Rozemarijn Bolletjes

BIJGERECHT, HAPJEBUDGET, VEGETARISCH

 

Ik houd eigenlijk helemaal niet van brood. De mensen die mij kennen weten dat. Vooral niet van boterhammen… Van verse bolletjes, croissantjes en warm stokbrood houd ik daarentegen dan wel weer! Toen Arantja vertelde dat ze zelf brood wilde maken zei ik meteen dat ik ook mee wilde doen.

rozemarijn bolletjes het deeg knedenVroeger hadden we een broodmachine, en eens in de zoveel tijd maakten we dan zelf brood. Heerlijk, vooral die geur van vers gebakken brood. Ik was altijd onder de impressie dat je een broodmachine nodig hebt om lekker brood te maken. Of een speciale oven. Maar gelukkig hebben we nu al 2 verschillende recepten die je makkelijk thuis kunt maken.

rozemarijn bolletjes het deeg Mijn recept voor de rozemarijn bolletjes (met knoflook) is ook nog best simpel en snel, omdat de gist in de oven wordt geactiveerd. Eigenlijk is het een basis recept voor deeg dat je met verschillende ingrediënten kan versieren: nootjes, krenten, kruiden, noem het maar op! Dit is een hartige variant, lekker bij de brunch, lunch, pasta of lasagna! Eventueel kun je er nog een beetje boter op doen,  een tapenade of guacamole!

rozemarijn bolletjes

Rozemarijn-Bolletjes

  • Opdieningen: 16 bolletjes
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels ongezouten boter + extra voor invetten
  • 1 cup melk
  • ½ cup water
  • 4 1/4 cup zelfrijzend meel
  • 1/4 cup honing
  • 7 gram gist (1 zakje van dr Oetker)
  • 1 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • verse rozemarijn

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 C en vet je ovenschaal in met boter.
  2. Smelt 4 eetlepels boter in een pannetje en voeg de melk en het water toe. Roer en verwarm het een paar minuutjes maar laat het net niet koken.
  3. Meng dit met 4 cups van het bloem, de gist, honing en zout. Je kunt eerst met een lepel roeren en het dan kneden (5-7 minuten kneden) tot een grote bal. Leg deze in de ovenschotel.
  4. Doe de oven uit en zet de ovenschotel er 10 minuten in, zodat het deeg kan rijzen.
  5. Maak nu je vulling. Ik heb 2 teentjes knoflook en ongv. 15 rozemarijn blaadjes fijn gesneden.
  6. Haal de ovenschotel uit de oven en zet de oven weer aan.
  7. Besprenkel je werkblad met wat bloem, kneed de vulling door je deeg en verdeel het in 16 stukjes.
  8. Kneed elk deeg stukje tot een bol en leg ze in de ovenschotel.
  9. Bak de bolletjes bruin in ongeveer 20 minuten en doe er nog een beetje boter overheen.

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.