kippenpotje

Kippenpotje

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, BUDGET

 

De laatste tijd ben ik me steeds bewuster van het eten dat ik nog in mijn kasten en koelkast heb liggen. Ik gooi vrijwel nooit echt iets weg, onze restjes gaan eigenlijk altijd naar de kippen. Maar, ik kan wel zeggen dat die kippen niet veel te klagen hebben.

Toen Arantja en Marten samen werkten aan een videoclip over voedselverspilling, besloot ik dit als inspiratie voor mijn volgende gerecht te gebruiken. Ik ben mijn kasten door gaan spitten om te kijken wat ik kon gebruiken voor het creëren van een nieuw recept. Daar vond ik onder andere uien, aardappels en piccalilly. Na een klein zoektochtje besloot ik dit kippenpotje te maken.

SunCity II – Have A Good Day from Arantja Rosalina on Vimeo.

Ik heb geloof ik nog nooit zo malse kip gemaakt. De kip smolt zowat van het bot af. Oh zo heerlijk! Hierbij moet ik eerlijk zeggen dat het een klein beetje een gelukstreffer was. Maar dat moet je maar niet doorvertellen ;). Zoals altijd kook ik heel veel  op gevoel. Ik geloof dat dit een beetje in de familie zit. Soms pakt dat niet zo goed uit en soms heb ik een Eureka! momentje. Deze keer was het laatste het geval.

Dit recept is het perfecte recept voor een winterse dag, waarop je gewoon een lekker en stevig diner wilt eten. Het is eigenlijk gewoon een licht Caribische variatie op het oer Hollandse aardappels, vlees en groenten.

kippenpotje recept

Kippenpotje

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 2 paprika’s (rood en geel)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 winterpenen
  • 2 bouillonblokjes
  • 8 kipdrumsticks
  • 1 el piccalilly
  • 250 g pruimen
  • 70 tomatenpuree
  • 1 ½ el sojasaus
  • 800 g aardappels
  • 2 laurierbladeren
  • nootmuskaat
  • chilipoeder

Bereiding:

  1. Versnipper de ui. Snijd de paprika en de winterpenen in blokjes. Hak de knoflook in stukjes.
  2. Bak deze groenten in een ruime stoofpan totdat de ui glazig is.
  3. Snijd de pruimen klein. Voeg vervolgens de pruimen, bouillonblokjes, tomatenpuree, piccalilly, sojasaus en kip toe aan de pan. Meng het geheel door elkaar.
  4. Vul de pan met water totdat de bovenste laag van het eten voor de helft onder water staat.
  5. Voeg de laurierbladeren toe.
  6. Breng de pan bijna aan de kook en laat het geheel vervolgens sudderen op laag vuur. Doe daarbij de deksel terug op de pan. Vanaf hier moet de pan nog 45 minuten sudderen.
  7. Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze door midden. Voeg ze meteen toe aan de pan.
  8. Breng vervolgens het geheel nog op smaak met een aantal snufjes nootmuskaat en chilipoeder.
  9. 45 Minuten na stap 6 kunnen jullie lekker aan tafel!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.