bijgerecht, hoofdgerecht, lunch, glutenvrij, koolhydraatarm, lactosevrij, snel, vegetarisch
Ondanks dat ik zo’n enorme voorliefde voor (gerookte) zalm heb, zag ik laatst dat ik nog maar één recept met zalm erin heb gepost! Dat kan natuurlijk niet, dus ik ben gaan kijken wat ik allemaal voor lekkere dingen met zalm kan maken. Toen ik de combinatie met avocado zag, was de keuze snel gemaakt. Mijn liefde voor avocado is al wel wat duidelijker naar boven aan het komen bij mijn recepten. Echter zijn dit allemaal Mexicaanse recepten waar de avocado de basis is voor guacamole!
Dit keer koos ik om meer richting de Aziatische keuken te gaan. En dan kom je al snel uit bij, je raadt het al… Sushi! Oooh wat hou ik van sushi! Niet alleen zalm, maar ook tonijn, een wat pittigere variant, edamame.. O my god edamame! En dan heb je die gegrilde stukken vlees en vis! Je kunt bijna niet verkeerd kiezen in een goed sushi restaurant!

de beste gerookte zalm voor het lekkerste resultaat

snijd de avocado in blokjes en schep ze eruit met een lepel

beetje mayo erbij, et voila!
Maar wacht, ik dwaal af! Zalm dus. En avocado. En lekkere romige mayo, verse citroensap en chilipeper voor de spice. Dit zijn eigenlijk alle ingrediënten voor dit recept. Het is dus gruwelijk makkelijk om te maken en staat snel op tafel. Beetje mengen, snijden en husselen en klaar.
Voor mij is het perfect als licht gerecht voor het avondeten voor het sporten, of op een hete zomerdag. Echter is dat niet voldoende voor iedereen, dus mocht je het iets machtiger willen, eet er dan wat lekker bourgondisch brood bij van de bakker(afdeling van je lokale supermarkt)!
Hoe voorkom je dat je alle ingrediënten niet al opgepeuzeld hebt voordat je gerecht af is?
Er is vaak alleen één probleem. Ik vind de ingrediënten zo lekker dat tijdens het maken de helft van de zalm en de avocado al op is voordat het af is! Daarom heb ik een leuk handigheidje toegevoegd die het ook nog eens lekkerder laat smaken omdat de smaken de tijd hebben om te infusen en elkaar te versterken!
Nou, hier komt het ingenieuze geheim. Ok wacht even… Wait for it… Waaiit foorrr iiitttt….!!!! Maak alles wanneer je net hebt ontbeten of geluncht en zet het in de koelkast! 2 vliegen in 1 klap zeg ik je! En minder (vaak) opruimen! Alleen de avocado net voordat je gaat eten nog even snijden en toevoegen. Ok, wait no longer en scroll naar beneden voor dit lekkere recept.
Gerookte zalm & avocadosalade
Ingrediënten:
- 3 el mayonaise
- citroensap van 1/4 citroen (trust me, the real deal is waayy better!)
- peper (3x malen)
- chilipeper naar smaak
- 100 g gerookte zalm
- 2 rijpe avocado’s
Bereiding:
- Roer de mayonaise, citroensap, peper en chilipeper door elkaar in een schaal.
- Snijd de gerooke zalm in stukjes en voeg toe. Lekker mengen.
- Proef of de mix kruidig genoeg is, en voeg anders evt nog peper of chilipeper toe.
- Koel voor een paar uur om de smaken goed te laten mengen.
- Snijd de avocado’s door midden, haal de pit eruit en snijd ze op in blokjes. Schep de stukjes er met een lepel uit.
- Schep de stukjes door de mix en voeg nog een beetje zout toe.
- Niet voldoende? Serveer het met of op een lekker bourgondisch brood van de bakker!
Geïnspireerd door: Willow Bird Baking