Ei met ui eiersalade

lunch, sausjes, moesjes en smeersels, budget, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Jullie hebben ondertussen een tijdje niet meer van me gehoord! Allereerst: Sorry! Zoals je weet is De Kleine Huisjes een uit de hand gelopen hobby omdat ik gewoonweg veel te veel ideëen heb en meteen voor me zie hoe iets eruit kan zien.

Dit overkomt me regelmatig, waardoor mijn aandacht en energie zich soms verplaatst. Zo heb ik vorig jaar een coworkingstudio in Eindhoven geopend (lees hier hoe foodblogger @foodieseindhoven het vond om bij ons te werken!) en zijn Kaylee en ik samen een nieuw project gestart genaamd LINK notebook. Je kunt je vast voorstellen hoe er in deze periodes weinig creativiteit overblijft voor me om die in het eten te stoppen.

Een tijd geleden had ik het zelfs zo druk met werk dat ik vergeten was boodschappen te doen! Met 2 eieren in hand ben ik de voorraadkast gaan doorzoeken en besloot ik uiteindelijk dit lekkere ei met ui recept te maken.

Uiteindelijk uiteindelijk kostte het me zelfs nog 1,5 maand om het recept uit te schrijven en hier te plaatsen! Bizar voor zo’n simpel recept!

Ei met ui eiersalade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper naar smaak

Lekker op een broodje met een blaadje sla of op een toastje!

Bereiding:

  1. Kook de eieren 6 minuten
  2. Snipper de ui ondertussen
  3. Laat na het koken de eieren schrikken, laat ze even afkoelen en pel ze dan
  4. Prak het ei in een schaaltje met de ui en mayonaise door elkaar
  5. Verdeel de salade over je broodje of zet de lekkere zelfgemaakte eiersalade met toastjes op tafel!

Geïnspireerd door: Smulweb

 

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Surinaamse Saoto Soep

Hoofdgerecht, Lunch, Glutenvrij, Lactosevrij

Saoto soep: één van de weinige recepten die ik al had opgeslagen voordat het idee van de Kleine Huisjes ontstond.
Achteraf gezien denk ik dat dit recept mijn liefde voor koken heeft aangewakkerd of dat het in ieder geval één van de eerste recepten is waarbij ik die liefde echt in de praktijk bracht.
Lees verder

Geroosterde Paprikasoep

lunch, voorgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Het is weer winter! Althans, het is nog herfst, maar de afgelopen dagen voelde het weer wel aan als winter! En als het koud wordt, word ik “lui”. Ik maak dan graag makkelijke recepten die ik in kan vriezen of op een andere manier kan bewaren zodat ik het alleen nog hoef op te warmen. Ik ben niet zo van leftover night of magnetronmaaltijden, dus dan is het maken van zo’n verse soep op zondag ideaal.

Lees verder

watermeloen salade geinspireerd door uitpaulineskeuken.nl

Watermeloen salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, SNEL, VEGETARISCH

 

Toen ik twee maanden geleden mijn verjaardag vierde wilde ik eens een barbecue organiseren op een andere manier dan normaal. Geen ladingen vlees, stokbrood en een paar salades, maar 2 complete hoofdgerechten en 1 bijgerecht. Ik koos voor een echt Amerikaanse hamburger, een Mexicaanse hotdog (lekker met guacamole en hot sauce!) en een salade met watermeloen.

watermeloensalade1

Sommigen keken me in het begin een beetje gek aan. Want ‘waar zijn de sausjes?’ en ‘waarom zet je niet alles gewoon in schaaltjes op tafel?’ Maar toen ze het eindresultaat zagen en proefden ging iedereen overstag!

Voor deze avond heb ik een heleboel inspiratie opgedaan op internet, en deze heerlijke watermeloen salade heb ik dankzij één van mijn favoriete bloggers: Uit Pauline’s Keuken. Normaal post ik geen recepten die ik bijna één op één heb overgenomen van andere bloggers, maar voor dit recept heb ik een uitzondering gemaakt.

En dat is echt wel de moeite waard! Ik bedoel, zelfs mijn hond vindt het lekker!

