Basis recept risotto

Risotto

HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Vandaag wil ik één van mijn favoriete gerechten met jullie delen. De eerste keer dat ik het maakte vond ik het super spannend! Ik woonde in een studentenhuis (Huize Sliploos yeah!) en moest op een of ander oud, en maar voor de helft werkend fornuis koken. Gelukkig was ik er tegen die tijd al achter dat de pitjes beter werkten als er minstens twee aan stonden, wat in dit geval inhield dat er één voor niks stond te branden en het bloedheet in de keuken was. Het was ook eigenlijk best gevaarlijk, maar een beetje spanning in het leven hoort erbij he, vooral voor zo’n lekker gerecht!

IMG_4671Maar het kan erger. Zoals toen ik afgelopen zomer met een vriendinnetje in Frankrijk aan het kamperen was en voor de tent met trots voor het eerst risotto voor haar maakte. Halverwege bleek het gas op te zijn. We hadden geen reserve gasfles, dus zijn we maar naar het camping restaurant gegaan en de risotto is in de vuilnis beland… Met pijn in het hart.

Ondanks de extra uitdagingen die ik mezelf gaf kennen we allemaal de vooroordelen over risotto: het is enorm moeilijk om te maken, het is veel werk en kost veel tijd. Ik ben het daar echter niet mee eens! Als ik lui ben en honger heb, is dit het gerecht dat ik maak. Je kunt er praktisch alles in gooien waardoor het ook een ideaal restjes gerecht is. Maar om het onder de knie te krijgen leek het me beter om te starten met een makkelijke variant op de basisversie. Super lekker, maar helaas zit er geen vlees of vis in, dus deze variant is niet geschikt voor de “schijf-van-vijvers”. XD

IMG_1262Voor iedereen die al gevarieerd eet en graag een nieuw gerecht aan hun eigen menukaart wil toevoegen.

Tip: Parmezaanse kaas is onmisbaar bij risotto. De andere ingrediënten zijn zo goedkoop, dus ik raad je aan om wat extra’s te spenderen aan een stuk verse parmezaan. Het maakt het gerecht nog veel lekkerder!

basic_risotto

Basic Risotto

Ingrediënten:

 • 100 g risotto
 • parmezaanse kaas
 • 1 teentje knoflook
 • 1/2 ui
 • 1/2 groenten bouillonblokje
 • 0,5 L water
 • bladpeterselie
 • snufje peper
 • 2 el olijfolie
 • 1 handje rucola melange

Bereiding:

 1. Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur laag.
 2. Snipper ondertussen de ui en de knoflook, verhit de olijfolie in de pan en fruit de knoflook en ui, zonder deze te laten verkleuren.
 3. Voeg de rijst toe en bak mee totdat de korrels glanzen.
 4. Voeg alle bouillon toe, zet het vuur op halflaag, roer een keer goed door, plaats de deksel op de pan en laat het 25 minuten sudderen. Het mag net koken!
 5. Snij ondertussen de bladpeterselie klein.
 6. Wanneer de 25 minuten voorbij zijn proef je of de korrels helemaal zacht zijn. Is dit niet het geval, zet het vuur net onder de hoogste stand en kook de rijst al roerend door tot de korrels wel zacht zijn.
 7. Haal de pan van het vuur, gooi er een snufje peper overheen, schaaf er wat kaas over en roer nogmaals goed door.
 8. Leg de risotto op het bord, strooi de bladpeterselie erover en schaaf nog eens wat extra kaas over het eten.
 9. Een handje rucola erbij en klaar is kees!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.