HOOFDGERECHT, BUDGET, LACTOSEVRIJ
Dit recept heb ik te danken aan mijn vader. Dit is het eerste Antilliaanse gerecht waar ik mee in aanraking kwam. Mijn vader kookte toen we jong waren niet per se heel vaak, maar als hij kookte was het vaak Balchi. En daar was ik altijd zo fan van! Als we Balchi hadden, dan was het feest (in ieder geval voor mij).
Als ik tegenwoordig mijn verjaardag vier, vraag ik hem nog regelmatig om Balchi te maken. Het wordt wel altijd even lastig als mensen vragen wat het eigenlijk is. De gezichten spreken namelijk altijd boekdelen als ik vertel dat het een soort burger is van vis en brood. Mensen hebben blijkbaar toch het idee dat een burger fundamenteel van vlees hoort te zijn. Dus tegenwoordig zeg ik alleen dat het iets Antilliaans is en dat je het echt geproefd moet hebben. De reacties zijn altijd positief. En dat is logisch, want Balchi is gewoon heerlijk!
En dan hebben we het nog niet eens gehad over bakbanaan. De smaak van bakbanaan geeft mij altijd een warm gevoel van binnen (en niet alleen omdat je bakbanaan warm eet). Het doet me denken aan vakanties op Curaçao toen we jonger waren. Het brengt me terug naar de momenten dat we met de familie samen aan het eten waren bij mijn oma; ook al een klein huisje met heerlijk eten. Iedereen kreeg dan een aantal stukjes bakbanaan en eigenlijk was dat altijd te weinig. Je moest ook zeker niet je bord onbewaakt laten staan, want dan was er een grote kans dat één van de ooms jouw banaan stiekem had getransporteerd naar een ander bord.
Met Balchi is echt veel te variëren. Zo kun je kiezen voor allerlei soorten vis, kun je het maken met aardappels en kun je het op allerlei manieren kruiden. Dit past meteen ook heel erg bij de kookstijl van mijn vader. Hij kookt namelijk echt op gevoel en zonder recept. Dus toen ik hem vroeg hoe je ook alweer Balchi maakte kreeg ik een appje: “Vis of vlees, aardappel of brood, paprika, peper en zout. Evt andere kruiden naar eigen inzicht…”. In dit recept lees je daarom hoe ik het deze keer heb gemaakt. De vorige keer heb ik het zeker anders gemaakt en de volgende keer zal ik dat ook vast weer doen. Dus ik wil ook jou vooral aanmoedigen om allerlei variaties te proberen!
Antilliaanse Balchi met Batata Hasá en Bakbanaan
Ingrediënten:
- ±6 sneetjes brood (Gebruik bijvoorbeeld oud brood dat je nog over hebt. Voor de lactosevrije versie van het recept gebruik je dus ook lactosevrij brood.)
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 370 g tonijn
- 2 eieren
- 8 grote aardappels
- 1 bakbanaan
- paneermeel
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiding:
Balchi
- Pers de knoflook en snijd de sjalotjes op.
- Doe wat olie in een koekenpan. Fruit de knoflook en de sjalotjes kort in de olie.
- Snijd de paprika en voeg deze toe aan de pan. Bak de paprika nog 1 minuut mee. Laat het geheel even afkoelen.
- Scheur het brood in stukjes. Doe ongeveer 4/5 van het brood in een kom.
- Voeg de eieren, de tonijn en de (ondertussen) afgekoelde gebakken groente toe aan het brood.
- Meng alles door elkaar totdat het brood niet meer goed te onderscheiden is van de tonijn. Breng het geheel op smaak met een snufje peper en zout.
- Maak met je handen burgers.
- Haal de burgers door de paneermeel.
- Bak de burgers in de pan totdat ze aan beide kanten lichtbruin en korkant zijn.
Batata hasá
- Schil 8 grote aardappels.
- Snijd de aardappels in de lengte doormidden.
- Snijd ze vervolgens – weer in de lengte – in meerdere partjes (ze mogen redelijk groot zijn).
- Laat de aardappels ongeveer 10 minuten in water staan.
- Laat de aardappels uitlekken en droog ze goed (!) af met een theedoek.
- Bak ze voor in een frituurpan op een temperatuur van 160 graden.
- Laat de aardappels uitlekken en verhoog de temperatuur van 180 graden.
- Bak de aardappels tot ze goudkleurig zijn.
Bakbanaan
- Snijd de bakbanaan in plakjes.
- Verwarm olie in de pan.
- Bak de bakbanaan in de pan totdat ze er zo lekker uit zien, dat je jezelf niet meer kunt tegenhouden om er stiekem van te snoepen.
Tip: Serveer met een lekker frisse salade.