Spaghetti met tomaat en basilicum

hoofdgerecht, lactosevrij, SNEL, BUDGET

Oké, oké, oké. Challenge accepted. Let the games begin. Ik zie dat Jordan, Tilaï en Arantja alles uit de kast hebben getrokken om een lekker recept te maken. Slim, maar ik gooi het even helemaal over een andere boeg. Gewoon een lekker simpel recept, met alles wat je (lees: ik) standaard in huis hebt. Goede ingrediënten, snel gemaakt en heerlijk! Officieel heb ik het de ‘spaghetti met tomaat en basilicum’ genoemd, maar in mijn hoofd is het de ‘super simpele spaghetti’.

Het aller-aller belangrijkste bij dit recept is dat je echt verse tomaten en verse basilicum gebruikt. Vooral de basilicum moet (en dat zeg ik niet vaak) vers zijn. Alleen de geur van verse basilicum zorgt er vaak al voor dat ik sta te watertanden in de keuken.

Eén belangrijk puntje. Zelf ben ik altijd wel van het aanpassen van de recepten. Als ik iets niet in huis heb, dan pak ik toch gewoon iets anders? Soms pakt dat heel goed uit, andere keren wat minder. Bij dit recept is de sweet chili écht essentieel. Het geeft de pasta een lekkere zoetpittige smaak. Een smaak die je zeker niet kunt bereiken met gewone chili.

Spaghetti met tomaat en basilicum

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • spaghetti
  • 3 a 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 klein handje basilicum (gescheurd/gesneden)
  • 2 tl sweet chili poeder
  • olie
  • geschaafde amandelen (optioneel)

Bereiding:

  1. Plet de knoflook en snijd versnipper het.
  2. Bak de knoflook in olie op een laag vuur licht goud bruin.
  3. Voeg de chilipoeder en basilicum toe. (Voor de lekkerste smaak: plet de basilicum ook eerst in je hand voordat je hem verscheurd/versnippert)
  4. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze bij de rest van de ingrediënten in de pan. Blijf af en toe roeren.
  5. Kook de spaghetti al dente.
  6. Doe de spaghetti in de pan bij de andere ingrediënten.
  7. Als je geschaafde amandelen hebt, bak je die nu goudbruin in een droge pan.
  8. Schep de spaghetti op en garneer met amandelen.

Uienringen met bierbeslag

hapje, budget, lactosevrij, vegetarisch

Voor dit recept moeten we even terug in de tijd. Het is er namelijk zo eentje die ik al vanaf het begin wil posten, maar waarvan het er steeds maar niet komt. De eerste keer dat ik hem noemde? 20 september 2015 om precies te zijn!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg!

New potential recipe? Ik zoek testers (of eigenlijk tasters) in Tilburg! #fried #onion #rings #onionrings #bucketloads #dekleinehuisjes #uienringen
september 20, 2015

Uiteindelijk was het Tilaï die me eraan herinnerde dat deze wel echt op de blog moest komen! Ze was namelijk op zoek naar leuke recepten voor Sinner Sunday, en dacht dat de uienringen niet konden omdat ze al op de site stonden. Toen ze zag dat dit helemaal niet het geval was, was dit natuurlijk een verplicht recept voor Sinner Sunday, maar wel with a twist 😉

Op die bewuste middag heb ik nog wat geklooid met het recept, maar uiteindelijk is het gelukt. En het heerlijke eindresultaat vind je hier! Nu kun je ze zelf ook zo mooi en lekker maken als ik!

deze uienringen zijn nog niet helemaal gelukt

“Kijk. Soms wil iets gewoon niet lukken. Je probeert van alles en je komt er maar niet uit! Zie het resultaat hierboven 😅 En dan… besef je dat je de uienringen eerst in bloem moet dippen om het mengsel goed te laten pakken! Scoooore!”
– Arantja
#uienringen #onions #onionrings #badbatch #bloem #flower #wheatfree #lactosefree #lactosevrij #tarwevrij #beerbattered #bier #sinnersunday
october 15, 2017

Uienringen

  • Aantal personen: 6
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 375 g speltbloem
  • 1 geklopt ei
  • een handje verse peterselie
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 flesje bier (het liefst stout, maar je kunt ook gewoon bier gebruiken)
  • 3 grote uien
  • frituurolie (ik gebruik altijd zonnebloemolie)
  • keukenpapier (om uit te lekken)

Bereiding:

