broodje frisse zalm en ei uitgelicht

Broodje Frisse Zalm en Ei

LUNCH, LACTOSEVRIJSNEL

 

Pasen is een echt lentefeest. Vruchtbaarheidssymbolen (zoals de paashaas en het paasei) hebben daarbij altijd een belangrijke rol gespeeld. Het ei is een duidelijk symbool daarvoor. Het schijnt dat in het verleden eieren op de akkers en velden werden verspreid. Dit deden ze in de hoop dat dit de vruchtbaarheid van de grond zou bevorderen. Daar zal dan wel de gewoonte vandaan komen om met Pasen eieren te verstoppen. De reden waarom er een paashaas is gekozen is ook verrassend simpel: het werd al voor de Middeleeuwen bedacht, omdat de haas toen veel voorkwam in het Nederlandse landschap.

Goed, genoeg weetjes voor vandaag. Het is weer bijna pasen en dat betekent: recepten met eieren! Ik heb het vandaag gecombineerd met gerookte zalm, aangezien zalm één van mijn favoriete ingrediënten is. Als ik een kans zie om het ergens op te gooien, dan doe ik dat!

Dit broodje zalm is echter niet alleen geschikt voor het voorjaar. Bijna alle ingrediënten van dit recept zijn vers het hele jaar beschikbaar, behalve dille. Dit recept heb ik dan ook al een half jaar geleden ontwikkeld (en gedeeld op Instagram).

Tip: Wil je je eieren verven, maar op een natuurlijke manier? Voeg aan het water waarin de eieren worden gekookt andere natuurlijke producten toe, waardoor ze die kleur overnemen. Goudgeel: uienschillen. Groen: spinazie of gras. Rood: bieten. Paarsblauw: rode kool. Roze: lindebloesem.

broodje zalm

Broodje Frisse Zalm en Ei

Ingrediënten:

 • brood (genoeg voor een omelet van 2 eieren, ik heb gekozen voor 1 hard speltbroodje)
 • 2 eieren
 • 50 gram gerookte zalm
 • citroensap
 • dille
 • zeezout
 • olijfolie of kokosolie (om te bakken)
 • extra virgin olijfolie (voor op het brood)

Bereiding:

 1. Bak van de eieren een simpele omelet in olie
 2. Snij het broodje open en leg op een bord
 3. Druppel de extra virgin olijfolie en zeezout over het broodje
 4. Leg de omelet erop, je kunt dit meteen doen, maar je kunt ook wachten tot deze koud is (persoonlijk vind ik dat nog lekkerder!)
 5. Leg de gerookte zalm eroverheen,
 6. Druppel de citroensap eroverheen en maak af met dille.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.