Pindasoep

voorgerecht, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Er zijn een heleboel ingrediënten die behoorlijk onderschat worden. Zo heb je de vergeten groenten, waaronder schorseneren, mierikswortel, snijbiet en pastinaak, die ondertussen gelukkig veel meer bekendheid hebben gekregen. Blijkbaar hebben we jarenlang boerenkool onderschat als je ziet hoe het in de VS “ontdekt” is als superfood (zie Kale) en er de gekste recepten mee gemaakt worden.

En een derde opvallend onderschat ingrediënt is wat mij betreft de pinda!

Antilliaanse pindakoekjes genaamd Panseiku

Panseiku zijn typisch Antilliaanse gesuikerde pindakoekjes. Deze verkochten we in de zomer van 2016 op onze allereerste FeelGood Market!

Zelf hou ik ontzettend veel van pinda’s. Als er bij een speciale gelegenheid een bakje gezouten pinda’s op tafel staat, dan zal die zo leeg zijn. Ik maakte vorig jaar speciaal voor de FeelGood Market Antilliaanse pindakoekjes (panseiku). En toen we klein waren gingen we op Curacao, als we bij oma waren, een aantal deuren verderop vaak ijsjes halen. Toen ik het pinda ijsje ontdekte (ja echt, pinda ijs!!) wilde ik nooit meer iets anders! Voor mij is de pinda dan ook echt een associatie met Curacao, zo ook deze Creoolse Pindasoep.

Het zal je dan ook niet verbazen dat dit recept al een tijdje op mijn recepten-bucketlist staat, en ik heb hem nu eindelijk ook weten te maken! Het is vooral een fijn recept als je een meergangen menu op tafel wil zetten, want na het opzetten van de bouillon heb je bijna een uur de tijd om je hoofdgerecht voor te bereiden. Ik raad een ovengerecht aan die je in de oven schuift zodra de soep klaar is. Zo heb je tijd om de soep rustig met je gasten mee te eten, voordat je weer de keuken in duikt!

Tip: Voor een nog meer vullend recept kun je een vlees variant maken door de bouillon te trekken van 1 kg kippenbouten. Nadat de bouillon een uur heeft getrokken schep je de kippenbouten eruit, trek je het vlees van de botten en doe je deze terug in de pan!

Pindasoep

  • Aantal personen: 6 personen
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 piment korrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 bouillonblokjes
  • 2 l water
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot pindakaas
  • 200 ml kokosmelk
  • een behoorlijke scheut ketjap
  • sambal naar smaak (ik doe er 4 tl bij)
  • 8 el ongezouten pinda’s & een handje voor de garnering
  • 375 g taugé
  • lekker voor erbij: geroosterd brood, emping of kroepoek

Bereiding:

  1. Trek een stevige bouillon van de piment, laurier, bouillonblokjes, en water.
    Laat de bouillon minimaal 1 uur trekken.
  2. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  3. Als de bouillon bijna klaar is, snijd de de ui en knoflook klein, fruit deze totdat ze licht gekleurd zijn en voeg toe aan de bouillon.
  4. Laat de bouillon zachtjes koken en roer de pindakaas lepel voor lepel door de bouillon. Schenk de kokosmelk, ketjap en sambal erbij en roer goed door.
  5. Voeg de gehakte pinda’s toe en laat de soep nog 10 minuten indikken.
  6. Voeg de laatste 3 minuten de taugé toe.
  7. Rooster het brood.
  8. Garneer met de overgebleven pinda’s en emping/kroepoek.

Geïnspireerd door: Elle EtenChicks Love Food en leukerecepten.nl

Geroosterde Paprikasoep

lunch, voorgerecht, budget, glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch

 

Het is weer winter! Althans, het is nog herfst, maar de afgelopen dagen voelde het weer wel aan als winter! En als het koud wordt, word ik “lui”. Ik maak dan graag makkelijke recepten die ik in kan vriezen of op een andere manier kan bewaren zodat ik het alleen nog hoef op te warmen. Ik ben niet zo van leftover night of magnetronmaaltijden, dus dan is het maken van zo’n verse soep op zondag ideaal.

Lees verder

watermeloen salade geinspireerd door uitpaulineskeuken.nl

Watermeloen salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, SNEL, VEGETARISCH

 

Toen ik twee maanden geleden mijn verjaardag vierde wilde ik eens een barbecue organiseren op een andere manier dan normaal. Geen ladingen vlees, stokbrood en een paar salades, maar 2 complete hoofdgerechten en 1 bijgerecht. Ik koos voor een echt Amerikaanse hamburger, een Mexicaanse hotdog (lekker met guacamole en hot sauce!) en een salade met watermeloen.

watermeloensalade1

Sommigen keken me in het begin een beetje gek aan. Want ‘waar zijn de sausjes?’ en ‘waarom zet je niet alles gewoon in schaaltjes op tafel?’ Maar toen ze het eindresultaat zagen en proefden ging iedereen overstag!