  1. Snijd de uien in ringen.
  2. Mix in een lage schaal 250 g bloem, de peterselie, knoflookpoeder, peper en zout.
  3. Schenk al roerend langzaam het bier erbij tot er een dik beslag ontstaat.
  4. Vul de frituur met olie zodat de uienringen helemaal ondergedompeld kunnen worden zonder de bodem te raken en zet de pan aan. Zet de temperatuur niet te hoog, dan kun je het niet meer bijhouden of wordt het beslag niet helemaal gefrituurd.
  5. Dip de uienringen omstebeurt in de bloem die je over hebt en doe ze in de pan. Let op! Ze mogen elkaar en de bodem niet raken.
  6. Draai elke uienring één keer om.
  7. Haal de ringen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertip: Heerlijk met deze snelle Rocoto saus!

Surinaamse Bami

hoofdgerecht, budget, vegetarisch

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat nieuws gepost heb. Ik zal eerlijk bekennen dat mijn inspiratie een poosje ver te zoeken was. Dit komt denk ik door het feit dat er dagelijks gekookt wordt voor mij. Op een dag kwam ik thuis en was er geen eten. Ik had twee keuzes: eten afhalen of weer eens een keertje voor het aanrecht staan. Voor het eerst in een lange tijd heb ik besloten om het juiste te doen en te gaan koken! In eerste instantie wilde ik bami afhalen dus besloot ik deze zelf eens een keer te proberen. Dit gerecht heb ik drie keer in dezelfde week bereid en gegeten omte ontdekken wat ik het beste recept vond!

Surinaamse Bami

  • Aantal personen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 500g spaghetti
  • 3 maggiblokjes
  • 1 ui
  • 1 el 5-spices poeder
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ madame jeannette peper
  • 5 el kipkruiden
  • 5 el zoete ketjap
  • 3 el zoute ketjap
  • 1 el gember
  • 1 blad laurier
  • 1 el olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70g)
  • 3 L water

Bereiding:

  1. Breng een ruime pan met 3L water aan de kook met 3 maggiblokjes. Wanneer het water kookt doe je alle spaghetti in de pan. (Het liefst breek ik alle slierten doormidden zodat die minder lang zijn.)
  2. Kook de spaghetti vervolgens gaar. Dit duurt zo’n 8 tot 10 minuten.
  3. Snijd in de tussentijd de ui, knoflook en madame jeannette peper in stukjes.
  4. Wanneer de spaghetti gaar is, hou je ongeveer 50ml van het “spaghettivocht” apart en laat je de rest van het water uitlekken.
  5. Fruit de ui en knoflook in een grote wok pan met olijfolie.
  6. Verlaag de temperatuur en voeg hier de zwarte peper, 5-spices poeder, kipkruiden, laurier, gember, tomatenpuree, spaghettivocht, zoete ketjap en zoute ketjap aan toe.
  7. Voeg de spaghetti toe en roer het geheel goed zodat alle spaghettislierten donker worden door de ketjap.

Dit gerecht wordt meestal geserveerd met kip. Zin in een zoet gekruide kip of mag hij wat meer spicy zijn? Probeer deze recepten eens!

Yucca-frietjes

bijgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Een paar weken terug waren Kaylee, Arantja en ik bij een salsa festival hier in Eindhoven!

Het was een gezellige, dansende zondag middag met heerlijke eettentjes. Bij food festivals, of gewoon festivals met food, of gewoon alles food-gerelateerd… probeer ik altijd nieuwe dingen uit te proberen! Deze keer was er een Peruaans tentje waar ik mijn zinnen op had gezet. Daar hebben we heerlijke yucca (cassave) frietjes gegeten met allemaal lekkere dips! Dit was dan ook de inspiratie voor de komende recepten, mijn variatie op sinner-sunday, frietjes met een Latijns-Amerikaanse twist.

Yucca-frietjes

  • Aantal personen: hoeveel frietjes kan je op
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote cassave
  • frituurolie
  • eventueel kruiden en zout

Bereiding:

  1. Snijdt de cassave als frietjes
  2. Kook de cassave frietjes 5 minuten in een grote pan met water
  3. Giet de frietjes af en frituur ze in delen goudbruin
  4. Serveer met kruiden en/of sausjes

Frisse zalmguacamole

bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!

Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!

Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.

Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!

Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?

Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!

Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.

Gerookte zalm & avocadosalade

  • Aantal personen: 1 persoon
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 el mayonaise
  • citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
  • peper (3x malen)
  • chilipeper naar smaak
  • 100 g gerookte zalm
  • 2 rijpe avocado’s

Bereiding:

  1. Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
  2. Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
  3. Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
  4. Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
  5. Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
  6. Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
  7. Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!

