Ei met ui eiersalade

lunch, sausjes, moesjes en smeersels, budget, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Jullie hebben ondertussen een tijdje niet meer van me gehoord! Allereerst: Sorry! Zoals je weet is De Kleine Huisjes een uit de hand gelopen hobby omdat ik gewoonweg veel te veel ideëen heb en meteen voor me zie hoe iets eruit kan zien.

Dit overkomt me regelmatig, waardoor mijn aandacht en energie zich soms verplaatst. Zo heb ik vorig jaar een coworkingstudio in Eindhoven geopend (lees hier hoe foodblogger @foodieseindhoven het vond om bij ons te werken!) en zijn Kaylee en ik samen een nieuw project gestart genaamd LINK notebook. Je kunt je vast voorstellen hoe er in deze periodes weinig creativiteit overblijft voor me om die in het eten te stoppen.

Een tijd geleden had ik het zelfs zo druk met werk dat ik vergeten was boodschappen te doen! Met 2 eieren in hand ben ik de voorraadkast gaan doorzoeken en besloot ik uiteindelijk dit lekkere ei met ui recept te maken.

Uiteindelijk uiteindelijk kostte het me zelfs nog 1,5 maand om het recept uit te schrijven en hier te plaatsen! Bizar voor zo’n simpel recept!

Ei met ui eiersalade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper naar smaak

Lekker op een broodje met een blaadje sla of op een toastje!

Bereiding:

  1. Kook de eieren 6 minuten
  2. Snipper de ui ondertussen
  3. Laat na het koken de eieren schrikken, laat ze even afkoelen en pel ze dan
  4. Prak het ei in een schaaltje met de ui en mayonaise door elkaar
  5. Verdeel de salade over je broodje of zet de lekkere zelfgemaakte eiersalade met toastjes op tafel!

Geïnspireerd door: Smulweb

 

Kip-preischotel met geitenkaas

HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, SNEL

Sinds enige tijd ontvang ik van boerschappen.nl een boodschappenpakket. Ik kan je hier zelf meer over vertellen, maar ze omschrijven het zelf al zo geweldig op hun website:

Boerschappen rijdt dagelijks langs tientallen boeren in de regio en maakt hier boodschappenboxen in verschillende variaties van. De boeren waar wij mee samenwerken zijn kleinschalig, hebben onmetelijk veel liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Deze liefde gaat ver, en eindigt bij de puurste en lekkerste Boerschappen die wij dagelijks voor jou ophalen.

Boerschappen bevatten geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen, dieren krijgen geen preventieve antibiotica of groeihormonen en er worden geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd. En uiteraard zijn Boerschappen altijd super vers omdat we ze in de ochtend voor jou ophalen. Daarnaast supporten we hiermee kleinschalige lokale boeren en krijgen zij een eerlijke prijs voor hun – met liefde geproduceerde – producten.

Lees verder

Spaghetti met tomaat en basilicum

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL, BUDGET

Oké, oké, oké. Challenge accepted. Let the games begin. Ik zie dat Jordan, Tilaï en Arantja alles uit de kast hebben getrokken om een lekker recept te maken. Slim, maar ik gooi het even helemaal over een andere boeg. Gewoon een lekker simpel recept, met alles wat je (lees: ik) standaard in huis hebt. Goede ingrediënten, snel gemaakt en heerlijk! Officieel heb ik het de ‘spaghetti met tomaat en basilicum’ genoemd, maar in mijn hoofd is het de ‘super simpele spaghetti’.

Het aller-aller belangrijkste bij dit recept is dat je echt verse tomaten en verse basilicum gebruikt. Vooral de basilicum moet (en dat zeg ik niet vaak) vers zijn. Alleen de geur van verse basilicum zorgt er vaak al voor dat ik sta te watertanden in de keuken.

Eén belangrijk puntje. Zelf ben ik altijd wel van het aanpassen van de recepten. Als ik iets niet in huis heb, dan pak ik toch gewoon iets anders? Soms pakt dat heel goed uit, andere keren wat minder. Bij dit recept is de sweet chili écht essentieel. Het geeft de pasta een lekkere zoetpittige smaak. Een smaak die je zeker niet kunt bereiken met gewone chili.

