lunch, voorgerecht, budget, glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij
Het aspergeseizoen is daar! Ik schrijf dit overigens in april, en het seizoen is al een tijdje gaande (van februari t/m juni). Ik ben gek op asperges, op z’n tijd. Althans dat dacht ik. Ik was jarenlang alleen bekend met de witte asperges. Ik wist niet hoe ik ze moest maken, dus ik at ze alleen wanneer mijn stiefvader ze maakte, of in het restaurant. Lekker op de klassieke wijze: met een gepocheerd of zachtgekookt ei en nieuwe aardappels.




De groene asperge
Maar afgelopen jaar, toen ik op koolhydraatarm avontuur was, ontdekte ik ook de groene asperge. Vooral de aspergetoppen vond ik heerlijk om mee aan de slag te gaan! En uiteindelijk maakte ik allerlei varianten. Dit gevulde eitje van Kaylee (of een variant hiervan) stond regelmatig met etentjes op tafel als tussendoortje. En ik maakte graag het recept wat ik hier deel: de aspergesalade met bacon & ei.
Tegenwoordig hebben ze de technieken om groenten in te vriezen behoorlijk geperfectioneerd. Dat geeft me de vrijheid om ook buiten het hoogseizoen deze groenten op tafel te zetten. In dit aspergesalade-recept zijn de ingevroren groene asperges ook heel goed te doen, maar bekijk je hem in het hoogseizoen? Ga dan voor de asperges uit het versschap!

Simpele aspergesalade
Aspergesalade met bacon en ei
Ingrediënten:
- 2 grote eieren
- 400 gram asperges
- 100 gram baconblokjes
- 1 el grove mosterd
- 2 tl extra virgin olijfolie
- 2 tl rode wijn azijn
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Breng 2 pannen water aan de kook
- Snijd je asperges in 3 stukken
- Kook je eieren 6 minuten, totdat ze hardgekookt zijn in de eerste pan
- Kook je asperges 2 tot 3 minuten, ze moeten nog stevig zijn. Gebruik je ingevroren asperges? Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Bak de baconblokjes tot ze krokant zijn, lek ze daarna uit op een stukje keukenpapier
- Mix ondertussen de mosterd, olie, azijn en zout en peper in een kleine schaal tot de dressing.
- Verdeel de asperges op het bord, snijd de eieren in blokjes of plakjes en verdeel ze over de asperges, samen met de bacon blokjes.
- Druppel de vinaigrette over de salade. Enjoy!
Inspired by: Asparagus, egg, and bacon salad with dijon vinaigrette