Voor deze avond heb ik een heleboel inspiratie opgedaan op internet, en deze heerlijke watermeloen salade heb ik dankzij één van mijn favoriete bloggers: Uit Pauline’s Keuken. Normaal post ik geen recepten die ik bijna één op één heb overgenomen van andere bloggers, maar voor dit recept heb ik een uitzondering gemaakt.

En dat is echt wel de moeite waard! Ik bedoel, zelfs mijn hond vindt het lekker!

 

Tip: Ik heb voor mezelf de helft gemaakt, wat betekent dat ik nog een halve watermeloen over had. Hiervan heb ik een heerlijke cocktail gemaakt met prosecco en munt! Zou zonde zijn om weg te gooien 😉

watermeloensalade_pin

Watermeloen Salade

  • Aantal personen: 4 lunchgerechten, 8 voor-/bijgerechten
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 watermeloen
  • 150 g blokjes fetakaas (of witte kaas)
  • 1 rode ui
  • 150 g rucola
  • crema di balsamico (balsamico dressing)

Bereiding:

  1. Verdeel de rucola over de schaal
  2. Snijd de watermeloen in stukjes van ongeveer 1×2 cm en verdeel over de sla
  3. Snijd de ui in kwart ringen en verdeel deze en de fetakaas ook over de salade
  4. Druppel de balsamico over de salade.

Biet-venkel Salade

BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, VEGETARISCH

Ik vond prachtige gemixte bietjes in de Albert Heijn XL van de week! De mix bestaat uit gele, rood-witte en rode bietjes! Daar wilde ik natuurlijk iets mee doen!

IMG_2729Wist je dat bietjes 5 verschillende voedingsstoffen bevatten? Namelijk koolhydraten, eiwitten, antioxidanten en vezels! Superfood out of the ground! Nog een leuk feitje is dat één van de antioxidanten, betacyanine, de kleur geeft aan de bietjes. En dit helpt ook nog voor het verminderen van het risico op hart en vaatziekten! En voor de sporters onder ons, bietensap schijnt te helpen tegen spierpijn! Die moet ik zelf nog even uitproberen deze week…

Dit recept is een heerlijke zomersalade van bietjes met frisse venkel en blauwe kaas. Lekker bij de barbecue of te eten als een lekkere lichte lunch.

Tip: als je niet van blauwe kaas houdt, vervang deze dan voor geitenkaas!

biet-venkel salade

biet-venkel salade

  • Aantal personen: 2
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 6 middelgrote rauwe bietjes (ong. 500 g)
  • 100 gram fijngesneden venkel
  • 25 gram blauwe kaas
  • 2 tl balsamico-azijn
  • olijfolie
  • zout & peper

Bereiding:

  1. Was de bietjes grondig en besprenkel ze met water en olijfolie.
  2. Bak de bietjes 30-40 minuten in de oven (180 graden).
  3. Snijd ondertussen de venkel fijn en verkruimel de blauwe kaas.
  4. Zodra de bietjes gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze ongeveer 15 minuten afkoelen.
  5. Pel de bietjes en snijd ze in partjes.
  6. Besprenkel de partjes met balsamico azijn en een klein beetje zout, peper en olijfolie naar wens.
  7. Meng de bietjes, venkel en kaas en serveer direct!

Smakelijk!

Fancy Fish

VOORGERECHT, HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ

 

Soms weet ik echt even niet meer wat ik moet koken… En dan opeens, meestal onder de douche, tijdens het sporten of op een ander gek moment krijg ik opeens een idee! Deze keer een speciaal receptje met vis. Want ik kwam er achter dat we heel weinig visrecepten op de site hebben staan. En vis is zo lekker! Lees verder

Goed Gevulde Uiensoep

VOORGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Deze uiensoep is mijn go-to-recept als ik geen zin heb om te koken, niet veel in huis heb of geen geld meer over heb aan het einde van de maand. Eigenlijk is het dus het perfecte studentenrecept. Op de geur van ui na dan. Die geur blijft namelijk goed aan je handen zitten (en in je adem). Dus voordat je naar college gaat, even goed schrobben 😉 Lees verder

pompoensoep

Pompoensoep

LUNCH, VOORGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, VEGETARISCH

 

Nog zo’n lekker herfstreceptje! Pompoensoep is ook een van mijn favoriete ‘mama-recepten’. Het wordt soms omschreven als Curaçaose equivalent van erwtensoep. Soepjes zijn in Nederland voor mij nog meer een favoriete maaltijd geworden, dus hierbij mijn twist!  Lees verder