Ondertussen is het wel duidelijk: Corona maakt ons hoarders! Niet alleen wc-papier en desinfecterende middelen zijn contstant op, pasta (en toebehoren) en eten in blik gaat er constant hard doorheen. Daarom heb ik besloten hier alle recepten te verzamelen met makkelijke ingrediënten, die houdbaar zijn in de vriezer (kun je in één keer een heleboel maken en over 2 maanden nog steeds lekker en gevarieerd eten).

Klaar met pasta? Eet aardappelen
Trouwens, is de pasta op, of ben je erop uitgekeken? Dan kun je natuurlijk ook rijst kopen of aardappelen. De aardappelen vergen thuis nog een beetje werk voordat je ze lang kunt bewaren. Ze blijven het langst (onbewerkt) houdbaar in een koele, donkere plek, zoals een kelder. Maar de meeste woningen hebben geen kelder meer. Maar hey, elke avond Netflixen verliest op een gegeven moment ook z’n charme.
Allereerst haal je je aardappelen uit de plastic zak waarin ze verkocht worden. Bewaar ze in plaats daarvan in een krat, mand, juten of papieren zak, op een donkere, droge plek. Om de zoveel tijd schud je de aardappelen voorzichtig een keer om. Bewaar daarnaast een paar appels tussen je aardappelen. Dit stelt het uitschiet proces uit.
Wat je ook kunt doen is je aardappels alvast bereiden voor je gerechten. Kook ze en snijd ze daarna eventueel op. Eenmaal afgekoeld zijn ze in een afgesloten verpakking nog 3 maanden (!) houdbaar in de vriezer. Wanneer je ze wil eten bak, frituur je ze, warm je ze op in de oven of maak je er puree van.
No-pasta recepten

Kip-preischotel met geitenkaas
Dit is een super simpel recept. De kipgehakt haal je uit de vriezer, prei (even kopen, maar die hebben ze nog wel op voorraad) en geitenkaas zijn de basisingrediënten, geef het wat punch met een spaanse peper, maar mocht je die nou niet op voorraad hebben liggen, dan kun je ook gedroogde chilivlokken uit je voorraadkast halen. Binnen 20 minuten staat het op je tafel!

Geroosterde Paprikasoep
Nu iedereen vol op de houdbare producten gaat is het ook slim om juist eens bij de groenten te kijken. Er zal namelijk veel door de supermarkten weggegooid moeten worden. Maak daarom eens je eigen soep met de groenten die bijna over datum zijn, of de misvormde groentjes. Deze paprikasoep heb ik bijvoorbeeld altijd op voorraad in mijn vriezer.

Gehaktburrito’s met rozijnen
Een perfectbewaarrecept, maar helaas niet ideaal als avondeten is pastechi. Met het vlees wat over is bij het maken van dit recept is Kaylee aan de slag gegaan om het om te toveren naar een recept wat wél geschikt is als hoofdgerecht. Met bijna alleen maar super houdbare ingrediënten!

Antilliaanse Balchi met batata en bakbanaan
Het fijne aan balchi (een viskoekje) is dat je het met houdbare tonijn maakt en oud brood. Zo hoef je dat niet weg te gooien, maar kun je er weer een lekker nieuw gerecht van maken. Daarnaast kun je de aardappelen zo uit je vriezer trekken (tenminste, als je bovenstaande tips hebt gevolgd).

Karni stoba (Antilliaans stoofvlees)
Wanneer je nog paprika’s over hebt van die enorme voorraad die je voor je geroosterde paprikasoep hebt gekocht, is dit recept een aanrader. Dit is namelijk het enige ingrediënt wat minder houdbaar is in dit recept. Verder kun je losgaan met je rundersoepvlees en doperwtjes uit de vriezer (of uit blik), kruiden en specerijen.

Doperwten-munt risotto
Als je dan toch een enorme zak doperwten hebt gekocht, kun je deze net zo goed inzetten voor allerlei recepten! Risotto is zo’n perfect recept als je even uit de dagelijkse sleur wil, en je huishouden wil verwennen met een wat meer fancy gerecht. En de munt pluk je natuurlijk gewoon uit je eigen tuin ?

Pasta ai funghi
Oké, oké. Ik besef dat dit tegen alles ingaat wat ik aan het begin van dit artikel zei. Maar soms is het ook gewoon heerlijk om je eigen pasta te maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig, en ik garandeer je dat je deze nog wel in de supermarkt kunt vinden: (pasta)bloem, eieren, olijfolie en zout. Het is overigens wel handig om een pastamachine te hebben om het deeg uit te rollen, maar dit is niet per sé nodig. Je kunt ook lekker oldschool gaan met een deegroller! Hier vind je een goed recept van Uit Pauline’s Keuken, maar je kunt het ook even lekker Googlen. Genoeg uitleg te vinden!

Broccoli quiche
Weer zo’n recept om je groenten langer te kunnen bewaren. Dit keer is broccoli je guy! En het is ook nog een enorm feelgood recept, zo’n warme quiche. Wist je trouwens dat je ongeklopte slagroom ook in je vriezer kunt bewaren? Opkloppen gaat daarna wel minder goed. Maar voor een recept als deze is het perfect!

Kofta curry met rijst en boontjes
Potjes, pakjes, zakjes en blikjes. Als er één recept is die daar gretig gebruik van maakt, dan is het deze kofta curry wel! Uiteraard kun je in plaats van de verse kruiden, ook een variant gebruiken die al in je kast staat. Even experimenteren met de hoeveelheid, maar vaak komt dat wel goed!

Aardappelgratin
Zoals ik hierboven, maar Kaylee ook in dit recept aangeeft: Aardappels zijn echt een soort wonder voedsel. Je kunt er echt alles mee: koken, bakken, prakken, poffen, stoven, frituren en noem maar op! Met wat melkproducten en kruiden maak je dit simpele gerecht in no-time en laat je je oven al het harde werk doen!

Zelfgemaakte pizza
Dit is echt een perfect recept wanneer veel Italiaanse ingrediënten in je potjes, blikjes en koelkast bijna over datum zijn! Je hoeft dus niet per sé precies de ingrediënten in dit recept op je pizza te beleggen. Je maakt je eigen deeg en gooit erop waar je zin in hebt!

Gehaktbrood
Als je weet dat je heel lang de deur niet uit zult kunnen, koop dan vooral alle ingrediënten voor dit recept! Er komt namelijk een moment dat zelfs je houdbare ingrediënten/recepten over datum zullen raken. Het fijne aan deze ingrediënten is dat ze zelf al enorm houdbaar zijn, en wanneer je er dit gehaktbrood van maakt, is het nog eens 3 maanden langer te bewaren (in de vriezer dan he). En lekker dat het is!

Tomaten curry met kip en spinazie
Als je een uitgebreide kruidenkast hebt, is de kans groot dat je alle ingrediënten al (lang!) in huis hebt, met uitzondering van de verse tomaat en citroengras misschien. Aanrader voor in warmere tijden, wanneer je misschien liever wat lichtere gerechten eet!