perencompote

Perencompôte

BIJGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH

 

Vroeger was ik heel erg fan van appelmoes. Ik vond het heerlijk, zoals heel erg veel kinderen. Tegenwoordig eet ik het eigenlijk bijna nooit meer. Maar sinds een tijdje heb ik een nieuwe favoriet, namelijk: perencompôte! Heb je dat nog nooit gehad? Dan is dit recept zeker het proberen waard.

Perencompôte is eigenlijk gewoon een heel fancy woord voor de perenvariant van appelmoes. Maar met kerst mag alles natuurlijk net een tikkeltje chiquer. En aangezien dit recept een onderdeel is van ons kerstmenu gaan we voor het mooiste woord.

Mijn nieuwe favoriete moes heb ik te danken aan de Landwinkel waar ik een tijdje geleden een aantal peren heb gered. Nadat ik een perencake had gemaakt waren ze nog lang niet op. Daarom maakte ik deze heerlijke perencompôte. Hij is erg simpel te maken en past goed bij allerlei soorten vlees. Daarnaast is het ook gewoon lekker op een simpel stokbroodje.

Maar ten conclusie: wil je een beetje perencompôte met kerst? Dikke pech! Met dit recept maak je gegarandeerd veel te veel, maar dat maakt niet uit want het is lekker genoeg om de rest van de week te eten.

Een heerlijk recept voor perenmoes of perencompôte

Perencompôte

  • Opdieningen: heel veel
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 kilo peren
  • 1/2 el vanille extract
  • 75 g rietsuiker
  • 1/2 el gember
  • 1 tl koek- en speculaaskruiden
  • 250 ml water

Bereiding:

  1. Schil de peren en snijd ze in partjes.
  2. Breng 250 ml water aan de kook. Voeg hier alle andere ingrediënten aan toe. Laat het geheel ongeveer 45 minuten pruttelen.
  3. Pureer het mengsel tot een mooie perencompôte. Als het nog erg waterig is, haal het dan door de zeef of laat het nog even verder door koken.
  4. Serveer direct en lekker warm!

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.