Hoofdgerecht, Vegetarisch, Budget, Lactosevrij
Af en toe kijk ik naar een tv programma van Gordon Ramsay. Ik geloof dat het ‘Kitchen Nightmares’ heet. Aan de vierkante afmeting van het beeld zie je in ieder geval dat het al een goed oud programma is. Maar het was volgens mij zo’n succes dat het weer op tv is. Wat mij vooral opvalt aan de afleveringen is dat hij negen van de tien keer een Italiaans restaurant uit de brand moest helpen. Pasta (en andere Italiaanse gerechten) is blijkbaar een echte crowdpleaser. Daarom vond ik het tijd om ook een pasta gerecht te maken. Vandaar deze pasta met gemengde paddestoelen.
In één van de afleveringen zei Ramsay trouwens dat het lekkerste eten uit kleine keukens komt. Hear, hear Gordon! Ik put overigens best veel inspiratie uit tv. Dit recept is dan ook geïnspireerd door het pastagerecht uit de film Chef. Al een hele tijd geleden heb ik een testversie gemaakt.
Wat ik leuk vind aan dit recept is dat het vegetarisch is. Ik maak zelden vegetarische gerechten. Het zit simpelweg in mijn gedachten ingebakken dat een gerecht altijd vlees of vis bevat. Maar ik kan je eerlijk zeggen: je mist het echt niet. Dus als je zelf ook eigenlijk altijd met vlees of vis kookt, wil ik je toch eens uitdagen om dit recept te proberen. De knoflook in combinatie met de sweet chili geeft de tagliatelle een klein scherp randje. Maar dat is heel erg subtiel.
Deze keer heb ik niet alleen het recept gemaakt, maar heb ik ook een video voor je. Gefilmd met mijn nieuwe action camera die helaas een wat mindere kwaliteit heeft dan ik had gehoopt. Helemaal in de stijl van die oude Kitchen Nightmare afleveringen!
Tip: Was je pan met olie na het eten niet meteen af. Bewaar het juist een nachtje in de koelkast. Als je de volgende ochtend in dezelfde pan een lekker eitje bakt met de overgebleven paddestoelen, heb je ook nog eens een heel goed ontbijt! Voilá twee lekkere maaltijden in één klap.
Pasta met Gemengde Paddestoelen (Pasta ai Funghi)
Ingrediënten:
- 7 nestjes tagliatelle
- 10 teentjes knoflook
- een handje peterselie
- 100g gemengde paddestoelen
- 100 ml olijfolie
- 2 el sweet chilli kruiden (voorbeeld)
- 4 tl Parmezaanse kaas
- zout
- zwarte peper
- 1/2 limoen
Bereiding:
- Snijd de knoflook in dunne plakjes, snijd de peterselie fijn en snijd de paddestoelen in stukken.
- Kook de tagliatelle in ongeveer 8 minuten al dente.
- Doe 75 ml olijfolie in een pan en zet de pan op middelhoog vuur.
- Bak de knoflook in de olie totdat ze licht goud kleuren.
- Voeg vervolgens de paddestoelen toe en bak deze nog ongeveer twee minuten mee.
- Voeg de sweet chili en de laatste 25 ml olie toe.
- Aan de olie voeg je vervolgens naar smaak de zwarte peper en zout toe.
- Schep de tagliatelle door de olie. Dit mag je nog even goed door scheppen zodat de olie goed verspreid is.
- Schep vervolgens de pasta op de borden en strooi de peterselie en Parmezaanse kaas er overheen.
- Knijp als laatste boven elk bord een kwart limoen uit.
Geïnspireerd door: Pasta Aglio e Olio