BIJGERECHT, LUNCH, VOORGERECHT, GLUTENVRIJ, VEGETARISCH
Ik vond prachtige gemixte bietjes in de Albert Heijn XL van de week! De mix bestaat uit gele, rood-witte en rode bietjes! Daar wilde ik natuurlijk iets mee doen!
Wist je dat bietjes 5 verschillende voedingsstoffen bevatten? Namelijk koolhydraten, eiwitten, antioxidanten en vezels! Superfood out of the ground! Nog een leuk feitje is dat één van de antioxidanten, betacyanine, de kleur geeft aan de bietjes. En dit helpt ook nog voor het verminderen van het risico op hart en vaatziekten! En voor de sporters onder ons, bietensap schijnt te helpen tegen spierpijn! Die moet ik zelf nog even uitproberen deze week…
Dit recept is een heerlijke zomersalade van bietjes met frisse venkel en blauwe kaas. Lekker bij de barbecue of te eten als een lekkere lichte lunch.
Tip: als je niet van blauwe kaas houdt, vervang deze dan voor geitenkaas!
biet-venkel salade
Ingrediënten:
- 6 middelgrote rauwe bietjes (ong. 500 g)
- 100 gram fijngesneden venkel
- 25 gram blauwe kaas
- 2 tl balsamico-azijn
- olijfolie
- zout & peper
Bereiding:
- Was de bietjes grondig en besprenkel ze met water en olijfolie.
- Bak de bietjes 30-40 minuten in de oven (180 graden).
- Snijd ondertussen de venkel fijn en verkruimel de blauwe kaas.
- Zodra de bietjes gaar zijn, haal ze uit de oven en laat ze ongeveer 15 minuten afkoelen.
- Pel de bietjes en snijd ze in partjes.
- Besprenkel de partjes met balsamico azijn en een klein beetje zout, peper en olijfolie naar wens.
- Meng de bietjes, venkel en kaas en serveer direct!
Smakelijk!