Ei met ui eiersalade

lunch, sausjes, moesjes en smeersels, budget, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Jullie hebben ondertussen een tijdje niet meer van me gehoord! Allereerst: Sorry! Zoals je weet is De Kleine Huisjes een uit de hand gelopen hobby omdat ik gewoonweg veel te veel ideëen heb en meteen voor me zie hoe iets eruit kan zien.

Dit overkomt me regelmatig, waardoor mijn aandacht en energie zich soms verplaatst. Zo heb ik vorig jaar een coworkingstudio in Eindhoven geopend (lees hier hoe foodblogger @foodieseindhoven het vond om bij ons te werken!) en zijn Kaylee en ik samen een nieuw project gestart genaamd LINK notebook. Je kunt je vast voorstellen hoe er in deze periodes weinig creativiteit overblijft voor me om die in het eten te stoppen.

Een tijd geleden had ik het zelfs zo druk met werk dat ik vergeten was boodschappen te doen! Met 2 eieren in hand ben ik de voorraadkast gaan doorzoeken en besloot ik uiteindelijk dit lekkere ei met ui recept te maken.

Uiteindelijk uiteindelijk kostte het me zelfs nog 1,5 maand om het recept uit te schrijven en hier te plaatsen! Bizar voor zo’n simpel recept!

Ei met ui eiersalade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper naar smaak

Lekker op een broodje met een blaadje sla of op een toastje!

Bereiding:

  1. Kook de eieren 6 minuten
  2. Snipper de ui ondertussen
  3. Laat na het koken de eieren schrikken, laat ze even afkoelen en pel ze dan
  4. Prak het ei in een schaaltje met de ui en mayonaise door elkaar
  5. Verdeel de salade over je broodje of zet de lekkere zelfgemaakte eiersalade met toastjes op tafel!

Geïnspireerd door: Smulweb

 

Spaghetti met tomaat en basilicum

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL, BUDGET

Oké, oké, oké. Challenge accepted. Let the games begin. Ik zie dat Jordan, Tilaï en Arantja alles uit de kast hebben getrokken om een lekker recept te maken. Slim, maar ik gooi het even helemaal over een andere boeg. Gewoon een lekker simpel recept, met alles wat je (lees: ik) standaard in huis hebt. Goede ingrediënten, snel gemaakt en heerlijk! Officieel heb ik het de ‘spaghetti met tomaat en basilicum’ genoemd, maar in mijn hoofd is het de ‘super simpele spaghetti’.

Het aller-aller belangrijkste bij dit recept is dat je echt verse tomaten en verse basilicum gebruikt. Vooral de basilicum moet (en dat zeg ik niet vaak) vers zijn. Alleen de geur van verse basilicum zorgt er vaak al voor dat ik sta te watertanden in de keuken.

Eén belangrijk puntje. Zelf ben ik altijd wel van het aanpassen van de recepten. Als ik iets niet in huis heb, dan pak ik toch gewoon iets anders? Soms pakt dat heel goed uit, andere keren wat minder. Bij dit recept is de sweet chili écht essentieel. Het geeft de pasta een lekkere zoetpittige smaak. Een smaak die je zeker niet kunt bereiken met gewone chili.

Spaghetti met tomaat en basilicum

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • spaghetti
  • 3 a 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein handje basilicum (gescheurd/gesneden)
  • 2 tl sweet chili poeder
  • olie
  • geschaafde amandelen (optioneel)

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en snijd versnipper het.
  2. Bak de knoflook in olie op een laag vuur licht goud bruin.
  3. Voeg de chilipoeder en basilicum toe. (Voor de lekkerste smaak: plet de basilicum ook eerst in je hand voordat je hem verscheurd/versnippert)
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Blijf af en toe roeren.
  5. Kook de spaghetti al dente.
  6. Doe de spaghetti in de pan bij de andere ingrediënten.
  7. Als je geschaafde amandelen hebt, bak je die nu goudbruin in een droge pan.
  8. Schep de spaghetti op en garneer met amandelen.

