Echt heel erg pittige gehaktballetjes; budget; hapjes; lactosevrij; recept

Pittige Gehaktballetjes

HAPJE, BUDGET, koolhydraatarm (als hapje!), LACTOSEVRIJ

“Je lijkt echt veel op je moeder!”

Een opmerking die je als tiener absoluut niet wil horen, maar ik in mijn twintiger jaren steeds meer ben gaan accepteren en waarderen.

Wat koken betreft is dit echter niet het geval; er is een kleine (lees: aanzienlijke) kans dat het gedrag van Kaylee en mij de belangrijkste oorzaak is van het feit dat ze absoluut niet graag meer kookt. Wij lustten vroeger namelijk helemaal niets. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder regelmatig in de keuken stond om nog snel even vissticks op te warmen, omdat we het avondeten dat al op tafel stond wederom gewoonweg niet opaten. Zelfs de pannenkoeken smaakten bij iemand anders lekkerder dan thuis.

Achteraf gezien begrijp ik dat wanneer je deze feedback op je gerechten krijgt, dat dit als een enorme belediging aanvoelt, en dat het steeds minder aantrekkelijk wordt om je uit te sloven in de keuken voor dit stelletje. En daarvoor wil ik zeggen: Sorry, mam!

Vandaag heb ik om deze reden gekozen voor een gerechtje dat iedereen kan maken en waarbij het leuk is om de kinderen erbij te betrekken.

Tip: Dit gerecht is voor verschillende gelegenheden bruikbaar: als hapje, met een zoete, rode saus op een feestje of bij een tapas-diner met vrienden of je partner. Wat je over houdt kun je de volgende dag opwarmen in een portie tomatensaus met groenten, voor over de pasta. Daarbij moet ik je wel even waarschuwen, de ervaring leert dat er eigenlijk nooit balletjes overblijven, dus wil je er de volgende dag zelf nog van genieten? Hou ze apart!

Heel Erg Pittige gehaktballetjes

  • Opdieningen: 4 als bijgerecht, 8 als hapje
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 400 g gehakt
  • 0,5 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el cayennepeper (let op: dit is echt super super pittig! als je niet zeker weet of je hiervan houdt, start dan met 2 tl cayennepeper)
  • 2 el milde paprikapoeder
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 el peper
  • 2 beschuiten
  • 1 ei
  • zout naar smaak
  • vloeibare plantaardige margarine om te bakken

Bereiding:

  1. Knijp de beschuit in een los schaaltje tot poeder, dit is je paneermeel.
  2. Plet de knoflook met een groot mes en hak deze en de ui klein.
  3. Meng de knoflook en ui met het vlees en de overige ingrediënten door het goed te kneden zoals je deeg kneed (althans, in mijn rijke fantasie kneden ambachtelijke bakkers hun deeg zo!) tot alleimg_1199-e1439192265840 ingrediënten goed verdeeld zijn en je één grote bol hebt.
  4. Maak 32 kleine gehaktballetjes. Hou voor het formaat de ruimte aan die je overhoudt als je een rondje met duim en vinger maakt door je duim op de nagel van je wijsvinger te drukken. Druk ze goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
  5. Rol de balletjes door het paneermeel.
  6. Bak de gehaktballetjes in een klein scheutje margarine op middelhoog vuur voor 5 minuten en draai regelmatig om.
  7. Draai het vuur laag en bak ze nog 25 minuten door met de deksel op de pan. Draai ze na de eerste 10 minuten om.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.