Frisse groene smoothie

drankje, ontbijt, glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, snel, vegetarisch

Vorige week had ik lekkere verse andijvie uit de tuin van mijn oma! Er gaat niks boven eigen geoogste groenten, dus ik dacht laat me een lekkere andijvie stamppot maken met spekjes. Helaas was ik iets te enthousiast met mijn zout gehalte waardoor het eten veel te zout was!

Tilai met de frisse andijvie smoothie na haar workout!

Na wat googlen leek het me het beste om dezelfde portie stamppot nog een keer te maken maar dan zonder zout en die twee te mengen. Zo gezegd, zo gedaan, maar dan wel met andijvie van de supermarkt erbij (bummer)… Wie weleens andijvie koopt weet dat de krop best wel groot kan zijn, dus ik zat met nog een halve krop andijvie, en daar is dit recept uit voort gekomen!

Nu het weer lekker is, heeft iedereen zin in koude drankjes en ik vind het zelf altijd leuk om bijvoorbeeld na het sporten ook iets gezonds te hebben. Dit is mijn frisse andijvie smoothie met citroen en mandarijn! Don’t be afraid and enjoy!

Frisse groene smoothie met andijvie

Frisse groene smoothie

 • Aantal personen: 2 kleine of 1 grote smoothie
 • Afdrukken

Ingrediënten:

 • 2 handen gewassen en gesneden andijvie
 • 1 mandarijn
 • sap van 1/2 citroen
 • 400 ml kokosmelk

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer alles
 2. Voeg eventueel een schepje honing toe
 3. Verdeel over de glazen, et voila!
broodje frisse zalm en ei uitgelicht

Broodje Frisse Zalm en Ei

LUNCH, LACTOSEVRIJSNEL

 

Pasen is een echt lentefeest. Vruchtbaarheidssymbolen (zoals de paashaas en het paasei) hebben daarbij altijd een belangrijke rol gespeeld. Het ei is een duidelijk symbool daarvoor. Het schijnt dat in het verleden eieren op de akkers en velden werden verspreid. Dit deden ze in de hoop dat dit de vruchtbaarheid van de grond zou bevorderen. Daar zal dan wel de gewoonte vandaan komen om met Pasen eieren te verstoppen. De reden waarom er een paashaas is gekozen is ook verrassend simpel: het werd al voor de Middeleeuwen bedacht, omdat de haas toen veel voorkwam in het Nederlandse landschap.

Goed, genoeg weetjes voor vandaag. Het is weer bijna pasen en dat betekent: recepten met eieren! Ik heb het vandaag gecombineerd met gerookte zalm, aangezien zalm één van mijn favoriete ingrediënten is. Als ik een kans zie om het ergens op te gooien, dan doe ik dat!

Dit broodje zalm is echter niet alleen geschikt voor het voorjaar. Bijna alle ingrediënten van dit recept zijn vers het hele jaar beschikbaar, behalve dille. Dit recept heb ik dan ook al een half jaar geleden ontwikkeld (en gedeeld op Instagram).

Tip: Wil je je eieren verven, maar op een natuurlijke manier? Voeg aan het water waarin de eieren worden gekookt andere natuurlijke producten toe, waardoor ze die kleur overnemen. Goudgeel: uienschillen. Groen: spinazie of gras. Rood: bieten. Paarsblauw: rode kool. Roze: lindebloesem.

broodje zalm

Broodje Frisse Zalm en Ei

Ingrediënten:

 • brood (genoeg voor een omelet van 2 eieren, ik heb gekozen voor 1 hard speltbroodje)
 • 2 eieren
 • 50 gram gerookte zalm
 • citroensap
 • dille
 • zeezout
 • olijfolie of kokosolie (om te bakken)
 • extra virgin olijfolie (voor op het brood)

Bereiding:

 1. Bak van de eieren een simpele omelet in olie
 2. Snij het broodje open en leg op een bord
 3. Druppel de extra virgin olijfolie en zeezout over het broodje
 4. Leg de omelet erop, je kunt dit meteen doen, maar je kunt ook wachten tot deze koud is (persoonlijk vind ik dat nog lekkerder!)
 5. Leg de gerookte zalm eroverheen,
 6. Druppel de citroensap eroverheen en maak af met dille.

Ananas Smoothie

DRANKJE, ONTBIJT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, SNEL, VEGETARISCH

 

Toen Tilaï en ik onze broden gingen maken voor de site, was Kaylee er ook bij voor alle foto’s en wat film testjes (alle foto credits van die recepten gaan dus naar Kaylee!).

In de wachttijd – jullie kunnen je vast nog herinneren dat die errug lang was – ging ik samen met de meiden analyseren wat voor recepten we al veel hebben en waar we nog wat extra’s kunnen gebruiken. Eén die opviel was drankjes! En daarom wilde ik nog eens verder gaan kijken naar wat leuke opties. Want ja, het maken van drinken bestaat meestal toch alleen uit het “zetten” van thee of koffie, of het inschenken van je frisdrank of water. Echter kan het ook heerlijk zijn om zelf een smoothie te maken van vers fruit. En al helemaal als ontbijt of bij een uitgebreide brunch! Lees verder

speltbrood met haver

Speltbrood

ONTBIJT, BUDGET, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Een tijd geleden kwamen Tilaï en ik erachter dat we allebei weleens brood wilden gaan bakken. Het scheen erg makkelijk te zijn (ook zonder broodmachine). En aangezien tarwe- en lactosevrij brood nogal moeilijk te vinden is en duur is, leek dit me een goed alternatief en een leuke hobby voor op de zondag. Waarom ik dit zeg? Het kost weinig geld, maar er is wel veel wachttijd als het gaat om brood bakken! Lees verder

Strata

ONTBIJT

 

Laatst was ik me aan het vervelen op het werk. Toevallig stond er een kookprogramma op de televisie en pikte ik hier en daar wat mee. Het programma trok steeds meer mijn aandacht totdat ik er op een gegeven moment echt voor ging zitten. Op dat moment was Jamie Oliver bezig met een gerecht genaamd Strata. Hij maakte het natuurlijk veel te snel waardoor ik niet kon onthouden wat hij precies deed. Maar de naam van het recept heb ik opgeslagen in mijn notities zodat ik het niet zou vergeten. Lees verder