Perencake

Perencake

NAGERECHT, BUDGET, VEGETARISCH

 

Eén van mijn hobby’s is het kijken van documentaires. Ik vind het leuk om op een ontspannen manier toch weer nieuwe dingen over de wereld te leren. Zo keek ik afgelopen weekend de documentaire Taste the waste. Deze documentaire heeft me ongelooflijk aan het denken gezet.

Wat me het meest is bijgebleven is dat we dagelijks belachelijk veel goed en lekker eten weggooien. Eten wordt bijvoorbeeld weg gegooid omdat het niet mooi genoeg is of niet de juiste vorm heeft. Je weet het eigenlijk wel, maar soms heb je toch nog even dat beeld nodig om het ook echt te beseffen. Dat besef werd bij mij steeds sterker gedurende de film. Voor mij was het dan ook de reden om bij ons thuis nog bewuster met voedsel om te gaan.

gesneden peren - perencake

Met goede moed besloten Marten en ik daarom om die dag naar de Philips Tuinen te gaan, bij ons in Eindhoven. We wisten al dat daar in de Landwinkel biologische producten worden verkocht van lokale leveranciers. Na een paar minuten rondlopen zagen we een grote doos met ongeveer 5 kilo peren. Op de doos hing een briefje met: ‘2,50 doos peren’. Lekker, dachten wij. Dus wij vroegen aan de medewerkster welke doosjes dan 2,50 waren. We zagen immers alleen de hele grote doos en ze hadden er geen andere dozen bij gezet. ‘Nee’, zei de medewerkster. ‘Het is 2,50 voor die doos peren’. Ze legde uit dat de peren kleiner dan normaal waren en dat er soms wel eens plekjes in zaten. Die kregen ze dus moeilijk verkocht, vandaar dat de prijs zo laag was.

Datgene wat we in de documentaire hadden gezien gebeurde dus ook echt, heel dicht bij huis. De doos peren hebben we daarom geadopteerd en mee naar huis genomen. En ik kan je vertellen dat er echt niets mis mee was. Ze zijn heerlijk. Maar, vijf kilo peren eet je niet zo snel op. Daarom heb ik de peren gebruikt als inspiratie voor nieuwe recepten. De eerste die ik maakte was: de perencake. Niet zomaar een perencake, maar een perencake van afgekeurde peertjes.

Perencake recept

Perencake

 • Opdieningen: 1 cake
 • Afdrukken

Ingrediënten:

 • 400 g peren
 • 250 g bloem
 • 1 zakje bakpoeder
 • 100 ml melk
 • 150 g witte basterdsuiker
 • 2 eieren

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Snijd de peren in kleine stukjes. Pureer deze in de blender.
 3. Meng de bloem, het bakpoeder, de melk de eieren en de witte basterdsuiker door elkaar. Voeg de eieren hier aan toe. Meng het geheel voor tenminste tien minuten op een hoge stand. Dit zorgt ervoor dat de cake wat luchtiger wordt.
 4. Schep de gepureerde peren door het beslag.
 5. Vet een cakevorm in en vul de vorm met het cakebeslag.
 6. Plaats de cake in het midden van de voorverwarmde oven (180 graden). Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.
 7. Controleer met een prikkertje of de cake gaar is voordat je hem uit de oven haalt.

 

2 gedachten over “Perencake

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.