Geïnspireerd door: Willow Bird Baking

Frisse groene smoothie

drankje, ontbijt, glutenvrij, lactosevrij, snel, vegetarisch

 

Vorige week had ik lekkere verse andijvie uit de tuin van mijn oma! Er gaat niks boven eigen geoogste groenten, dus ik dacht laat me een lekkere andijvie stamppot maken met spekjes. Helaas was ik iets te enthousiast met mijn zout gehalte waardoor het eten veel te zout was!

Tilai met de frisse andijvie smoothie na haar workout!

Na wat googlen leek het me het beste om dezelfde portie stamppot nog een keer te maken maar dan zonder zout en die twee te mengen. Zo gezegd, zo gedaan, maar dan wel met andijvie van de supermarkt erbij (bummer)… Wie weleens andijvie koopt weet dat de krop best wel groot kan zijn, dus ik zat met nog een halve krop andijvie, en daar is dit recept uit voort gekomen!

Nu het weer lekker is, heeft iedereen zin in koude drankjes en ik vind het zelf altijd leuk om bijvoorbeeld na het sporten ook iets gezonds te hebben. Dit is mijn frisse andijvie smoothie met citroen en mandarijn! Don’t be afraid and enjoy!

Frisse groene smoothie met andijvie

Frisse groene smoothie

  • Aantal personen: 2 kleine of 1 grote smoothie
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 handen gewassen en gesneden andijvie
  • 1 mandarijn
  • sap van 1/2 citroen
  • 400 ml kokosmelk

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer alles
  2. Voeg eventueel een schepje honing toe
  3. Verdeel over de glazen, et voila!

 

Pindasoep

voorgerecht, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Er zijn een heleboel ingrediënten die behoorlijk onderschat worden. Zo heb je de vergeten groenten, waaronder schorseneren, mierikswortel, snijbiet en pastinaak, die ondertussen gelukkig veel meer bekendheid hebben gekregen. Blijkbaar hebben we jarenlang boerenkool onderschat als je ziet hoe het in de VS “ontdekt” is als superfood (zie Kale) en er de gekste recepten mee gemaakt worden.

En een derde opvallend onderschat ingrediënt is wat mij betreft de pinda!

Antilliaanse pindakoekjes genaamd Panseiku

Panseiku zijn typisch Antilliaanse gesuikerde pindakoekjes. Deze verkochten we in de zomer van 2016 op onze allereerste FeelGood Market!

Zelf hou ik ontzettend veel van pinda’s. Als er bij een speciale gelegenheid een bakje gezouten pinda’s op tafel staat, dan zal die zo leeg zijn. Ik maakte vorig jaar speciaal voor de FeelGood Market Antilliaanse pindakoekjes (panseiku). En toen we klein waren gingen we op Curacao, als we bij oma waren, een aantal deuren verderop vaak ijsjes halen. Toen ik het pinda ijsje ontdekte (ja echt, pinda ijs!!) wilde ik nooit meer iets anders! Voor mij is de pinda dan ook echt een associatie met Curacao, zo ook deze Creoolse Pindasoep.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit recept al een tijdje op mijn recepten-bucketlist staat, en ik heb hem nu eindelijk ook weten te maken! Het is vooral een fijn recept als je een meergangen menu op tafel wil zetten, want na het opzetten van de bouillon heb je bijna een uur de tijd om je hoofdgerecht voor te bereiden. Ik raad een ovengerecht aan die je in de oven schuift zodra de soep klaar is. Zo heb je tijd om de soep rustig met je gasten mee te eten, voordat je weer de keuken in duikt!

Tip: Voor een nog meer vullend recept kun je een vlees variant maken door de bouillon te trekken van 1 kg kippenbouten. Nadat de bouillon een uur heeft getrokken schep je de kippenbouten eruit, trek je het vlees van de botten en doe je deze terug in de pan!

Pindasoep

  • Aantal personen: 6 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 l water
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • een behoorlijke scheut ketjap
  • sambal naar smaak (ik doe er 4 tl bij)
  • 8 el ongezouten pinda’s & een handje voor de garnering
  • 375 g taugé
  • lekker voor erbij: geroosterd brood, emping of kroepoek

Bereiding:

  1. Trek een stevige bouillon van de piment, laurier, bouillonblokjes, en water.
    Laat de bouillon minimaal 1 uur trekken.
  2. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  3. Als de bouillon bijna klaar is, snijd de de ui en knoflook klein, fruit deze totdat ze licht gekleurd zijn en voeg toe aan de bouillon.
  4. Laat de bouillon zachtjes koken en roer de pindakaas lepel voor lepel door de bouillon. Schenk de kokosmelk, ketjap en sambal erbij en roer goed door.
  5. Voeg de gehakte pinda’s toe en laat de soep nog 10 minuten indikken.
  6. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe.
  7. Rooster het brood.
  8. Garneer met de overgebleven pinda’s en emping/kroepoek.

