Japanse edamame salade met cranberries

bijgerecht, lunch, kerstmis, budget, glutenvrij, snel, vegetarisch

Ik kan me de eerste keer dat ik sojabonen at nog goed herinneren. Ik ging voor ons afstudeerfeestje met mijn klas naar Shinzo sushi lounge grill in Tilburg. Ook wel het beste sushirestaurant in Tilburg genoemd (door een reviewer op Google hoor! Ik ben zelf alleen bij deze geweest, dus heb geen vergelijkingsmateriaal.)

Mezelf kennende eet ik in een sushi restaurant vooral vis en vlees (en rijst natuurlijk), maar de groenten die weten mijn bord eigenlijk nooit te bereiken. Mijn klasgenootje bestelde echter elke ronde Edamame. En hoewel het er voor mijn gevoel uitzag als al die andere boontjes waar ik totaal geen fan van was (ik had nog nooit bonen gehad die ik wel lekker vond), was ik zo geïntrigeerd door haar! Ze vroeg me of ik wilde proeven (ze had er toch meer dan genoeg) en leerde me hoe ik het moest eten. Je dipt de boon eventueel in de sojasaus, zet de boon aan je mond, en drukt met je vingers (of lippen) de boon uit de schil je mond in.
En je raadt het vast al. Wat vond ik het lekker! Vanaf dat moment is de edamame, ook wel sojaboon één van mijn favoriete bonen, die ik regelmatig zo even afkook als tussendoortje. Ik gebruik het in mijn “deconstructed sushi bowl”, of sinds kort in dit nieuwe recept.

Kerstmis

Soms vind je zo’n recept op Pinterest, wat ontzettend makkelijk is en ook nog eens heerlijk om te maken. Het is één van mijn favoriete recepten omdat het qua kleuren zo gezellig is. Daarnaast bestaat het eigenlijk maar uit 3, redelijk goedkope ingrediënten die ook nog eens lang houdbaar zijn (voor gebruik dan wel he, eenmaal verwerkt in dit recept is het beperkter houdbaar).

Daarnaast zijn cranberry’s een typisch ingrediënt bij de Amerikaanse kerstmis. Ze worden overal in gebruikt. En ondanks dat je van de Japanse sojabonen gebruikmaakt, valt dit recept helemaal niet buiten de boot op jouw kersttafel. Sterker nog, dankzij de cranberry’s en fetakaas, vergeet je dat het van origine Japans is! Dit kerstrecept is dan ook een aanrader voor iedereen die haast heeft, maar toch iets speciaals op tafel wil zetten.

In essentie gooi je de ingrediënten bij elkaar, meng je ze en zorg je ervoor dat alles goed koud is. Het is gezond, smaakt lekker en perfect voor met de feestdagen! Ook wanneer je je eiwitten goed wil aanvullen is dit edamame/sojabonen recept ideaal.

Recept

Japanse salade met cranberries

Ingrediënten:

  • 300 gram (bevroren) edamame/ sojabonen
  • 300 gram gedroogde cranberry’s
  • 150 gram gekruimelde fetakaas
  • 1 el extra virgin olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Ontdooi de bonen als je bevroren edamame hebt gekozen en zorg ervoor dat ze volledig afgekoeld zijn
  2. Doe de edamame en cranberry’s in een schaal, samen met de olijfolie, peper en een beetje zout
  3. Roer de gekruimelde feta kaas er rustig doorheen
  4. Bewaar in de koelkast totdat het klaar is om te serveren

Inspired by: Edamame, cranberry, & feta salad

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.