pastechi tuna

Pastechi di Karni

HAPJE, BUDGET, GLUTENVRIJ

De eerste keer dat ik pastechi at kan ik me niet meer herinneren. Volgens Arantja wilden we toen we vroeger klein waren op vakantie elke dag wel pastechi halen bij het kraampje in Willemstad. Ook dat kan ik me niet meer herinneren. Ik kan er wel uit afleiden dat het hartige hapje al jaren deel is van mijn leven en eigenlijk niet alleen van het mijne. Op feestjes werd het ook standaard gemaakt door tantes. Binnen no time was het dan op en eigenlijk gaat dat nog steeds zo.

Toen ik een jaar of 13/14 was heb ik het voor de eerste keer zelf gemaakt. Een groot succes was het niet, het smaakte toch echt wel heel anders dan de pastechi waar ik zo gek op was. Deze smaakten namelijk een beetje naar friet. Ja, je leest het goed: friet. Door deze bijzondere smaak leerde ik meteen een belangrijke les: verschoon regelmatig je frituur. Wij bakten vroeger namelijk alleen frietjes in de frituur. De olie die er in zat had ondertussen deze smaak over genomen. Sinds toen heb ik jaren geen pastechi meer gemaakt.

xIMG_3223

Ik speel een beetje vals. Ik heb een handig apparaatje waardoor het pastechi maken een stuk makkelijker gaat!

Totdat ik een tijd terug de Antilliaanse keuken verder begon te ontdekken. Ondertussen wist ik dat de olie een belangrijke factor was in het gerecht. Een tijd lang mochten er daarom alleen maar Johny Cakes en Pastechi van mij gefrituurd worden in de friteuse. Ondertussen ben ik daar weer wat ruimdenkender in, een aparte frituur voor elk hapje is namelijk toch een beetje overdreven.

Mijn motivatie om pastechi te maken werd enorm vergroot toen ik ze een keertje op Thuisafgehaald had gezet. Een dappere Eindhovenaar durfde het aan om ze te komen ophalen. Sinds toen heb ik er een hele leuke en vaste klant bij. Hij komt regelmatig op zijn fiets een nieuwe batch halen. Mocht je het wel erg veel werk vinden om ze zelf te maken, dan heb ik de perfecte oplossing. Bij ‘Menukaart’ kun je ze namelijk gewoon bestellen! Dan kom ik ze zelfs bij je langs brengen (mits je in Eindhoven woont). [Update: helaas zijn ze niet meer te bestellen]

Maar eigenlijk moet je ze natuurlijk zelf maken! Maak er vooral te veel, want het zijn hele lekkere hapjes om (ongebakken) in de vriezer te hebben liggen. Goed voor onverwacht bezoek of voor als je eens een keer iets anders wilt lunchen of snacken. Van het formaat kun je afwijken. In dit recept lees je hoe je grote pastechi kunt maken, maar voor een feestje zijn kleine ook heel erg leuk! Bij de launch hebben we bijvoorbeeld kleintjes gemaakt.

Pastechi di karni

Pastechi di Karni

Ingrediënten:

Deeg:

  • 600 g bloem + extra bloem voor bestuiven aanrecht/deegroller
  • 200 ml water
  • 16 g bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 el suiker
  • 2 el olie
  • 2 snufjes zout

Vulling:

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 3 el piccalilly
  • 100 g rozijnen

Bereiding:

  1. Voeg de ingrediënten voor het deeg samen in een kom, behalve het water en 100g bloem.  Meng het geheel met een mixer met deeghaken door elkaar en voeg beetje bij beetje steeds meer water toe.
  2. Als het deeg iets vaster begint te worden stop je met mixen en voeg je de laatste 100g bloem toe. Kneed het deeg vervolgens met je handen verder tot een mooie bol.
  3. Zet het deeg afgedekt in de koelkast.
  4. Snipper de ui en snijd de paprika klein. Bak deze groente kort in de pan totdat de ui gefruit is.
  5. Bak nu ook het gehakt gaar.
  6. Zet het vuur uit en voeg de groente en alle overige ingrediënten toe aan het gehakt.
  7. Meng alles even goed door elkaar.
  8. Haal al het vocht uit de vulling met behulp van een zeef.
  9. Bestuif je aanrecht en de deegroller (toen ik nog geen deegroller had gebruikte ik een schone wijnfles en dat werkt ook prima). Rol het deeg uit en maak het zo plat mogelijk.
  10. Maak ronde vormen in het deeg met een diameter van ongeveer 15 cm.
  11. Leg twee ruime eetlepels van de vulling in het midden van het deeg. Bestrijk de randjes met een beetje water en klap het deeg dubbel.
  12. Druk de randjes aan met een vork. Als er vocht onderuit komt dan zit er te veel vulling in de pastechi.
  13. Doe de pastechi op de kop in de frituur. Frituur op 180 graden totdat deze goudbruin ziet. Zorg dat alle kanten even goed gefrituurd zijn, dus draai zo nodig om.
  14. Laat de pastechi even goed uitlekken en serveer ze lekker warm.

Wil jij ook zo’n handige pastechimaker? Die kun je gewoon kopen 🙂

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.