Gezonde lunch of lekker hapje

Komkommerboot met Tonijn

LUNCH, BUDGET, GLUTENVRIJ, koolhydraatarm, LACTOSEVRIJ, SNEL

Toen een grote supermarktketen met een nieuwe actie kwam, namelijk het sparen en groeien van moestuintjes, was ik er als de kippen bij! Dit was namelijk mijn kans om eens te kijken of ik planten in leven kon houden.

Het is namelijk het geval dat ik tot mijn 25e levensjaar nooit een plant in huis heb gehad. Ik raakte altijd alles kwijt en mijn spullen gingen snel stuk, dus ik kan me voorstellen dat mijn familie en vrienden nou niet stonden te popelen om me een plantje cadeau te geven wat 2 weken later misschien alweer in de prullenbak was beland.

Ik moet toegeven dat het moestuintje geen groot succes was. Hoewel de verschillende soorten sla binnen no-time volgroeid waren, leidde de rest maar een zielig leventje. Maar ik heb er veel van geleerd en heb 2 kruidenplantjes gekocht die ik ook daadwerkelijk veel gebruik: munt en basilicum. Het zijn ideale planten voor een starter: ik heb ze leren groeien
en stekken, en doe dat nu regelmatig (want blijk er nooit genoeg van te kunnen hebben) en gebruik ze nu echt voor van alles.

Het enige moestuin-plantje dat wel heeft overleefd is de dille. Ik gebruik deze in onderstaand recept en moet zeggen dat het wel echt lekkerder is dan dille uit een potje.

Tip: Heb je geen tuin of een klein budget? Start een mini-moestuin op de vensterbank. Koop de zaadjes (of plantjes) bij een biologische boer of winkel voor een hogere kwaliteit en zodat je weet wat er is gebruikt aan bestrijdingsmiddelen.

Komkommerboot met tonijn

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 1 blikje tonijnstukken in zonnebloemolie uitlekgewicht 130g, uitgelekt *
  • 4 grote eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel zwarte peper
  • dille voor garnering
  • zout naar wens

* liever nóg iets gezonder? vervang voor tonijn in water

Bereiding:

  1. Snijd de topjes van de komkommer eraf, snij de komkommer twee keer door midden en schep de zaadlijsten er met een theelepel uit.* Knijp zo veel mogelijk vocht uit de zaadlijsten en snijd het in kleine stukjes.
  2. img_1230-e1439192810468Mix de uitgelekte tonijn, de opgesneden komkommer, de mayo en peper met elkaar en voeg eventueel naar smaak meer peper, mayo of zout toe.
  3. Vul de stukken komkommer met de tonijnsalade, en garneer met dille.

*Als je dit gerecht als hapje wil bereiden, snij je de komkommer in ongeveer 2cm dikke plakken en schep je ongeveer de helft van de zaadlijsten eruit met een theelepel.

komkommerboot-met-tonijn-e1439192763116

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.