Romige preipasta met makreel en bacon

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! We gaan namelijk weer de uitdaging met elkaar aan om te bepalen wie het lekkerste recept heeft gemaakt! Dit hebben we eerder gedaan met de Scholfilet Challenge, waar uiteraard het beste recept bleek te zijn mijn Fish & Chips 😉

Maar Kaylee, Jordan en Tilaï zijn niet teruggedeinsd en durven het nogmaals aan. Het recept van Tilaï kun je hier al vinden en Jordan heeft een twist gemaakt met spinazie. Die van Kaylee kun je ook snel op haar pagina lezen. En nu is het mijn tijd! Toevallig heb ik weer een visrecept gemaakt, dit keer met makreel.

Van origine een recept voor 4 personen, maar ik heb er een variant van gemaakt voor 2 personen. Voor mij geen probleem omdat ik alle ingrediënten heel vaak in mijn recepten gebruik. Zo kun je van de overige makreel bijvoorbeeld dit recept maken voor je lunch de volgende middag. Met bacon komt iedereen verder wel uit de voeten, en de wijn komt ook wel op 😉

Voor de makreel gebruik ik altijd een hele makreel omdat ik die zo lekker vind. Ik pluk het vlees van de huid en graat af, maar ik zou zeker een filet kopen als je geen zin hebt in af en toe een graatje of het recept voor kinderen maakt.

Preipasta met makreel en bacon

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 200 g speltspaghetti
  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 prei
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 g gerookte makreel
  • 100 g spekreepjes
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook voor de spaghetti en bak tegelijk de spekreepjes
  2. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd de prei in ringen.
  3. Haal de spekreepjes uit de pan en fruit de ui en knoflook in het spekvet.
  4. Zodra het water kookt, bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Voeg een beetje olijfolie toe, gooi de prei erbij en bak ongeveer 3 minuten (regelmatig omroeren)
  6. Pluk de makreel van de huid af
  7. Blus de groente af met wijn
  8. Zodra die kookt doe je de makreel, spekreepjes en kaas erbij, gooi je het geheel om en verlaag je de temperatuur van het vuur zodat het rustig opwarmt maar (bijna) niet verder bakt.
  9. Schep de pasta op de borden en verdeel de mix over de pasta.

Geïnspireerd door: Vriendin

Spaghetti met gehakt en spinazie

hoofdgerecht, lactosevrij

Hallo daar!

Allereerst wil ik jou een hele fijne Spaghettidag wensen! Wegens deze speciale feestdag, ben ik een gezonde strijd aangegaan met drie talentvolle nichten van mij. Zij denken dat zij een beter recept kunnen maken dan ik en daar ben ik het niet mee eens! Na wat experimenteren heb ik een recept samengesteld dat, denk ik, dat de allerbeste is! Dat ligt nog wel aan jullie als kiezers maar met dit verhaal hoop ik jullie van te voren al te kunnen overtuigen!

Eet smakelijk alvast!

Lees verder

Uienringen met bierbeslag

hapje, budget, lactosevrij, vegetarisch

Voor dit recept moeten we even terug in de tijd. Het is er namelijk zo eentje die ik al vanaf het begin wil posten, maar waarvan het er steeds maar niet komt. De eerste keer dat ik hem noemde? 20 september 2015 om precies te zijn!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg! #fried #onion #rings #onionrings #bucketloads #dekleinehuisjes #uienringen
september 20, 2015

Uiteindelijk was het Tilaï die me eraan herinnerde dat deze wel echt op de blog moest komen! Ze was namelijk op zoek naar leuke recepten voor Sinner Sunday, en dacht dat de uienringen niet konden omdat ze al op de site stonden. Toen ze zag dat dit helemaal niet het geval was, was dit natuurlijk een verplicht recept voor Sinner Sunday, maar wel with a twist 😉

Op die bewuste middag heb ik nog wat geklooid met het recept, maar uiteindelijk is het gelukt. En het heerlijke eindresultaat vind je hier! Nu kun je ze zelf ook zo mooi en lekker maken als ik!

