Fish and Chips

HAPJE, HOOFDGERECHT, LUNCH, LACTOSEVRIJ

 

Zoals ik al eerder vertelde hou ik van vis. Ik eet zeker één keer in de week tonijn, minstens één keer in de maand sushi met zalm en at altijd als we in Zeeland waren tong of schol waar ik het maar kon vinden. Als het op de menukaart stond, dan lag het even later op mijn bord.

Ook toen ik met Kaylee naar London ben geweest was de hoogste prioriteit op mijn lijstje Fish and Chips eten in een pub. Dat was op de laatste dag gelukt. In London serveren ze het met zout en azijn in plaats van citroen en ravigote saus. Wat een heerlijke variant is, en zeker de moeite waard om te proeven.

Nu ben ik een startende ZZP’er en liggen mijn prioriteiten ergens anders dan op vakantie gaan of uit eten. De focus is namelijk deze show on the road krijgen en al mijn tijd en geld gaat daarom daarheen. Dus nu moet ik de vis zelf maken. En net als de KFC strips van Kaylee ligt dit recept right up my alley! Het is namelijk makkelijk te maken en smaakt altijd lekker. Uiteindelijk smaakt het toch net iets lekkerder omdat je het zelf hebt gemaakt. En – anders dan wanneer je uit eten gaat – je kunt makkelijk je steentje bijdragen aan de duurzaamheid van vis door alleen vis te kopen die MSC gecertificeerd is.

Schol is een ontzettend makkelijke vis om te bereiden. Bakken in de pan of oven met een beetje peper en zout en je hebt al een heerlijke basis voor je hoofdgerecht. Maar het is ook een perfecte vis om te gebruiken voor Fish and Chips.

Tip: Dit recept, maar eigenlijk elk recept met schol is het lekkerst in mei t/m september. Dan is de vis het dikst en smaakt hij ook nog eens het lekkerst!

fish_and_chips_pinterest

Fish and Chips

 • Opdieningen: hoofdgerecht - 2 personen, hapje - 4 personen
 • Afdrukken

Ingrediënten:

 • 2 scholfilets
 • 125 g (spelt)bloem
 • 150 ml lagerbier
 • 3 tl bakpoeder
 • 500 g aardappelen
 • Hoofdgerecht: 400 g erwtjes
 • 1 citroen
 • zeezout
 • kookzout (dit mag ook zeezout zijn)
 • peper
 • ravigote saus
 • zonnebloemolie (voor de frituur)

Bereiding:

 1. Giet de zonnebloemolie in je frituurpan of een gietijzeren pan en breng deze op temperatuur tot 190℃.
 2. Dep de scholfilets af zodat het ergste vocht verwijderd is, snijd ze in de lengte doormidden (bij de graat) en bestrooi met zout en peper om nog meer vocht te verwijderen.
 3. Klop 100 g bloem, 150 ml bier en 3 tl bakpoeder door elkaar totdat het een glad geheel is.
 4. Bestuif de filets aan beide kanten met een klein beetje extra bloem.
 5. Pak de filet aan het smalste uiteinde, dip deze in het beslag en laat al het beslag dat te veel is eraf druipen. Plaats de filet meteen rustig in de olie zodat het niet spettert.
 6. Afhankelijk van de grootte van je pan kun je bepalen hoeveel filets er tegelijk in passen. Ze mogen elkaar niet aanraken.
 7. Laat de filet ongeveer 4 minuten frituren. Draai deze zo nodig halverwege om zodat beide kanten even mooi gefrituurd worden. Haal de filet eruit als het beslag er gouden en krokant uitziet. Zet de frituur nog niet uit!
 8. Vul een pan met water, voeg zout toe en verhit.
 9. Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes van 1×1 cm.
 10. Wanneer het water kookt, doe de frietjes in de pan en kook 5 minuten.
 11. Giet de friet af in een vergiet en laat staan totdat ze helemaal droog zijn.
 12. Hoofdgerecht: Vul de pan opnieuw met water, voeg zout toe en verhit.
 13. Hoofdgerecht: Wanneer het water kookt, doe de erwtjes in de pan en kook 8 minuten.
 14. Frituur ondertussen de frietjes in de olie waar de vis in gefrituurd is, totdat ze goud van kleur en krokant zijn.
 15. Plaats de vis op een bakplaat (met bakpapier) en bak ze nog even door in de oven op 180℃. Deze hoeft niet voorverwarmd te worden, want dit is puur om ervoor te zorgen dat alles tegelijk klaar en heet is.
 16. Wanneer de friet klaar is haal je ze van het vuur en lek ze uit op keukenpapier. Strooi er zeezout overheen. Giet de erwtjes af en haal de vis uit de oven.
 17. Snijd de citroen in partjes en serveer samen met de ravigote saus bij de vis.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.