 

Tip: Ik heb voor mezelf de helft gemaakt, wat betekent dat ik nog een halve watermeloen over had. Hiervan heb ik een heerlijke cocktail gemaakt met prosecco en munt! Zou zonde zijn om weg te gooien 😉

watermeloensalade_pin

Watermeloen Salade

  • Aantal personen: 4 lunchgerechten, 8 voor-/bijgerechten
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 watermeloen
  • 150 g blokjes fetakaas (of witte kaas)
  • 1 rode ui
  • 150 g rucola
  • crema di balsamico (balsamico dressing)

Bereiding:

  1. Verdeel de rucola over de schaal
  2. Snijd de watermeloen in stukjes van ongeveer 1×2 cm en verdeel over de sla
  3. Snijd de ui in kwart ringen en verdeel deze en de fetakaas ook over de salade
  4. Druppel de balsamico over de salade.
ingredienten guacamole salade

Guacamole maaltijdsalade

HOOFDGERECHT, LUNCH, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, SNEL, VEGETARISCH

 

Dit recept is één van mijn go-to, snelle en gezonde salades. Ik ben geen vegetariër, maar toen ik erachter kwam dat deze stukjes vleesvervanger zó lekker waren, kon ik niet anders dan altijd deze variant eten! Mocht je nou niet zo’n fan van vleesvervangers zijn of liever blijven bij wat je kent, dan kun je er stukjes kipfilet in doen. Ik hou het zelf bij dés van Quorn! Het heeft de structuur en smaak van een soort kipnugget zonder het korstje, en bleek een perfecte toevoeging aan dit recept. Lees verder

eindresultaat broodje pulled chicken

Broodje Pulled Chicken met Truffelmayonaise

Hoofdgerecht, Lunch, Lactosevrij

Dit recept komt voort uit een geluk bij een ongeluk. Afgelopen week zat ik maar liefst 7 dagen (!) zonder internet en televisie. Op de een of andere manier ging er van alles mis en was het niet zo makkelijk te repareren. Ondanks dat er een hele fijne monteur langskwam (Piet, als je dit leest: bedankt! Ondertussen is het opgelost) duurde het een tijdje voordat alles het weer deed. Dat gaf mij wel mooi de tijd om alle recepten die ik het afgelopen jaar uit boekjes van de supermarkten heb geknipt te ordenen en door te spitten.

Lees verder

Biet-venkel Salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, VEGETARISCH

Ik vond prachtige gemixte bietjes in de Albert Heijn XL van de week! De mix bestaat uit gele, rood-witte en rode bietjes! Daar wilde ik natuurlijk iets mee doen!

IMG_2729Wist je dat bietjes 5 verschillende voedingsstoffen bevatten? Namelijk koolhydraten, eiwitten, antioxidanten en vezels! Superfood out of the ground! Nog een leuk feitje is dat één van de antioxidanten, betacyanine, de kleur geeft aan de bietjes. En dit helpt ook nog voor het verminderen van het risico op hart en vaatziekten! En voor de sporters onder ons, bietensap schijnt te helpen tegen spierpijn! Die moet ik zelf nog even uitproberen deze week…

Dit recept is een heerlijke zomersalade van bietjes met frisse venkel en blauwe kaas. Lekker bij de barbecue of te eten als een lekkere lichte lunch.

Tip: als je niet van blauwe kaas houdt, vervang deze dan voor geitenkaas!

biet-venkel salade

biet-venkel salade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote rauwe bietjes (ong. 500 g)
  • 100 gram fijngesneden venkel
  • 25 gram blauwe kaas
  • 2 tl balsamico-azijn
  • olijfolie
  • zout & peper

Bereiding:

  1. Was de bietjes grondig en besprenkel ze met water en olijfolie.
  2. Bak de bietjes 30-40 minuten in de oven (180 graden).
  3. Snijd ondertussen de venkel fijn en verkruimel de blauwe kaas.
  4. Zodra de bietjes gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze ongeveer 15 minuten afkoelen.
  5. Pel de bietjes en snijd ze in partjes.
  6. Besprenkel de partjes met balsamico azijn en een klein beetje zout, peper en olijfolie naar wens.
  7. Meng de bietjes, venkel en kaas en serveer direct!

Smakelijk!