BIJGERECHT, BUDGET, VEGETARISCH
Dit jaar heb ik voor de eerste keer aardappels geoogst! Ze waren ienieminie en vooral heel schattig (he, net als ieniemienie!). Aardappels zijn echt een soort wonder voedsel. Je kunt er echt alles mee: koken, bakken, prakken, poffen, stoven, frituren en noem maar op! Ja, het is magical, daarom maakte ik voor deze kerst aardappelgratin.
Aangezien aardappels magisch zijn, hoort deze bijzondere knol, die door sommigen als groente (!) wordt gezien, ook bij de magie van kerst. Maar, Potatoe, potato, groente of niet: het maakt mij niet zoveel uit zolang het maar lekker is. Dat is immers waar het uiteindelijk om draait met kerst.
Voor deze aardappelgratin heb ik niet de ieniemienie aardappeltjes uit eigen tuin gebruikt, maar juist redelijk grote. De schil heb ik er lekker op laten zitten. Het geeft de gratin net wat meer smaak en het ziet er ook nog eens wat bourgondischer uit. Daarnaast is mij altijd verteld dat de schil juist heel erg gezond is. Dus voor die enkeling die in onze kerstdiner poll heeft aangegeven dat hij graag een gezond diner wil: deze schil is voor jullie!
Tip: Kun jij ook niet genoeg krijgen van onze recepten? Vul op de homepagina je emailadres in en ontvang elk nieuw recept zo in je mailbox! Je kunt ons ook volgen op Facebook, Twitter en Pinterest.
Aardappelgratin
Ingrediënten:
- 1 kilo aardappels
- 200 ml slagroom
- 2 el melk
- 2 eieren
- oude kaas
- 1 el rozemarijn
- 1 tl nootmuskaat
- peper
- zout
- een aantal takjes tijm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de aardappels in kleine plakjes. Laat de schil er op zitten (lekker en gezond!).
- Olie de ovenschaal in en leg de aardappelschijfjes hier in.
- Meng de slagroom, eieren en melk met elkaar.
- Voeg een aantal snufjes rozemarijn, peper, zout en nootmuskaat toe aan het mengsel.
- Verdeel het mengsel over de aardappelschijfjes.
- Bestrooi de aardappels met een dun laagje oude kaas en steek een paar takjes tijm tussen de aardappels.
- Bak de gratin in ongeveer 50 minuten gaar.