-bucketlist staat, en ik heb hem nu eindelijk ook weten te maken! Het is vooral een fijn recept als je een meergangen menu op tafel wil zetten, want na het opzetten van de bouillon heb je bijna een uur de tijd om je hoofdgerecht voor te bereiden. Ik raad een ovengerecht aan die je in de oven schuift zodra de soep klaar is. Zo heb je tijd om de soep rustig met je gasten mee te eten, voordat je weer de keuken in duikt!

Tip: Voor een nog meer vullend recept kun je een vlees variant maken door de bouillon te trekken van 1 kg kippenbouten. Nadat de bouillon een uur heeft getrokken schep je de kippenbouten eruit, trek je het vlees van de botten en doe je deze terug in de pan!

Pindasoep

  • Aantal personen: 6 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 l water
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • een behoorlijke scheut ketjap
  • sambal naar smaak (ik doe er 4 tl bij)
  • 8 el ongezouten pinda’s & een handje voor de garnering
  • 375 g taugé
  • lekker voor erbij: geroosterd brood, emping of kroepoek

Bereiding:

  1. Trek een stevige bouillon van de piment, laurier, bouillonblokjes, en water.
    Laat de bouillon minimaal 1 uur trekken.
  2. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  3. Als de bouillon bijna klaar is, snijd de de ui en knoflook klein, fruit deze totdat ze licht gekleurd zijn en voeg toe aan de bouillon.
  4. Laat de bouillon zachtjes koken en roer de pindakaas lepel voor lepel door de bouillon. Schenk de kokosmelk, ketjap en sambal erbij en roer goed door.
  5. Voeg de gehakte pinda’s toe en laat de soep nog 10 minuten indikken.
  6. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe.
  7. Rooster het brood.
  8. Garneer met de overgebleven pinda’s en emping/kroepoek.

Geïnspireerd door: Elle EtenChicks Love Food en leukerecepten.nl

Gevulde champignons

Bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, snel, vegetarisch

 

Eén van mijn favoriete dingen om te doen is koken voor anderen. Nu ik eindelijk mijn eigen appartement heb en er mensen ook normaal kan ontvangen (lees: ik heb eindelijk een woonkamer en een degelijke eettafel!!!(!!!)) doe ik dit ook graag. Ook al is het appartement nog niet helemaal af. Waardoor het nogal snel een zooitje kan worden. Maar dat terzijde!

gelukkig is de achtergrond een beetje onscherp 😉

Maar, dan moet ik ook wel even helemaal eerlijk wezen. Mijn appartement zal nooit af zijn! Als creatieve soul raak ik snel uitgekeken op dingen en zie ik altijd weer nieuwe richtingen waar ik in wil. Om een beetje te voorkomen dat ik alle kanten op vloog heb ik een paar jaar enthousiast gepind en heb ik alles dat ik wilde kopen eerst gecheckt met het board dat van toepassing was. Goed, dat ging best lekker en het is nu een samenhangend geheel waarin zelfs mijn hondjes vacht niet vloekt (omg reeaallyyy?!).

Terug naar de eettafel. Je kunt je voorstellen dat het belangrijkste in mijn huis de plek is waar ik eet en eten maak. Ik heb dan ook vol trots op Instagram met jullie wat foto’s ervan gedeeld. En nu dan eindelijk het eerste nieuwe recept vanuit mijn mooie appartementje: gevulde champignons.

Afgelopen zomer hebben we (meer dan) eens een grote barbecue georganiseerd. Toen een vriend van Kaylee wilde helpen, maar alle ingrediënten zo goed als op was, ging hij de hele keuken doorzoeken om nog iets lekkers te kunnen maken. Uiteindelijk stuitte hij op champignons, en hij besloot ze te vullen. Samen zijn we verder gaan zoeken naar ingrediënten die mogelijk lekker waren in de champignons. Je kunt je voorstellen dat we niet veel verder kwamen dan een smeerbare kaas en restjes groenten. Toen werd onze creativiteit al helemaal op de proef gesteld! En zoals te verwachten was het goed mislukt! Gelukkig had iedereen al genoeg gegeten (althans dat zeiden ze) en hebben we de champignons regelrecht de vuilnisbak in kunnen gooien.

Voor deze champignons ben ik wel eens goed gaan zitten en kwam ik al snel tot dit eindresultaat: makkelijk, snel, goedkoop en lekker. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Gevulde Champignons

  • Aantal personen: ongeveer 10 als bijgerecht, 20 als hapje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1000 gram grote champignons
  • 150 gram kruidenkaas
  • 2 gegrilde paprika’s uit pot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200℃.
  2. Haal de stammen uit de champignons. Dit doe je makkelijker door de stam te draaien terwijl je trekt. Dan breken ze sneller in hun geheel en komt er geen mes (of frustratie) bij kijken.
  3. Vul de champignons tot de rand met kruidenkaas. Leg ze in een ovenschaal of op een ovenplaat met bakpapier.
  4. Snijd de gegrilde paprika’s verdeel over de champignons.
  5. Verhit de champignons 10 minuten in de oven.