deze uienringen zijn nog niet helemaal gelukt

“Kijk. Soms wil iets gewoon niet lukken. Je probeert van alles en je komt er maar niet uit! Zie het resultaat hierboven 😅 En dan… besef je dat je de uienringen eerst in bloem moet dippen om het mengsel goed te laten pakken! Scoooore!”
– Arantja
#uienringen #onions #onionrings #badbatch #bloem #flower #wheatfree #lactosefree #lactosevrij #tarwevrij #beerbattered #bier #sinnersunday
october 15, 2017

Uienringen

  • Aantal personen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 375 g speltbloem
  • 1 geklopt ei
  • een handje verse peterselie
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 flesje bier (het liefst stout, maar je kunt ook gewoon bier gebruiken)
  • 3 grote uien
  • frituurolie (ik gebruik altijd zonnebloemolie)
  • keukenpapier (om uit te lekken)

Bereiding:

  1. Snijd de uien in ringen.
  2. Mix in een lage schaal 250 g bloem, de peterselie, knoflookpoeder, peper en zout.
  3. Schenk al roerend langzaam het bier erbij tot er een dik beslag ontstaat.
  4. Vul de frituur met olie zodat de uienringen helemaal ondergedompeld kunnen worden zonder de bodem te raken en zet de pan aan. Zet de temperatuur niet te hoog, dan kun je het niet meer bijhouden of wordt het beslag niet helemaal gefrituurd.
  5. Dip de uienringen omstebeurt in de bloem die je over hebt en doe ze in de pan. Let op! Ze mogen elkaar en de bodem niet raken.
  6. Draai elke uienring één keer om.
  7. Haal de ringen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertip: Heerlijk met deze snelle Rocoto saus!

Gin Jewel

drankje, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Gin is momenteel natuurlijk een drankje dat heel veel grond heeft gewonnen in populariteit. Maar wisten jullie dat het typisch Engelse drankje Gin komt van het oerhollandse Jenever? Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik meteen “Ginever”, ja, ik zie wel hoe de ene naam uit de ander is voortgekomen. *eind hersenspinsel*

Het is in Londen terecht gekomen toen onze Willem van Oranje het Verenigd Koninkrijk in de Middeleeuwen bezette. Het werd ontzettend populair omdat iedereen het mocht brouwen, het in de arme buurten veiliger was om Gin te drinken dan het besmette water én het was goedkoper dan bijna elke andere drank. Kun je voorstellen hoe iedereen er bijna constant dronken bij liep haha. Zou de spreuk “op je gezondheid” daar vandaan komen? 😉

Uiteraard smaakte het toen heel anders. Ondertussen is de kwaliteit van het drankje en natuurlijk ook de prijs weer gestegen. Het meest populair met tonic lijkt het me niet nodig om hier een recept van online te zetten, maar met een andere drank is het natuurlijk wel leuk om dit met jullie te delen! Vooral als hij mooi gegarneerd wordt.

Zelf was ik een hele tijd best benieuwd naar de drank, maar het leek me echt totaal niet lekker! Je hoort het met tonic te drinken, en mijn opa dronk altijd tonic, en dat was suuuuper bitter! Nee dank je dus! Toen het populairder werd dacht ik, laat ik het toch eens proberen. En verkocht was ik! Later ging ik ook nog met collega’s naar een Gin proeverij en nu heb ik uiteraard een super verfijnde smaak en ben ik (ervarings)-expert hahaha!

Goed, tijd voor het recept!

Gin Jewel

  • Aantal personen: 1
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 50 ml Gin
  • 10 ml vlierbloesem siroop
  • 10 ml limoensap
  • 60 ml troebele appelsap
  • ijsklontjes

Bereiding:

  1. Schud alle ingrediënten, bij voorkeur in een cocktailshaker (lekker makkelijk).
  2. Schenk het al filterend van het ijs uit in een mooi whiskey glas of ander wijd glas dat gevuld is met vers ijs.
  3. Garneer met een appel schilletje en een takje munt.

