HOOFDGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ
Ik zal het maar meteen toegeven, eigenlijk ben ik wel een beetje hypocriet. Ik hou echt totaal niet van rijst. Maar dan ook echt totaaal niet! En toch post ik vandaag een recept met rijst erin. Daarnaast zijn twee van mijn lievelingsgerechten Risotto en sushi (niet door elkaar hoor)… Hypocriet, zeg je? I told you.
Laat ik nog een stapje verder gaan en je vertellen dat ik vroeger af en toe nachtmerries had over rijst. Mijn mond zat dan vol met harde, droge korrels rijst die ik niet door kon slikken waardoor ik er bijna in stikte. Geen zorgen, ik begrijp het volkomen als je denkt: “Van wat voor een gekke chick leer ik nou al die recepten?” Ik denk dat ik ooit een rijst-trauma heb opgelopen. Ach ja, iedereen heeft wel iets, toch? …toch???
Maar goed, dit gerecht vind ik dus wel lekker. En dat komt door het volgende. Allereerst hou ik heel veel van noten en typisch Mexicaanse ingrediënten (de combi gehakt, paprika, mais & tomaten). Daarnaast wordt de rijst samen met de andere ingrediënten in de oven gebakken waardoor het vocht en de smaken van die ingrediënten de kans krijgen om de smaak van de rijst te verrijken. En daar linkt mijn tip voor vandaag meteen aan.
Tip: Is er iets wat je kids (of je vriend of andere huisgenoten) niet lusten? Probeer het ze dan te geven op allerlei verschillende manieren. Lusten ze bijvoorbeeld geen wortels? Start met een plakje zelfgemaakte worteltaart en vertel ze niet dat de wortel erin zit. Mix het later in kleine stukjes in je pastasaus en vergroot de hoeveelheid langzaam. Zo raken ze gewend aan de structuur en smaak zonder dat je ze overtuigt met: “Hey, daar zit wortel in, blijkbaar lust je het wel.” Hierdoor laat je ze namelijk verward achter, en kan het zijn dat ze hun standpunt van het niet lusten van wortels willen versterken door ook dat ‘lekkere gerecht met worteltjes’ ook niet meer te eten. Zo werkte het bij mij in ieder geval.
Gevulde Paprika
Ingrediënten:
- 2 grote rode paprika’s (van de markt) of 3 van de supermarkt
- 1/2 ui
- 1/2 teen knoflook
- 2 el olijfolie
- 500 g rundergehakt
- 150 g notenrijst
- 100 g maiskorrels (blikje)
- +/- 400 g tomatenblokjes
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl paprikapoeder
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd de paprika’s in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Leg de helften met de open kant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Snipper de ui. Snijd de knoflook fijn.
- Verhit 1 el olie in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Voeg de knoflook toe en fruit 1 min. mee. Voeg de gehakt toe en bak in ca. 3 min. gaar en rul.
- Voeg de rijst, de uitgelekte mais en tomatenblokjes toe en breng op smaak met de kruiden.
- Vul de paprika’s met het mengsel en besprenkel met de rest van de olie. Bak in ca. 25 min. zacht en gaar.
- Als je vulling over hebt: besprenkel met een beetje extra olie en hou het met een deksel op de pan warm op een laag vuurtje. Wanneer je de paprika’s op de borden hebt geplaatst verdeel je de overige vulling ook over de borden.
Tip: Serveer met een handje nacho’s en sweet chili saus.
Geïnspireerd door: Allerhande