Een hele bierkip

Bierkip

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

De bierkip is een typisch Amerikaans gerecht, maar helaas nog zo goed als onbekend in Nederland. In mijn studententijd kreeg ik regelmatig kookspullen, waaronder een leuk kookboekje voor studenten, waar ook dit gerecht in stond, en ik vond het geweldig. In essentie schuif je een hele kip over een biertje en plaats je het in een oven of vergelijkbare afgesloten ruimte die warm wordt gehouden. Ik heb het toen nooit gemaakt, want een hele kip kopen is niet iets wat je in je eentje doet op je studentenbudgetje, maar dit jaar heb ik het ideale moment gevonden om dit eindelijk eens te maken!

Het is een grote aanrader op feesten en etentjes, omdat het echt een show is, zo’n kip op de barbecue of in de oven. Op de barbecue ziet iedereen hem staan, en als je een open keuken hebt, kan men meekijken hoe je hem maakt of issie in de oven te zien. Het was dan ook één van de populairdere gerechten van de avond!

Toen ik hem maakte voelde het echter wel een beetje dubbel aan! Het was feest, want Kaylee vierde haar verjaardag en we lanceerden dit culinaire project. Ik was mijn kip lekker aan het insmeren en op de achtergrond zag ik die van Kaylee rondlopen… Maar ja, daar zijn ze nou eenmaal voor (en voor de eieren natuurlijk)!

Tip: Maak twee keer zoveel van de kruidenmix waarmee je de kip insmeert en bewaar alles dat over is in een afgesloten zakje of bakje. Zo heb je altijd een kruidenmix achter de hand als je wat vlees wil kruiden. En je weet wat erin zit! Helemaal geen E-nummers!

bierkip

Bierkip

  • Opdieningen: 4
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 hele kip van ongeveer 1,5 kg
  • 1 blik bier van 0,5 l
  • 1/2 cup basterdsuiker
  • 1/2 cup paprikapoeder
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el zout
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 200 ºC.
  2. Mix alle kruiden met elkaar.
  3. Smeer de kip in met olijfolie zodat het in alle hoeken en gaten zit. Dus ook van binnen!
  4. Strooi een deel van de kruidenmix over de kip en smeer deze ook in alle hoeken en gaten, zodat het eindresultaat eruit ziet zoals op de foto. Wederom, ook van binnen insmeren.
  5. IMG_3443Nu komt mijn favoriete deel: Drink de helft van het biertje op, maar niet meer! Als je nog dorst hebt, moet je nog maar een ander biertje pakken
  6. Schuif de kip over het biertje, zodat het erop lijkt te zitten.
  7. Zet de kip in de oven of op de barbecue en sluit de barbecue (en oven natuurlijk ook). Laat de kip 1,5 uur bakken.
  8. Wanneer de kip klaar is kun je deze van het blik afhalen en direct serveren. Zelf heb ik alle kip eraf gehaald met een vork (pulled chicken) en zo geserveerd. Ook heerlijk op een broodje met wat sla en een sausje!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.