kokada op kokosschil

Kokada

HAPJE, NAGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

Heb je weleens iets gegeten wat een pure herinnering is van thuis, van vroeger? Voor mij is één van die dingen ‘Kokada’; felgekleurde, mierzoete, tropische kokos rotsjes… jumm!

Als je dan die herinnering probeert te recreëren is het bijna nooit hetzelfde als je je herinnert. Bij mij was er een andere kink in de kabel, mijn omgeving (werk, vriendinnen, familie…) kan je alles vertellen over de ruzie afgelopen weken die ik had met de kokada’s… Ook superkoks (That’s me…) hebben soms moeite met een recept, de kokada’s zijn verbrand, werden niet hard… en uiteindelijk is het gelukt!!! Met alle bloed, zweet, tranen, en ook genoeg liefde, smaakten ze natuurlijk extra lekker!

kokada

mini-kokadaHet voordeel is dat ik je nu dus wel precies kan vertellen wat je moet doen, en het geheim zit in de precisie. Kokada bestaat eigenlijk uit 2 belangrijke ingrediënten: kokos en suiker, door de kokos op te lossen, een siroop te maken en met de kokos af te laten koelen gaat deze weer kristalliseren, en word daardoor weer hard. Het is handig om een thermometer te hebben voor dit proces, maar je kan ook zien aan je pan of de suiker ver genoeg is doorgekookt, dan gaat het namelijk
kristalliseren (korrelige laag aan de zijkant van je pan). Zodra dat gebeurt moet je snel werken en meteen je mengsel van het vuur halen en je koekjes maken. En als ze mislukken, niet getreurd, je
kan alles weer terug in de pan doen enmini-tasting door laten koken (eventueel met wat extra siroop) totdat het wel hard wordt!

Het is even werk, kokos raspen, siroop maken en kokos inkoken, maar ik beloof je, ik heb alleen maar goede reacties gehad! Zelfs mensen die niet zo van zoet houden waren verkocht… En mocht je niet genoeg tijd hebben, wie weet staan we binnenkort weer op een markt!

kokada_pinterest

Kokada

 • Opdieningen: 10-12
 • Afdrukken

Ingrediënten:

 • 2 bruine kokosnoten (hard vruchtvlees)
 • 500 ml water
 • 900 gram witte suiker
 • schil van 1 limoen
 • optioneel: kleurstoffen
 • Bakpapier
 • Thermometer

Bereiding:

 1. Boor met een kurkentrekker de ‘ogen’ van de kokosnoot en geef een tik op de kop met een hamer, hierdoor komt de schil los.
 2. Rasp de kokosnoten
 3. Schil de citroen en doe de (hele) schil in het water
 4. Kook de suiker in het water tot een siroop (afhankelijk van je pan ongv 30 minuten), blijf goed opletten dat je suiker niet verbrand.
 5. Voeg de geraspte kokos toe en kook het geheel door op ongv 100 C
 6. Blijf roeren tot de brij dikker wordt en tot je de suiker ziet kristalliseren een de rand van je pan
 7. Haal de limoenschil eruit en voeg kleurstof toe
 8. Schep koekjes op bakpapier en laat ze afkoelen totdat ze hard zijn (duurt een paar minuutjes)
 9. Serveer in een kokosschil, of maak heel veel mini’s in kleine cupcake vormpjes!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.