Spaghetti met tomaat en basilicum

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • spaghetti
  • 3 a 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein handje basilicum (gescheurd/gesneden)
  • 2 tl sweet chili poeder
  • olie
  • geschaafde amandelen (optioneel)

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en snijd versnipper het.
  2. Bak de knoflook in olie op een laag vuur licht goud bruin.
  3. Voeg de chilipoeder en basilicum toe. (Voor de lekkerste smaak: plet de basilicum ook eerst in je hand voordat je hem verscheurd/versnippert)
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Blijf af en toe roeren.
  5. Kook de spaghetti al dente.
  6. Doe de spaghetti in de pan bij de andere ingrediënten.
  7. Als je geschaafde amandelen hebt, bak je die nu goudbruin in een droge pan.
  8. Schep de spaghetti op en garneer met amandelen.

Romige preipasta met makreel en bacon

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! We gaan namelijk weer de uitdaging met elkaar aan om te bepalen wie het lekkerste recept heeft gemaakt! Dit hebben we eerder gedaan met de Scholfilet Challenge, waar uiteraard het beste recept bleek te zijn mijn Fish & Chips 😉

Maar Kaylee, Jordan en Tilaï zijn niet teruggedeinsd en durven het nogmaals aan. Het recept van Tilaï kun je hier al vinden en Jordan heeft een twist gemaakt met spinazie. Die van Kaylee kun je ook snel op haar pagina lezen. En nu is het mijn tijd! Toevallig heb ik weer een visrecept gemaakt, dit keer met makreel.

Van origine een recept voor 4 personen, maar ik heb er een variant van gemaakt voor 2 personen. Voor mij geen probleem omdat ik alle ingrediënten heel vaak in mijn recepten gebruik. Zo kun je van de overige makreel bijvoorbeeld dit recept maken voor je lunch de volgende middag. Met bacon komt iedereen verder wel uit de voeten, en de wijn komt ook wel op 😉

Voor de makreel gebruik ik altijd een hele makreel omdat ik die zo lekker vind. Ik pluk het vlees van de huid en graat af, maar ik zou zeker een filet kopen als je geen zin hebt in af en toe een graatje of het recept voor kinderen maakt.

Preipasta met makreel en bacon

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 200 g speltspaghetti
  • 1/2 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 prei
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 g gerookte makreel
  • 100 g spekreepjes
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook voor de spaghetti en bak tegelijk de spekreepjes
  2. Snipper ondertussen de ui, hak de knoflook fijn en snijd de prei in ringen.
  3. Haal de spekreepjes uit de pan en fruit de ui en knoflook in het spekvet.
  4. Zodra het water kookt, bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Voeg een beetje olijfolie toe, gooi de prei erbij en bak ongeveer 3 minuten (regelmatig omroeren)
  6. Pluk de makreel van de huid af
  7. Blus de groente af met wijn
  8. Zodra die kookt doe je de makreel, spekreepjes en kaas erbij, gooi je het geheel om en verlaag je de temperatuur van het vuur zodat het rustig opwarmt maar (bijna) niet verder bakt.
  9. Schep de pasta op de borden en verdeel de mix over de pasta.

Geïnspireerd door: Vriendin

Gin Jewel

drankje, glutenvrij, lactosevrij, snel

 

Gin is momenteel natuurlijk een drankje dat heel veel grond heeft gewonnen in populariteit. Maar wisten jullie dat het typisch Engelse drankje Gin komt van het oerhollandse Jenever? Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik meteen “Ginever”, ja, ik zie wel hoe de ene naam uit de ander is voortgekomen. *eind hersenspinsel*

Het is in Londen terecht gekomen toen onze Willem van Oranje het Verenigd Koninkrijk in de Middeleeuwen bezette. Het werd ontzettend populair omdat iedereen het mocht brouwen, het in de arme buurten veiliger was om Gin te drinken dan het besmette water én het was goedkoper dan bijna elke andere drank. Kun je voorstellen hoe iedereen er bijna constant dronken bij liep haha. Zou de spreuk “op je gezondheid” daar vandaan komen? 😉

Uiteraard smaakte het toen heel anders. Ondertussen is de kwaliteit van het drankje en natuurlijk ook de prijs weer gestegen. Het meest populair met tonic lijkt het me niet nodig om hier een recept van online te zetten, maar met een andere drank is het natuurlijk wel leuk om dit met jullie te delen! Vooral als hij mooi gegarneerd wordt.