Geïnspireerd door: Elle EtenChicks Love Food en leukerecepten.nl

Gevulde champignons

Bijgerecht, hapje, budget, glutenvrij, snel, vegetarisch

 

Eén van mijn favoriete dingen om te doen is koken voor anderen. Nu ik eindelijk mijn eigen appartement heb en er mensen ook normaal kan ontvangen (lees: ik heb eindelijk een woonkamer en een degelijke eettafel!!!(!!!)) doe ik dit ook graag. Ook al is het appartement nog niet helemaal af. Waardoor het nogal snel een zooitje kan worden. Maar dat terzijde!

gelukkig is de achtergrond een beetje onscherp 😉

Maar, dan moet ik ook wel even helemaal eerlijk wezen. Mijn appartement zal nooit af zijn! Als creatieve soul raak ik snel uitgekeken op dingen en zie ik altijd weer nieuwe richtingen waar ik in wil. Om een beetje te voorkomen dat ik alle kanten op vloog heb ik een paar jaar enthousiast gepind en heb ik alles dat ik wilde kopen eerst gecheckt met het board dat van toepassing was. Goed, dat ging best lekker en het is nu een samenhangend geheel waarin zelfs mijn hondjes vacht niet vloekt (omg reeaallyyy?!).

Terug naar de eettafel. Je kunt je voorstellen dat het belangrijkste in mijn huis de plek is waar ik eet en eten maak. Ik heb dan ook vol trots op Instagram met jullie wat foto’s ervan gedeeld. En nu dan eindelijk het eerste nieuwe recept vanuit mijn mooie appartementje: gevulde champignons.

Afgelopen zomer hebben we (meer dan) eens een grote barbecue georganiseerd. Toen een vriend van Kaylee wilde helpen, maar alle ingrediënten zo goed als op was, ging hij de hele keuken doorzoeken om nog iets lekkers te kunnen maken. Uiteindelijk stuitte hij op champignons, en hij besloot ze te vullen. Samen zijn we verder gaan zoeken naar ingrediënten die mogelijk lekker waren in de champignons. Je kunt je voorstellen dat we niet veel verder kwamen dan een smeerbare kaas en restjes groenten. Toen werd onze creativiteit al helemaal op de proef gesteld! En zoals te verwachten was het goed mislukt! Gelukkig had iedereen al genoeg gegeten (althans dat zeiden ze) en hebben we de champignons regelrecht de vuilnisbak in kunnen gooien.

Voor deze champignons ben ik wel eens goed gaan zitten en kwam ik al snel tot dit eindresultaat: makkelijk, snel, goedkoop en lekker. Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan?

Gevulde Champignons

  • Aantal personen: ongeveer 10 als bijgerecht, 20 als hapje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1000 gram grote champignons
  • 150 gram kruidenkaas
  • 2 gegrilde paprika’s uit pot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200℃.
  2. Haal de stammen uit de champignons. Dit doe je makkelijker door de stam te draaien terwijl je trekt. Dan breken ze sneller in hun geheel en komt er geen mes (of frustratie) bij kijken.
  3. Vul de champignons tot de rand met kruidenkaas. Leg ze in een ovenschaal of op een ovenplaat met bakpapier.
  4. Snijd de gegrilde paprika’s verdeel over de champignons.
  5. Verhit de champignons 10 minuten in de oven.

Chocolate Chip Koekjes

Hapjes, Nagerechten, Budget, Vegetarisch, Kerstmis

Kerst is een van mijn favoriete periodes van het jaar. Ik wordt helemaal happy wanneer de kerstliedjes hun intrede maken op de radio en wanneer de winkelstraten verlicht zijn met heel veel kerstlichtjes. Dit jaar was weer geen uitzondering. Sterker nog, voor het eerst in mijn leven had ik op 13 november mijn kerstboom al staan. Er hingen dan wel nog maar zo’n 10 ballen in de kerstboom (ondertussen heb ik er nog steeds geen ballen bijgehangen) maar hij stond wel al!

Lees verder