Yucca-frietjes

bijgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Een paar weken terug waren Kaylee, Arantja en ik bij een salsa festival hier in Eindhoven!

Het was een gezellige, dansende zondag middag met heerlijke eettentjes. Bij food festivals, of gewoon festivals met food, of gewoon alles food-gerelateerd… probeer ik altijd nieuwe dingen uit te proberen! Deze keer was er een Peruaans tentje waar ik mijn zinnen op had gezet. Daar hebben we heerlijke yucca (cassave) frietjes gegeten met allemaal lekkere dips! Dit was dan ook de inspiratie voor de komende recepten, mijn variatie op sinner-sunday, frietjes met een Latijns-Amerikaanse twist.

Yucca-frietjes

  • Aantal personen: hoeveel frietjes kan je op
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote cassave
  • frituurolie
  • eventueel kruiden en zout

Bereiding:

  1. Snijdt de cassave als frietjes
  2. Kook de cassave frietjes 5 minuten in een grote pan met water
  3. Giet de frietjes af en frituur ze in delen goudbruin
  4. Serveer met kruiden en/of sausjes

Sticky Chicken

bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

De woonkeuken. Het epicentrum van mijn domein. Het grootste oppervlak in mijn huis. Alles wat enigszins belangrijk is in mijn wereld is een succes dankzij dit stukje techniek. Niet alleen moet er ruimte zijn om te koken, er moet ruimte zijn om alles klaar te zetten, langs elkaar af te kunnen om iets te pakken én mee te kijken (en fotograferen)! Genoeg licht is essentieel. Ook moet er genoeg servies zijn: genoeg messen, presenteerbordjes, bakken, allerlei schalen en pannen. Toch kom je er iedere keer weer achter dat je altijd wel iets mist. Wie heeft er bijvoorbeeld nou een puree stamper in huis? Je gaat me nu niet vertellen dat jij die één hebt hè! Ik geloof er niks van 😉 Gelukkig zijn we creatief genoeg om het leuk op te lossen!

Lees verder

Snijbonchi (Gestoofde snijbonen)

hoofdgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij

 

 

Snijbonchi is één van mijn favoriete recepten uit de Antilliaanse keuken. Dus hierbij wil ik jullie laten meegenieten van aangepaste mijn versie!

Dit gerecht is origineel gestoofde snijbonen met geitenvlees en rijst. Maar deze keer heb ik het gemaakt met rundervlees en mijn saus is gebaseerd op het eerdere recept van Jordan!

In full disclosure, eigenlijk moet er nog een halve paprika in dit gerecht (tegelijk toevoegen met de tomaat), maar paprika vind ik echt niet lekker en dat zal je dus bij mij thuis niet terugzien! Voor de rest van de wereld, go ahead!

Als je het vlees een dag van te voren maakt, stop dan bij stap 5 en voeg de volgende dag de aardappels en snijbonen toe! De smaak wordt dan extra intens.

Gestoofde snijbonen

  • Aantal personen: 3 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • runderlap (450 gr)
  • 1/2 tomaat
  • 4 el ketjap
  • 1 el suiker
  • 70 g tomatenpurree
  • 4 á 5 aardappels
  • 400 gram snijbonen
  • 1 hete peper (liefst madame jeanette)
  • Rijst
  1. Fruit de helft van de fijngesneden ui en 1 teentje knoflook
  2. Snijd de runderlap in stukjes van ongeveer 2x2cm en voeg toe aan de ui en knoflook
  3. Stoof de runderlap ongeveer 90 minuten in ruim water
  4. Fruit de rest van de knoflook en ui
  5. Voeg de ui, tomaat, ketjap, suiker, peper en tomatenpuree toe en stoof het geheel nog een 30 minuten door
  6. Schil en snijd de aardappels in kwarten en snij de snijbonen in reepjes van 2 cm
  7. Voeg de laatste ingrediënten toe en stoof het geheel nog ongeveer 45 minuten tot de aardappels en bonen zacht zijn!
  8. Serveer met rijst