Scholfilet met sperziebonen

Hoofdgerecht, glutenvrij, lactosevrij

 

IMG_0631Om eerlijk te zijn zat ik de laatste tijd in een dip. Elke dag weer bedenken wat ik moet maken voor wat afwisseling en ik had gewoon geen creativiteit meer. Gelukkig kwam Arantja aanzetten met een nieuwe uitdaging, namelijk het bedenken van een schol recept. Je snapt waarschijnlijk al dat ik dit nog nooit eerder gedaan heb! Twee weken lang zat ik elke dag te bedenken wat ik ging doen en hoe ik dat vervolgens gedaan moest krijgen. Hier en daar heb ik wat geëxperimenteerd en daar genoot mijn vriendin van want zij mocht namelijk alles op eten!

Het idee achter dit recept was om een eiwitrijke maaltijd op tafel te zetten. Hoewel veel mensen in mijn omgeving het idee hebben dat gezond eten niet zo lekker is, wilde ik met dit recept het tegendeel bewijzen!


scholfilet-met-sperziebonen_pin

Scholfilet met sperziebonen

Ingrediënten:

  • 400g scholfilet
  • 400g sperziebonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • ½ theelepel zout
  • 250g spekblokjes
  • 1 tl citroensap
  • 3 el zoete ketjap (let op of
  • ½ theelepel nootmuskaat

Bereiding:

  1. De puntjes van de sperziebonen eraf snijden en de sperziebonen door midden snijden. Deze bonen laat je voor 30 minuten koken in een pan met water.
  2. Vervolgens doe je een pan met 1 el olie op laag vuur.
  3. Leg de schol in de pan op het moment dat de olie een beetje verdund is door de hitte. Bestrooi deze met een ½ theelepel zout en doe de deksel op de pan.
  4. Na 8 minuten voorzichtig omdraaien en bestrooien met het laatste mespuntje zout.
  5. Laat dit 2 minuten bakken maar zonder deksel zodat de vocht in de pan verdampt.
  6. Na twee minuten haal je de vis voorzichtig uit de pan en leg je deze op een bord.
  7. Verdeel 1 theelepel citroensap zo evenredig mogelijk over de vis.
  8. In dezelfde pan waar de vis uitkomt doe je 250g spekblokjes in.
  9. Schil de ui en knoflook in de tussentijd.
  10. Wanneer de spekblokjes bijna gaar zijn, fruit je de ui en knoflook door ze aan de pan toe te voegen voor 5 minuten.
  11. Tegen die tijd moet er een halfuur voorbij zijn en moeten de bonen gekookt zijn. Verwijder het water uit de pan en voeg de sperziebonen toe aan de ui, knoflook en spekblokjes.
  12. Voeg vervolgens 3 eetlepels zoete sojasaus toe en bestrooi dit geheel met peper naar smaak en ½ theelepel nootmuskaat.
  13. Dit geheel goed roeren op verdelen op twee borden.
  14. Als de vis al koud is dan warm je deze eerst op voordat je de sperziebonen op het bord schept

IMG_0624verkleind_

Wat vind jij hiervan? Laat je reactie achter.