Kip-preischotel met geitenkaas

HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, SNEL

Sinds enige tijd ontvang ik van boerschappen.nl een boodschappenpakket. Ik kan je hier zelf meer over vertellen, maar ze omschrijven het zelf al zo geweldig op hun website:

Boerschappen rijdt dagelijks langs tientallen boeren in de regio en maakt hier boodschappenboxen in verschillende variaties van. De boeren waar wij mee samenwerken zijn kleinschalig, hebben onmetelijk veel liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Deze liefde gaat ver, en eindigt bij de puurste en lekkerste Boerschappen die wij dagelijks voor jou ophalen.

Boerschappen bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen geen preventieve antibiotica of groeihormonen en er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd. En uiteraard zijn Boerschappen altijd super vers omdat we ze in de ochtend voor jou ophalen. Daarnaast supporten we hiermee kleinschalige lokale boeren en krijgen zij een eerlijke prijs voor hun – met liefde geproduceerde – producten.

Lees verder

Spaghetti met tomaat en basilicum

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL, BUDGET

Oké, oké, oké. Challenge accepted. Let the games begin. Ik zie dat Jordan, Tilaï en Arantja alles uit de kast hebben getrokken om een lekker recept te maken. Slim, maar ik gooi het even helemaal over een andere boeg. Gewoon een lekker simpel recept, met alles wat je (lees: ik) standaard in huis hebt. Goede ingrediënten, snel gemaakt en heerlijk! Officieel heb ik het de ‘spaghetti met tomaat en basilicum’ genoemd, maar in mijn hoofd is het de ‘super simpele spaghetti’.

Het aller-aller belangrijkste bij dit recept is dat je echt verse tomaten en verse basilicum gebruikt. Vooral de basilicum moet (en dat zeg ik niet vaak) vers zijn. Alleen de geur van verse basilicum zorgt er vaak al voor dat ik sta te watertanden in de keuken.

Eén belangrijk puntje. Zelf ben ik altijd wel van het aanpassen van de recepten. Als ik iets niet in huis heb, dan pak ik toch gewoon iets anders? Soms pakt dat heel goed uit, andere keren wat minder. Bij dit recept is de sweet chili écht essentieel. Het geeft de pasta een lekkere zoetpittige smaak. Een smaak die je zeker niet kunt bereiken met gewone chili.

Spaghetti met tomaat en basilicum

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • spaghetti
  • 3 a 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein handje basilicum (gescheurd/gesneden)
  • 2 tl sweet chili poeder
  • olie
  • geschaafde amandelen (optioneel)

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en snijd versnipper het.
  2. Bak de knoflook in olie op een laag vuur licht goud bruin.
  3. Voeg de chilipoeder en basilicum toe. (Voor de lekkerste smaak: plet de basilicum ook eerst in je hand voordat je hem verscheurd/versnippert)
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Blijf af en toe roeren.
  5. Kook de spaghetti al dente.
  6. Doe de spaghetti in de pan bij de andere ingrediënten.
  7. Als je geschaafde amandelen hebt, bak je die nu goudbruin in een droge pan.
  8. Schep de spaghetti op en garneer met amandelen.

Romige preipasta met makreel en bacon

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! We gaan namelijk weer de uitdaging met elkaar aan om te bepalen wie het lekkerste recept heeft gemaakt! Dit hebben we eerder gedaan met de Scholfilet Challenge, waar uiteraard het beste recept bleek te zijn mijn Fish & Chips 😉

Maar Kaylee, Jordan en Tilaï zijn niet teruggedeinsd en durven het nogmaals aan. Het recept van Tilaï kun je hier al vinden en Jordan heeft een twist gemaakt met spinazie. Die van Kaylee kun je ook snel op haar pagina lezen. En nu is het mijn tijd! Toevallig heb ik weer een visrecept gemaakt, dit keer met makreel.

Van origine een recept voor 4 personen, maar ik heb er een variant van gemaakt voor 2 personen. Voor mij geen probleem omdat ik alle ingrediënten heel vaak in mijn recepten gebruik. Zo kun je van de overige makreel bijvoorbeeld dit recept maken voor je lunch de volgende middag. Met bacon komt iedereen verder wel uit de voeten, en de wijn komt ook wel op 😉

Voor de makreel gebruik ik altijd een hele makreel omdat ik die zo lekker vind. Ik pluk het vlees van de huid en graat af, maar ik zou zeker een filet kopen als je geen zin hebt in af en toe een graatje of het recept voor kinderen maakt.

Preipasta met makreel en bacon

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 200 g speltspaghetti
  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 prei
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 g gerookte makreel
  • 100 g spekreepjes
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook voor de spaghetti en bak tegelijk de spekreepjes
  2. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd de prei in ringen.
  3. Haal de spekreepjes uit de pan en fruit de ui en knoflook in het spekvet.
  4. Zodra het water kookt, bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Voeg een beetje olijfolie toe, gooi de prei erbij en bak ongeveer 3 minuten (regelmatig omroeren)
  6. Pluk de makreel van de huid af
  7. Blus de groente af met wijn
  8. Zodra die kookt doe je de makreel, spekreepjes en kaas erbij, gooi je het geheel om en verlaag je de temperatuur van het vuur zodat het rustig opwarmt maar (bijna) niet verder bakt.
  9. Schep de pasta op de borden en verdeel de mix over de pasta.

