varkensrollade snijden

Rollade met Cranberry Relish

HOOFDGERECHT, GLUTENVRIJ, LACTOSEVRIJ

 

Nou jongens, dit is een bijzonder recept. Het is namelijk het eerste recept dat een samenwerking is van Kaylee en Arantja! En ik denk een erg logische samenwerking aangezien ik, Arantja, alleen recepten maak die redelijk makkelijk zijn en de oven in kunnen (de rollade), en Kaylee vaak gaat voor nieuwe ontdekkingen (cranberry relish).

IMG_4524_1

De rollade is ook weer zo’n favoriet die ik ontdekt heb in mijn studententijd. Aangezien mijn huisgenoten en ik graag koken (en uitgebreid eten) hadden we besloten om een fancy diner te maken, onze mooiste kleding aan te doen, kerstliedjes op te zetten en er een super avond van te maken. Ik zocht naar iets dat typisch kerst was, een grotere groep mensen kon voeden, en de oven in kon, zodat ik me klaar kon gaan maken voor de avond (en nog snel een kerst-playlist kon zoeken). Ondertussen is de rollade verfijnd met een aantal kruiden en is het tijd om het met jullie te delen!

Mijn verhaal (Kaylee) over de cranberry relish is een typisch Kaylee verhaal. Qua koken improviseer ik, houd ik me niet aan de regels en doe ik eigenlijk maar wat. En vaker dan niet pakt dat eigenlijk heel goed uit! Deze keer was weer niet anders. Ik had bedacht dat ik een cranberry relish wilde maken, omdat cranberry zo kerstig is. Dus, aan de hand van een bestaand recept bedacht ik een recept waarvoor ik op de markt allerlei ingrediënten kocht. Het zou de eerste keer worden dat ik dit recept zou gaan maken.

Toen we al druk bezig waren met koken, kwam ik er achter dat de saus in het originele recept een koude saus was. Ofja, volgens mij was het niet eens echt een saus eigenlijk. Dat was niet precies wat ik wilde of eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. Dus ter plekke bedacht ik een nieuw recept voor deze relish met de ingrediënten die we in huis hadden.

Tip: Dit recept is ideaal bij de Rozen Panna Cotta van Tilaï! Je zult namelijk genoeg relish overhouden.

Tip 2: Wil je een compleet kerstdiner voorschotelen? Ga naar de webshop en download ons kerst magazine met 14 recepten die de kerst onvergetelijk zullen maken!

rollade-met-cranberry

Rollade met Cranberry Relish

  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • varkensrollade (ca. 1 kg)
  • 3 tenen knoflook
  • 6 el olijfolie
  • ca. 4 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 1 appel
  • 2 navelsinaasappelen
  • 200 g cranberries
  • handje selderij
  • 100 ml bessenjenever
  • 100 ml water

Bereiding:

  1. Pers de knoflook en roer deze door de olie. Smeer de rollade hiermee in.
  2. Snijd 3 of 4 diepe inkepingen in het vlees. Steek de laurierblaadjes en de takjes tijm erin.
  3. Laat het vlees minimaal 3 uur marineren.
  4. Pel de navelsinaasappelen, schil de appel en pureer ze in de blender. Blend de cranberries mee en de selderij mee totdat het een soort smoothie is.
  5. Doe de ‘smoothie’ in een pan en voeg de water en bessenjenever toe. Kook de saus ongeveer 10 minuten op laag vuur.
  6. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  7. Verhit de olie in een pan en braad de rollade rondom bruin aan.
  8. Neem het vlees uit de pan en braad het vlees nog 40 minuten in de oven, tot het vlees gaar is.
  9. Haal de rollade uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.
  10. Verwarm de cranberrysaus in een paar minuutjes.
  11. Snijd de rollade aan tafel in plakken. Verwijder de laurierbladeren en de takjes tijm.
  12. Serveer de saus er bij.

 

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.