Lekker recept voor een romantisch avondje

Balsamico Biefstuk Deluxe Diner voor Twee

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ

 

Nou, daar gaan we dan! Dit is mijn eerste heel erg uitgebreide recept. Het is een variatie op van alles en nog wat en wordt samengevoegd in het gerecht dat vanaf nu bekend zal staan als de ‘Balsamico Biefstuk Deluxe Diner voor Twee’. Jaja, een hele mond vol. En dat is ook het geval als je het gaat eten.

Laten we beginnen bij de zoete aardappelpuree. Voor de goede opletter: inderdaad, hij is gebaseerd op mijn zoete aardappeltoefjes. Als je te veel puree hebt gemaakt kun je ze daarna dus altijd nog omtoveren naar heerlijke toefjes. Erg lekker voor de volgende dag en het smaakt toch weer heel anders.

De gegrilde groenten zijn gebaseerd op het Gegrilde Groenten recept. Je zult een klein verschilletje zien. De paprika en tomaat heb ik in dit recept namelijk weggelaten. De zoete aardappels zorgen al voor de benodigde hoeveelheid ‘zoetheid’ waardoor de paprika en tomaat een beetje too much zouden worden. Weglaten dus, in dit geval =).

Voor de biefstuk heb ik een kleine aanpassing gemaakt op het originele recept. De eerste keer dat ik deze biefstuk heb gemaakt was vorig jaar voor Valentijnsdag. En hij was echt heerlijk! Als je dit recept maakt voor een speciale gelegenheid en je budget laat het toe, zou ik trouwens wel echt aanraden om de biefstukjes bij de slager te halen. Het is een beetje duurder, maar de smaak maakt dat dubbel en dwars goed. In de supermarkt weet je namelijk niet wat voor vlees je zult aantreffen. Soms pakt het goed uit, maar soms ook niet. Dus tenzij je een gokker of arme student bent (zoals ik, dat laatste dan he), lekker naar de slager =].

balsamico-biefstuk-deluxe-diner-voor-twee

Balsamico Biefstuk Deluxe Diner voor Twee

Ingrediënten:

Zoete aardappelpuree:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 10 g bieslook
  • 50 ml melk
  • water
  • zout en peper

Gegrilde groenten:

  • 1 courgette
  • 8 champignons
  • 1 aubergine
  • 1 el oregano
  • snufje zout
  • ½ el rozemarijn
  • ½ el basilicum
  • olijfolie

Balsamico biefstuk:

  • 2 biefstukjes
  • 50 ml rode balsamico azijn
  • 50 ml witte wijn
  • klontje boter

Bereiding:

Zoete Aardappelpuree:

  1. Haal alle minder mooie plekjes uit de aardappels. Maak de zoete aardappels goed schoon onder stromend water en met een borsteltje.
  2. Snijd de aardappels in kleine stukken. De schil mag er op blijven zitten.
  3. Doe de aardappels in een pan met een ruime hoeveelheid water.
  4. Voeg zout toe aan de aardappels en kook deze 30 minuten lang.
  5. Giet de aardappels af, maar laat er nog een klein laagje water in staan.
  6. Stamp de aardappels met de pureestamper.
  7. Zet het fornuis op klein vuur. Voeg de boter en de melk toe terwijl je blijft stampen. Voeg vervolgens melk toe totdat de puree lekker smeuïg is.
  8. Snijd de bieslook op en voeg deze toe aan de aardappels.
  9. Breng het geheel met zout en peper op smaak.

Gegrilde Groenten:

  1. Snijd alle groenten in stukken. Het mogen redelijk grote stukken zijn.
  2. Doe de groenten in een ovenschaal.
  3. Besprenkel de groenten met olijfolie.
  4. Voeg de oregano, rozemarijn en basilicum toe.
  5. Doe er nog een snufje zout overheen.
  6. Schep de groenten goed door elkaar.
  7. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Laat de groenten ongeveer 45 tot 60 minuten grillen in de oven.

Balsamico Biefstuk:

  1. Bestrooi de biefstukjes met peper en zout.
  2. Meng ondertussen de balsamico-azijn en de wijn.
  3. Verhit een klontje boter in een braadpan.
  4. Schroei beide kanten goed aan op een hoog vuur.
  5. Verlaag het vuur en blus de biefstukjes af met de wijn-balsamico-mix.
  6. Doe de deksel van de pan er op en laat het geheel 4 minuten door sudderen.

Het Geheel:

  1. Verwarm de borden van tevoren in de magnetron.
  2. Schep de zoete aardappelpuree in het midden van het bord.
  3. Schep daar bovenop de groenten.
  4. Leg op de groenten de biefstukjes.
  5. Schep nog een extra lepel jus over de biefstukjes. En maak eventueel het bord op met nog meer jus.
  6. Bon apetit!

Biefstuk geïnspireerd door: allrecipes.nl

 

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.