Geïnspireerd door: Vriendin

Pompoen Spaghetti

hoofdgerecht, budget

Normaal gesproken probeer ik bijna nooit nieuwe recepten uit als mensen voor het eerst komen eten. Met dit recept maakte ik een uitzondering toen mijn nieuwe buurmeisje kwam eten en dat heeft goed uitgepakt!

Lees verder

Spaghetti met gehakt en spinazie

hoofdgerecht, lactosevrij

Hallo daar!

Allereerst wil ik jou een hele fijne Spaghettidag wensen! Wegens deze speciale feestdag, ben ik een gezonde strijd aangegaan met drie talentvolle nichten van mij. Zij denken dat zij een beter recept kunnen maken dan ik en daar ben ik het niet mee eens! Na wat experimenteren heb ik een recept samengesteld dat, denk ik, dat de allerbeste is! Dat ligt nog wel aan jullie als kiezers maar met dit verhaal hoop ik jullie van te voren al te kunnen overtuigen!

Eet smakelijk alvast!

Lees verder

Surinaamse Bami

hoofdgerecht, budget, vegetarisch

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat nieuws gepost heb. Ik zal eerlijk bekennen dat mijn inspiratie een poosje ver te zoeken was. Dit komt denk ik door het feit dat er dagelijks gekookt wordt voor mij. Op een dag kwam ik thuis en was er geen eten. Ik had twee keuzes: eten afhalen of weer eens een keertje voor het aanrecht staan. Voor het eerst in een lange tijd heb ik besloten om het juiste te doen en te gaan koken! In eerste instantie wilde ik bami afhalen dus besloot ik deze zelf eens een keer te proberen. Dit gerecht heb ik drie keer in dezelfde week bereid en gegeten omte ontdekken wat ik het beste recept vond!

Surinaamse Bami

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 500g spaghetti
  • 3 maggiblokjes
  • 1 ui
  • 1 el 5-spices poeder
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ madame jeannette peper
  • 5 el kipkruiden
  • 5 el zoete ketjap
  • 3 el zoute ketjap
  • 1 el gember
  • 1 blad laurier
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • 3 L water

Bereiding:

  1. Breng een ruime pan met 3L water aan de kook met 3 maggiblokjes. Wanneer het water kookt doe je alle spaghetti in de pan. (Het liefst breek ik alle slierten doormidden zodat die minder lang zijn.)
  2. Kook de spaghetti vervolgens gaar. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten.
  3. Snijd in de tussentijd de ui, knoflook en madame jeannette peper in stukjes.
  4. Wanneer de spaghetti gaar is, hou je ongeveer 50ml van het “spaghettivocht” apart en laat je de rest van het water uitlekken.
  5. Fruit de ui en knoflook in een grote wok pan met olijfolie.
  6. Verlaag de temperatuur en voeg hier de zwarte peper, 5-spices poeder, kipkruiden, laurier, gember, tomatenpuree, spaghettivocht, zoete ketjap en zoute ketjap aan toe.
  7. Voeg de spaghetti toe en roer het geheel goed zodat alle spaghettislierten donker worden door de ketjap.

Dit gerecht wordt meestal geserveerd met kip. Zin in een zoet gekruide kip of mag hij wat meer spicy zijn? Probeer deze recepten eens!

Snijbonchi (Gestoofde snijbonen)

hoofdgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

 

Snijbonchi is één van mijn favoriete recepten uit de Antilliaanse keuken. Dus hierbij wil ik jullie laten meegenieten van aangepaste mijn versie!

Dit gerecht is origineel gestoofde snijbonen met geitenvlees en rijst. Maar deze keer heb ik het gemaakt met rundervlees en mijn saus is gebaseerd op het eerdere recept van Jordan!

In full disclosure, eigenlijk moet er nog een halve paprika in dit gerecht (tegelijk toevoegen met de tomaat), maar paprika vind ik echt niet lekker en dat zal je dus bij mij thuis niet terugzien! Voor de rest van de wereld, go ahead!

Als je het vlees een dag van te voren maakt, stop dan bij stap 5 en voeg de volgende dag de aardappels en snijbonen toe! De smaak wordt dan extra intens.

Gestoofde snijbonen

  • Aantal personen: 3 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • runderlap (450 gr)
  • 1/2 tomaat
  • 4 el ketjap
  • 1 el suiker
  • 70 g tomatenpurree
  • 4 á 5 aardappels
  • 400 gram snijbonen
  • 1 hete peper (liefst madame jeanette)
  • Rijst
  1. Fruit de helft van de fijngesneden ui en 1 teentje knoflook
  2. Snijd de runderlap in stukjes van ongeveer 2x2cm en voeg toe aan de ui en knoflook
  3. Stoof de runderlap ongeveer 90 minuten in ruim water
  4. Fruit de rest van de knoflook en ui
  5. Voeg de ui, tomaat, ketjap, suiker, peper en tomatenpuree toe en stoof het geheel nog een 30 minuten door
  6. Schil en snijd de aardappels in kwarten en snij de snijbonen in reepjes van 2 cm
  7. Voeg de laatste ingrediënten toe en stoof het geheel nog ongeveer 45 minuten tot de aardappels en bonen zacht zijn!
  8. Serveer met rijst

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Surinaamse Saoto Soep

Hoofdgerecht, Lunch, Glutenvrij, Lactosevrij

Saoto soep: één van de weinige recepten die ik al had opgeslagen voordat het idee van de Kleine Huisjes ontstond.
Achteraf gezien denk ik dat dit recept mijn liefde voor koken heeft aangewakkerd of dat het in ieder geval één van de eerste recepten is waarbij ik die liefde echt in de praktijk bracht.
Lees verder