BIJGERECHT, BUDGET, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ, VEGETARISCH
Afgelopen weekend ben ik eindelijk weer eens bij een ander restaurant dan normaal gaan eten, namelijk bij een Javaanse, in Eindhoven. Ik heb er erg van genoten omdat ik zelf uit Eindhoven kom en er binnenkort weer heen ga verhuizen, dus het is leuk om de stad te herontdekken.
Helaas voor ons had PSV net gevoetbald, dus zat elk restaurant bomvol, totdat we bij deze Javaan terecht kwamen. We waren erg blij, want we hadden ontzettende honger. Dus we zijn snel aangeschoven en hebben ongeveer alle rijsttafels van de kaart besteld! Dat was nog eens smullen!
Eeennn toen besefte ik hoe erg ik kipsaté met pindasaus heb gemist! Ik houd erg veel van kip, en maak deze de laatste jaren altijd op 2 manieren: met alleen een beetje zout, door allerlei gerechten (waaronder een variant van deze risotto) of met mijn heerlijke Amerikaanse kruiden die o.a. over deze bierkip gaan.
Maar pindasaus was ik helemaal vergeten! Ik eet ook nooit kipsaté in restaurants, omdat de pindasaus (of satésaus) in Nederland vaak op basis van koemelk wordt gemaakt en ik niet graag allemaal moeilijke vragen stel aan de obers/serveersters. Maar ik ben ook geen fan van pillen slikken. Mijn dieet heeft er namelijk ook voor gezorgd dat ik gezonder en bewuster ben gaan eten, waar ik erg blij mee ben.
Bij de Javaan heb ik echter een pindasaus met kokosmelk gegeten! Dus toen ben ik een recept gaan creëren dat volgens mij een erg mooie middenweg is tussen de Hollandse variant (met basterdsuiker, citroensap en pindakaas) en het originele, Indische recept (met sjalotjes en kokosolie). En onderstaand vind je het eindresultaat!
Tip: Voor heerlijke authentieke recepten is het enorm de moeite waard om naar je lokale toko te gaan voor bepaalde (vooral Aziatische) ingrediënten. Ze zijn vaker lactose- en tarwe-/glutenvrij, er is meer keuze in merken en veel ingrediënten zijn er goedkoper! Let wel goed op: sommige, meer gangbare ingrediënten in Nederland zijn bij de toko juist duurder!
Pindasaus
Ingrediënten:
- 1 sjalotje
- 2 tenen knoflook
- 1 tl djahé (gemberpoeder)
- 1 el kokosolie
- 1 el bruine basterdsuiker
- 4 el pindakaas met stukjes noot
- 200 ml kokosmelk
- 2 el ketjap manis*
- 1 tl gemalen komijn
- 2 tl sambal badjak (of oelek als je van pittig houdt!)
- 2 el citroensap
* Voor een glutenvrije ketjap is alleen het merk Inproba geschikt!
Bereiding:
- Snijd het sjalotje en de knoflook fijn.
- Verhit de kokosolie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook 2 min.
- Voeg de pindakaas, kokosmelk en bruine suiker toe en verwarm het al roerend tot vlak onder het kookpunt.
- Voeg al roerend de gember, suiker, ketjap, komijn, sambal en citroensap toe.
Geïnspireerd door: Pindasaus van Allerhande