Zelf was ik een hele tijd best benieuwd naar de drank, maar het leek me echt totaal niet lekker! Je hoort het met tonic te drinken, en mijn opa dronk altijd tonic, en dat was suuuuper bitter! Nee dank je dus! Toen het populairder werd dacht ik, laat ik het toch eens proberen. En verkocht was ik! Later ging ik ook nog met collega’s naar een Gin proeverij en nu heb ik uiteraard een super verfijnde smaak en ben ik (ervarings)-expert hahaha!

Goed, tijd voor het recept!

Gin Jewel

  • Aantal personen: 1
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 50 ml Gin
  • 10 ml vlierbloesem siroop
  • 10 ml limoensap
  • 60 ml troebele appelsap
  • ijsklontjes

Bereiding:

  1. Schud alle ingrediënten, bij voorkeur in een cocktailshaker (lekker makkelijk).
  2. Schenk het al filterend van het ijs uit in een mooi whiskey glas of ander wijd glas dat gevuld is met vers ijs.
  3. Garneer met een appel schilletje en een takje munt.

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Frisse groene smoothie

drankje, ontbijt, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Vorige week had ik lekkere verse andijvie uit de tuin van mijn oma! Er gaat niks boven eigen geoogste groenten, dus ik dacht laat me een lekkere andijvie stamppot maken met spekjes. Helaas was ik iets te enthousiast met mijn zout gehalte waardoor het eten veel te zout was!

Tilai met de frisse andijvie smoothie na haar workout!

Na wat googlen leek het me het beste om dezelfde portie stamppot nog een keer te maken maar dan zonder zout en die twee te mengen. Zo gezegd, zo gedaan, maar dan wel met andijvie van de supermarkt erbij (bummer)… Wie weleens andijvie koopt weet dat de krop best wel groot kan zijn, dus ik zat met nog een halve krop andijvie, en daar is dit recept uit voort gekomen!

Nu het weer lekker is, heeft iedereen zin in koude drankjes en ik vind het zelf altijd leuk om bijvoorbeeld na het sporten ook iets gezonds te hebben. Dit is mijn frisse andijvie smoothie met citroen en mandarijn! Don’t be afraid and enjoy!

Frisse groene smoothie met andijvie

Frisse groene smoothie

  • Aantal personen: 2 kleine of 1 grote smoothie
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 handen gewassen en gesneden andijvie
  • 1 mandarijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 400 ml kokosmelk

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer alles
  2. Voeg eventueel een schepje honing toe
  3. Verdeel over de glazen, et voila!

 

Gevulde champignons

Bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, snel, vegetarisch

 

Eén van mijn favoriete dingen om te doen is koken voor anderen. Nu ik eindelijk mijn eigen appartement heb en er mensen ook normaal kan ontvangen (lees: ik heb eindelijk een woonkamer en een degelijke eettafel!!!(!!!)) doe ik dit ook graag. Ook al is het appartement nog niet helemaal af. Waardoor het nogal snel een zooitje kan worden. Maar dat terzijde!

gelukkig is de achtergrond een beetje onscherp 😉

Maar, dan moet ik ook wel even helemaal eerlijk wezen. Mijn appartement zal nooit af zijn! Als creatieve soul raak ik snel uitgekeken op dingen en zie ik altijd weer nieuwe richtingen waar ik in wil. Om een beetje te voorkomen dat ik alle kanten op vloog heb ik een paar jaar enthousiast gepind en heb ik alles dat ik wilde kopen eerst gecheckt met het board dat van toepassing was. Goed, dat ging best lekker en het is nu een samenhangend geheel waarin zelfs mijn hondjes vacht niet vloekt (omg reeaallyyy?!).

Terug naar de eettafel. Je kunt je voorstellen dat het belangrijkste in mijn huis de plek is waar ik eet en eten maak. Ik heb dan ook vol trots op Instagram met jullie wat foto’s ervan gedeeld. En nu dan eindelijk het eerste nieuwe recept vanuit mijn mooie appartementje: gevulde champignons.

