Hoofdgerecht, Lunch, Lactosevrij
Dit recept komt voort uit een geluk bij een ongeluk. Afgelopen week zat ik maar liefst 7 dagen (!) zonder internet en televisie. Op de een of andere manier ging er van alles mis en was het niet zo makkelijk te repareren. Ondanks dat er een hele fijne monteur langskwam (Piet, als je dit leest: bedankt! Ondertussen is het opgelost) duurde het een tijdje voordat alles het weer deed. Dat gaf mij wel mooi de tijd om alle recepten die ik het afgelopen jaar uit boekjes van de supermarkten heb geknipt te ordenen en door te spitten.
Natuurlijk had ik zo zonder internet en tv ook alle tijd om uitgebreid te koken. Dus ik heb mijn geordende recepten gebruikt om een aantal nieuwe recepten te creëren. Dit is de eerste: broodje pulled chicken met truffelmayonaise. Of zoals Marten het zegt, broodje kip.
De truc bij pulled chicken (en eigenlijk bij alle pulled gerechten) is de lange oventijd op lage temperatuur. Voor mij was dat ook direct de moeilijkste uitdaging. Ik heb namelijk een gasoven met twee standen. Met een losse thermometer meet ik de temperatuur van de oven, maar het vinden van de juiste stand om de goede temperatuur te behouden is een echte kunst.
Ga je dit recept proberen? Bereid jezelf er dan op voor dat je voortaan sinaasappel en kip met elkaar gaat associëren. Doordat de hele sinaasappel mee de oven in gaat verspreidt de geur van sinaasappel zich lekker door heel het huis. Hierdoor kreeg ik de afgelopen week de hele tijd zin in een lekker broodje pulled chicken als ik sinaasappelen rook. Maar dat is niet de ergste straf, want het recept is gewoon ook heel lekker! De sinaasappel geeft een geweldige geur en smaak. Maar, het echte steringrediënt is toch wel de truffelmayonaise. Daar kan ik nooit genoeg van krijgen.
TIP: Als je alleen de pulled chicken maakt is dat heerlijk voor bij het kerstdiner!
Broodje pulled chicken met truffelmayonaise
Ingrediënten:
- 1100 g kippenbouten
- 4 el olijfolie
- 1 el oregano
- zout en peper
- 1 sinaasappel
- 100 ml droge witte wijn
- 4 ciabatta broodjes
- 1 tl worcestersaus
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 110℃.
- Was de sinaasappel en rasp de schil boven een kommetje.
- Voeg de olijfolie, oregano en een snufje zout en peper toe aan de sinaasappelrasp. Meng het goed door elkaar.
- Leg de kippenbouten in een ovenschaal en smeer ze goed in met het olijfolie mengsel.
- Snijd de sinaasappelen nog in partjes en leg deze bij de kip in de ovenschaal.
- Voeg de witte wijn en worcestersaus toe.
- Dek de ovenschaal af met aluminium.
- Zet de kip drie uur in de oven.
- Pluk de kip van de kippenbouten met twee vorken of een tang.
- Bestrijk de ciabattas met een flinke laag truffelmayonaise en een lekkere hoeveelheid warme pulled chicken.
Geïnspireerd door: Jumbo’s Pulled Chicken
Wat doe je met het kommetje sinaasappelrasp? Gooi je dat over de kip, of er omheen of zet je het kommetje bij de kip? Dat kan ik niet uit het recept halen
Hoi Gerrie,
Bij stap 2 rasp je inderdaad de sinaasappel. Bij stap 3 doe je vervolgens de olijfolie, oregano, zout en peper in datzelfde schaaltje. Succes!
Groetjes,
Kaylee
vraagje, meng je de geplozen kip ook nog door het vocht recedu wat onder in de ovenschaal achterblijft na de 3 uur in de over?
Hoi Ad,
Dat ligt eraan hoeveel sinaasappelsmaak je in je broodje wil. Dat kan zeker en doen wij af en toe ook, het ligt eraan hoeveel sinaasappelsmaak je wil.
Laat ons zeker weten hoe het is bevallen als je dit eenmaal geprobeerd hebt!