appel-kaneel pannenkoeken uitgelicht

Appel-Kaneel Pannenkoeken

ONTBIJT, NAGERECHT, BUDGET, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Afgelopen weekend ben ik voor werk naar de Ardennen geweest. Wat voor werk, vraag je je af? Nou, momenteel maak ik korte documentaires voor Omroep Brabant. En daarom mocht ik met zangeres Isabelle Amé naar haar huisje in the middle of nowhere in de Ardennen.

Het was mijn eerste draaidag in het buitenland (wohoow!), maar ik was ook voor het eerst in lange tijd ergens zonder stroom, met zo goed als alleen maar natuur om me heen. Dat zorgde voor een heleboel zen-momenten en de drang om eens uitgebreid te gaan wandelen en de omgeving te verkennen.

En dat is erg spannend als je de “echte” natuur niet gewend bent! Er waren namelijk bevers, vleermuizen, zwijnen, vogels, muizen en vast nog een heleboel meer dieren, waarvan ik hun aanwezigheid op een of andere manier kon vaststellen, zonder ze daadwerkelijk te zien. Dus als je dan in je eentje op de hort gaat om de wereld te verkennen, ben je bang dat uit elk gat een dier je komt aanvallen, en dat elk bewegend blaadje (en dat waren er nogal wat) een naar insect is, of een vogel dat op je af komt gevlogen. Uiteraard was dat alles niet het geval, en toen ik eenmaal wat meer op mijn gemak was ben ik vol genot op ontdekkingstocht gegaan.

appel-kaneel pannenkoeken 3

We hebben er ook gekookt, en wat zo heerlijk is aan samen koken met iemand waar je dat nog nooit mee gedaan hebt, is dat je nieuwe recepten leert en ook geïnspireerd wordt om zelf iets nieuws te creëren. Isabelle had namelijk pannenkoeken gemaakt met haver.

En daarop gebaseerd is dit nieuwe, typische herfstrecept ontstaan. Lekker als ontbijt of lunch, maar past ook heerlijk bij een uitgebreid diner als nagerecht met een dessertwijn!

appel-kaneel pannenkoeken recept

Appel-Kaneel Pannenkoeken

 • Opdieningen: 2-3 of 6 als nagerecht
 • Afdrukken

Ingrediënten:

 • 200 gram bloem of meel (ik gebruikte havermeel, maar een combinatie van bloem en boekweitmeel (50/50) of een glutenvrije variant is ook prima)
 • 2 eieren
 • 500 ml sojamelk (kamertemperatuur)
 • olijfolie of kokosboter
 • 1 snufje zout
 • 1 el kaneel
 • 1 appel
 • maple syrup (ahornsiroop)

Bereiding:

 1. Doe de bloem/meel, eieren, zout, kaneel en de helft van de melk in een kom. Klop het beslag tot het glad is.
 2. Voeg de overige melk toe en klop wederom tot het beslag glad is.
 3. Schil de appel op tot het klokhuis, zodat je dunne plakjes appel krijgt en hou deze apart.
 4. Zorg ervoor dat de pan heet is, verlaag het vuur dan naar ongeveer twee derde. Zo voorkom je dat de pannenkoek verbrandt in die fractie dat je net wegkijkt 😉
 5. Doe de olie of boter in de pan zodat de pannenkoek niet aanbakt.
 6. Schenk een grote (soep)lepel van de mix in de pan, verdeel plakjes appel over de pannenkoek en bak totdat de mix aan de bovenkant niet meer vloeibaar is.
 7. Draai de pannenkoek om en bak nog even door.
 8. Haal de pan van het vuur, stapel de pannenkoeken op een bord en bak de volgende (vanaf stap 4) tot de mix op is.
 9. Schenk er ahornsiroop overheen, wees niet zuinig, en de pannenkoeken zijn klaar om op te eten!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.