Afgelopen zomer hebben we (meer dan) eens een grote barbecue georganiseerd. Toen een vriend van Kaylee wilde helpen, maar alle ingrediënten zo goed als op was, ging hij de hele keuken doorzoeken om nog iets lekkers te kunnen maken. Uiteindelijk stuitte hij op champignons, en hij besloot ze te vullen. Samen zijn we verder gaan zoeken naar ingrediënten die mogelijk lekker waren in de champignons. Je kunt je voorstellen dat we niet veel verder kwamen dan een smeerbare kaas en restjes groenten. Toen werd onze creativiteit al helemaal op de proef gesteld! En zoals te verwachten was het goed mislukt! Gelukkig had iedereen al genoeg gegeten (althans dat zeiden ze) en hebben we de champignons regelrecht de vuilnisbak in kunnen gooien.

Voor deze champignons ben ik wel eens goed gaan zitten en kwam ik al snel tot dit eindresultaat: makkelijk, snel, goedkoop en lekker. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Gevulde Champignons

  • Aantal personen: ongeveer 10 als bijgerecht, 20 als hapje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1000 gram grote champignons
  • 150 gram kruidenkaas
  • 2 gegrilde paprika’s uit pot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200℃.
  2. Haal de stammen uit de champignons. Dit doe je makkelijker door de stam te draaien terwijl je trekt. Dan breken ze sneller in hun geheel en komt er geen mes (of frustratie) bij kijken.
  3. Vul de champignons tot de rand met kruidenkaas. Leg ze in een ovenschaal of op een ovenplaat met bakpapier.
  4. Snijd de gegrilde paprika’s verdeel over de champignons.
  5. Verhit de champignons 10 minuten in de oven.

Mexicaanse Hotdog

hoofdgerecht, budget, lactosevrij, snel

 

Ik wil je een verhaaltje vertellen over de avocado. De avocado is speciaal voor me. Samen met brie en olijven (nee niet samen eten!) heeft het ervoor gezorgd dat ik besefte dat ik hou van (toen) bijzondere soorten voedsel. Ik at het namelijk al van jongs af aan. In Frankrijk at ik al die lekkere Franse kaasjes mee (behalve die geschimmelde, iew!), in Spanje at ik alle tapas alsof het de dagelijkse kost was, en thuis in Nederland, greep ik elke kans aan om een avocado naar binnen te werken.

Meestal deed mijn moeder boodschappen, maar af en toe ging mijn vader. En altijd als er goede avocado’s lagen kwam hij terug met een rijpe, verse, heerlijke avocado. Hij sneed hem door midden, haalde de pit eruit en gaf mij de helft, met het peper en zout stelletje. Althans, zo is mijn (hoogstwaarschijnlijk dankzij al die films die ik heb gekeken, geromantiseerde) herinnering ervan.

Een ware hipster ben ik dus. Want ja, ik at al avocado voordat avocado hip was!

mexicaanse hotdog

Nu merk ik dat ik altijd wel een reden zoek om avocado’s te eten. Gelukkig is het ondertussen een populair ingrediënt geworden en heb ik zelf ontdekt dat het op heel veel boterhammen een goeie toevoeging is (boterham met oude kaas en avocado? Nom! Gebakken eiwit met avocado en cherry tomaatjes? Hell yeah!). In combinatie met mijn liefde voor zomerse gerechten heb ik dit gerecht ontdekt, wat ook nog eens ontzettend goedkoop is!

Ps.  Ik heb het gerecht al gefotografeerd voordat het af was, en besefte pas dat de nacho’s mistten toen we het opaten! Maar het recept is zonder de nacho’s toch niet echt compleet!

mexicaanse-hotdog_pinterest

Mexicaanse Hotdog

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4 hotdogs
  • 1 avocado, gepeld en ontpit
  • 1 el limoensap (bij voorkeur vers)
  • 4 hotdog broodjes of speltbroodjes indien tarwevrij
  • botersla
  • 1/4 kleine rode ui
  • nacho’s naturel
  • hot sauce (“in my bag, swag“)

Bereiding

  1. Kook of grill de hot dogs.
  2. Pureer de avocado met de limoensap, kruid naar wens met peper en zout.
  3. Plet de nacho’s.
  4. Verdeel sla over de broodjes, leg de hotdog erop, avocadopuree (ongeveer 2 volle eetlepels), ui en nacho’s.
  5. Druppel er een heel klein beetje hot sauce overeen. Hot sauce doet haar naam echt eer aan, als je hier niet bekend mee bent, wees voorzichtig!

Inspired by: Guacamole Dog